Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mi véleményetek a rosé borokról?

Mi véleményetek a rosé borokról?

Figyelt kérdés

Mennyire ajánlanátok a rosékat kezdő borkóstolónak?

Melyik márkát tudnátok ajánlani?

2016. jan. 10. 12:41
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Na Mojjó! Troll vagyok, muszáj kötöm. Ez nem személyes. Ellenben akkor is tetszik az írásod, ha fikázom. De mocsok nehéz téged kíhozni a sodrodból... Kihívásként tekintettem rá. Bunkóság. Igen. De szórakoztató. És ezt kevesen értik. De már ez is megvolt. Szóval jön a következő lépés. Inkább megprobalom leszívni az agyagból a tudást és próbálok nem sértegetni. Lehet jobban járok.

Jelenleg csak francia bor van itthon és az agybajom kiújult, úgyhogy most pia elfelejtve a gyógyszerek miatt.

Aki nem Bp-n vagy borvidéken lakik, annak marad a hipermarketek vásárolni. Vannak helyi bortermelők. L.Simon közel lakik meg a Sáfrán A. is. De nekik nem a rozé a fő útvonal. Őket lehet kapni itt kimérve is. Elég jók. Meglepően. Ár értékben tuttik.

De majd keresek vmi rozét. Olyat keresnék majd, amit még nem kóstoltam. yvlyan szintén nem jön be. A Co2mix pffff. Paptag sajnálom, de nekem az fröccsben tetszik csak. Bujdosó többször bizonyított és a Kaliforniai white zin is tetszik - abból ittam a leggyümölcsösebbet. Szinte már szörp volt. De száraz. A fél nyolc Demetertől szintén nagyon jó szokott lenni.

"- Harapósabb savösszetétel" leírását köszi. Ez tok jó volt.

Majd veszek valamit és megírom a reviewt neked, aztán majd kiokosítasz. Talán még szóba állsz majd velem.

2016. jan. 11. 20:48
 12/13 Mojjo ***** válasza:

Persze, hogy szóba fogok állni veled. Igazából tetszik a stílusod, csak ne áruld el senkinek :D

Holnap összeszedek egy listát, hogy milyen korrektebb rozékkal is találkoztam az elmúlt évben. A review-et meg köszi, hogy ha megejted, de csak miattam ne válassz olyan bortípust, amit amúgy nem választanál :)

2016. jan. 11. 21:23
 13/13 Mojjo ***** válasza:

Noszóval, ígértem, hogy ma írok.

Egyrészt nem értek egyet abban, hogy aki nem BP-en, vagy borvidéken lakik, annak maradnak a hiperek vásárolni. Egyrészt a legtöbb komoly borkereskedés-hálózat szállít házhoz. Meg, hogy elszakadjunk a nagy hálózatoktól, ott van a somlói borok boltja, ahol minden, a piacon jelen lévő somlói termelő bora megtalálható és megrendelhető. De ha már itt vagyunk, sok borászattól lehet is rendelni, direktben.

Persze azt is megértem, ha valaki nem túlzottan lelkesedik a rendelésért - én sem. Nekik jó hír, hogy az alábbi vidéki városokban pl biztosan van borszaküzlet, ahol a hipermarketes kínálaton túlmutató borokat is lehet találni:

Balatonfüred, Debrecen, Győr, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Sopron, Szeged. Amit most hirtelen tudok. És felteszem, van jó sok, amiről nem tudok.

Sajnos a hiperes választék általában elég behatárolt. Azok a termelők, akik képesek hipereket ellátni borokkal, többnyire komoly mennyiséget kell, hogy képesek legyenek termelni. Az igazán egyedi, izgalmas tételek viszont igen gyakran a kisebb borászatok kezei közül kerülnek ki. Gyakorta ők az igazán innovatívak, ők adnak ki olyan borokat a kezük közül, ami igazán mutatja, mire is (lenne) képes Magyarország. Ez nem azt jelenti, hogy nagyobb borászatoknak nem lehetnek igazán jó tételeik - általánosságban beszélek, ahol is mindig akadnak kivételek. De az biztos, hogy egy Karner Gábor, Szekcső Tamás, Losonci Bálint, Ludányi Balázs (Centurio Borbirtok), Balogh Zoltán (Somlói Apátság Pince), Bott-Bodó házaspár (Bott pince), Homonna Attila, Török Csaba (2HA), Berecz Stephanie és Berecz Zsolt (Kikelet pince), vagy épp a Wassmann pince - és még sokan mások - nélkül én nagyon sivárnak találnám a magyar borvilágot. Most csak nagyon zsigerből pár példa, akik eszembe jutottak. És legtöbbjük alig pár hektáron gazdálkodik, mégis mindenki ismeri őket a magyar boros világban - ide értve a hardcore borrajongó réteget is. Ők, és hasonló mentalitású termelők azok, akik miatt úgy gondolom, a magyar bornak van jövője, és akik mutatják az utat e felé a jövő felé. Hipereknek termelő nagybirtokosok közül aligha tudnék ilyen embereket kiemelni.

Ja igen, rozék. Azt tudni kell, hogy én nagyjából soha nem veszek rozét magamtól. Nagyjából évi 100 üveg bort veszek, ennél persze jóval többet kóstolok rendezvényeken, kóstolókon, borbárokban, itt-ott. De venni, üveggel nem veszek rozét. Ez csak azért fontos, mert konkrét excel táblát, nevekkel, évjáratokkal, csak a megvett üvegekről vezetek. Gyakorta kóstolókon sem jegyzetelek, csak megpróbálom élvezni. Így sajnos nem fogom tudni pöccre pontosan felidézni az általam kóstolt korrekt rozékat, évjárat kb esélytelen, de mivel 2015-ös élményekről írok - a többi elég outdated - nagy valószínűséggel mind 2014-es. Ami nem mellesleg még évjáratilag is jóval keményebb savakkal áldotta meg a borokat, mint mondjuk egy 2011,v agy 2012. Még a rozékat is. Szóval csak tessék-lássék módon:

- Bott Frigyes rozé, talán Pinot noir-ból

- Kohári rozék (kétfélét is kóstoltam, egyik szintén Pinot noir volt, a másikra nem emlékszem)

- Légli Géza rozék (szintén kettő volt, meg nem mondom milyen szőlőfajtákból)

- Csernyik rozé (ez kékfrankos volt)

- Gróf Grassalkovich rozé (Gamay a szőlőfajta)

És most így hirtelen fejből ennyit tudtam felidézni, amikről biztosan mondhatom, hogy nem a savhangsúlyosság a fő jellemzőjük. De ismétlem: nálam a rozé viszonylag hanyagolt téma, szóval arányaiban így sem rossz.

2016. jan. 12. 11:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!