Mindenki szereti a vodkát?
A vodka gyakorlatilag tiszta alkohol és tiszta víz. (A minőségi vodkát többször átszűrik aktív szénen, hogy a mellékízt okozó szennyeződéseket eltávolítsák.)
Ezért a minőségi vodka közel teljesen íztelen. Ebből kifolyólag aki nem szereti a vodkát, az az alkohol ízét nem szereti. Az meg minek iszik?
Kommersz piából meg mindegyik sz#r ízű...
6-os vagyok:
Mégis mi a szarnak kellet lepontozni ,hogy kapjátok be.
ma 09:56
Rossz az érvelésed. Egyrészt, nem attól lesz jó egy vodka, hogy teljesen rommá szűrik. A színtiszta víz-etanol oldat nem kellemes, nagyon száraz. A legjobb vodkákban azzal trükköznek, hogy a szűrök és katalizátorok ideális alkalmazásával az a kevés maradék erjedéstermék „selyes”, „gurulós” érzetet adjon: ne hagyja, hogy „szárítson” az alkohol, de ne legyen mellékíze és ne is csípjen.
Ami viszont fontosabb, magának az alkoholnak az ízét szinte csak a vodkában érezni, mert a vodka tisztaszesz. A jellegzetes vodkaíz maga az etanolíz. A hagyományosabb, kevésbé finomított párlatokban az etanolnak ezt a halvány, de nagyon jellegzetes ízét általában teljesen elnyomják az erjedési (és egyéb) kongenerek. Amit egy pálinkában érzel, az pl. soha nem az alkohol íze. Egyes ipari finomítású whiskykben és rumokban fordul még elő, hogy előbukik a csupasz alkoholíz, de szerencsére nem jellemző.
A vodka az egyetlen égetettszesz-típus, amit nem szeretek, szóval asszem nincs bajom az alkohollal. Igen, 12 ezerért vannak kellemes vodkák, de ennyi pénzért vannak sokkal jobb ötleteim.
Sajnos ellent kell mondanom: az aktívszén nem válogat, megköt minden vegyületet, nem válogat közöttük. Persze nem biztos hogy az összeset megköti. Ettől "karcos" az olcsó vodka.
Azon a véleményen vagyok, amit te magad is írtál a második bekezdésedben: itt lehet kiérezni az etanolízt, mert nincs mellete más (sem természetes, sem mesterséges) aroma, ami elnyomná azt.
Amit sokan "vodkaíznek" tulajdonítanak, az a rossz minőségű mezőgazdasági alkoholokban fellelhető szennyezők íze. A rossz minőségű vodkáknál jobban előjön, mint az ízesített szeszesitalokban.
Az etanol magában nem túl csípős, kissé édeskés ízű folyadék. Az olyan dolgok miatt lessz fura íze, mint az izopropil-alkohol, ketonok, stb...
Igen, de a szén mennyiségével szabályozható, hogy mennyi maradjon. Ehhez jönnek a katalizátorok (ezüst, platina), ami a maradékot kellemesebb dolgokká alakítja. (Mondjuk a Royalnal pl. valszeg csak azért használnak platinát, mert jól fest a címkén.)
Igen, minden alapanyagnak létezik valamilyen „olcsóvodkaíze” (a mai magyar piacon ez a kukoricaszeszé), de az a vodkaíz, amiről én beszélek, ugyanúgy megvan a Cirocban mint a Royalban, vagy a Coffey-finomítóval készült rumban/whiskyben akár 12 év érlelés után. Minden vodkát meg tudok inni, csak egyszerűen nem szeretem ezt az ízt. Nem mindenkinek édeskés, nekem pl. enyhén kesernyés, gyógyszeres, száraz. (De amúgy olyan emberek is léteznek, akiknek az alkohol keserű, és bármilyen italból kiérzik, hacsak nincs keményen összecukrozva.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!