Borászok, borral foglalkozók?
A bor tetején fehér penész volt?
Attól teljesen függetlenül, hogy mennyire zavaros, vagy nem zavaros a borod: a penészgombák nagy része méreganyagokat, ún. mikotoxinokat termel. Ezek függnek a penész fajtájától - nyilván ennyiből nem tudjuk, hogy milyen penészről van szó -, de nem az egészséges életmód titka szokott lenni ezek fogyasztása. Hiába szűröd le, távolítod el a penészgombát magát, az általuk termelt méreganyagok már benne vannak a megpenészedett élelmiszerben - itt pl a borban - és azokat nem fogod tudni eltávolítani. (Ezért ökörség az, hogy jajj, megpenészedett a lekvár teteje, nem baj, azt a részt leszedjük, a többit esszük - remekjó, csak nem a gomba maga a mérgező, hanem azok a toxinok, amik vígan beleoldódtak a lekvár többi részébe.) Vannak olyan toxinok, amik azonnal nem okoznak gondot, de szépen raktározódnak a májban, és lehet, csak évtizedek múlva - ameddig szépen akkumulálódik a méreganyag, ha többször találkozol ugyanazzal a penészfajjal - jön elő valami gond. Szóval összességében zavarosságtól és mindentől függetlenül nem javaslom ennek az elfogyasztását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!