Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mi véleményetek a rosé borokról?

Mi véleményetek a rosé borokról?

Figyelt kérdés

Mennyire ajánlanátok a rosékat kezdő borkóstolónak?

Melyik márkát tudnátok ajánlani?



2016. jan. 10. 12:41
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Én minőségi bort nem nagyon iszom, az ilyen 400-500Ft-os rozékat fröccsnek szeretem, de ilyen olcsó árkategóriában magában is általábbn ihatóbbak mint a vörösborok.
2016. jan. 10. 12:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
Divat. Hype. Túlértékelt. Extrém savakkal. Fröccs kategória.
2016. jan. 10. 12:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 Mojjo ***** válasza:

Jajj, a kettes válasz kissé fájdalmas :)

Annyi igaz, hogy egyre divatosabbak a rozéborok, de kb ennyi. A rozék is lehetnek ezerfélék. A Magyarországon legdivatosab rozék könnyűek, frissítőek, viszonylag intenzív, ugyanakkor nem túl összetett illat- és ízvilággal rendelkeznek. Egy ilyen bor frissít, jól csúszik, jó inni, nem arra való, hogy az ember hosszan szálazgassa - nem is lehetne hosszan szálazgatni. Minden kezdő borkóstoló más, hiszen mások vagyunk, de általában be szoktak jönni ezek a borok kezdőknek.

Amúgy igen, tipikusan magasabb savtartalommal, és harapósabb savösszetétellel rendelkeznek, mint a vörösborok. De ez kell ahhoz, hogy egy ilyen stílusú bor működjön, ez ilyen egyszerű :)

Ezen kívül rozékból is vannak komolyabb, összetetteb, vastagabb példányok. Magyarországon viszonylag kevés, de még itthon is van ilyenre is példa.


Márkát? :) Boroknál nem beszélünk "márkákról". :) Pincészetekről beszélünk. A legtöbb magyar rozé amúgy pöccre ugyanúgy készül, korai szüret, hűtött, irányított, fajélesztős erjesztés acéltartályban, reduktívan, minimális érlelés acélban, majd letöltés. Ez a könnyed kategória receptje. Számomra tizenkettő ilyen bor pont egy tucat, szóval én kevésbé tudok ajánlani közülük, ha 1000 forint felett választasz valamit, általában nagyjából értelemes ilyen stílusú bort kapsz.

2016. jan. 10. 13:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 Mojjo ***** válasza:
Mielőtt valaki beleköt: az, hogy van ezerféle rozé, leginkább nem a könnyedebb kategóriában jön ki, természetesen. A komolyabb rozéknál már viszont beszélhetünk egyedi jellegekről, vastagon. Csak épp kezdőnek nem feltétlen olyat ajánlanék.
2016. jan. 10. 13:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 anonim ***** válasza:

Az, ami minden más borról is. Van jó is és rossz is.

Én szeretem, a jót, mármint, ami nekem jó.

Főként nyáron, hidegen, fröccsnek.

Ilyenkor télen nem igazán kívánom.

A Bock rosék jók szoktak lenni (az én ízlésemnek.)

2016. jan. 10. 13:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 anonim ***** válasza:

Mojjó mi a fájdalmas?


# Hype. Túlértékelt.

Annyi igaz, hogy egyre divatosabbak a rozéborok, de kb ennyi.


# A rozék is lehetnek ezerfélék.

Bocsi, de ez közhely.


# Extrém savakkal.

# Fröccs kategória.

Amúgy igen, tipikusan magasabb savtartalommal, és harapósabb savösszetétellel rendelkeznek, mint a vörösborok.

2016. jan. 10. 13:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 Mojjo ***** válasza:
55%

Mi a fájdalmas? Miért lennének túlértékeltek a rozék? Milyen téren? Ki értékeli túl őket? Szakmai körökben pont a helyükön vannak kezelve. Árukban pont a helyükön vannak kezelve.


Ezerfélék - lehet közhelynek minősíted, de hát ha egyszer ezerfélék, akkor ez van, akár közhely, akár nem. Azért kell kifejteni, mert te abszolút általánosításokkal éltél. Egy abszolút általánosítás, meg annak kifejtése, hogy "többnyire ilyenek, meg olyanok" között pedig hatalmas különbség van. Fájdalmasan hatalmas :)


Extrém savak? Ez meg, főleg így általánosítva, nagyon nem igaz. Az is érdekes, hogy az én írásommal próbálod ezt összhangba hozni :) Én ugye azt írtam, hogy tipikusan magasabb és harapósabb savösszetétele van, mint egy vörösbornak. Namost a magasabb, harapósabb nagyon nem egyenlő az extrémmel. A tipikusan meg nem egyenlő egy általános érvényű kijelentéssel.

És, ha megnézed, azt is írtam, hogy az ilyen jellegű boroknak pont ilyen savmennyiség- és összetétel áll jól. Ez főleg nem extrémet jelent. A helyzet nagyon egyszerű: egy jó rozénak a rozé stílusához alkalmazkodó, kellemes (!) savai vannak. Ha egy rozé szar, akkor lehetnek extrém savai, de ez minden (!) bortípusra elmondható, ez nem a rozé sajátja. Szóval nem, a rozénak nincsenek extrém savai. Ha jó a rozé, pont jó savai vannak. Hogy a rozénál a pont jó magasabb, mint a vörösnél, teljesen más kérdés.


Fröccs kategória? Na ez meg aztán tényleg úgy hülyeség, ahogy van. A legfájdalmasabb. :) Vannak rozék, amik sok év hordós érlelést kapnak, nagyon nem fröccsnek valók. De egy-egy jobb, frissítő rozé is pont annyira fröccskategória, mint egy jó, könnyed fehérbor. El lehet fröccsözni, ha valaki nagyon akarja, de hogy nem csak abba való, az tuti.

2016. jan. 10. 14:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 anonim ***** válasza:

Mojjo, Mojjo, Mojjo!


Neked nagy a szakértelmed. Ezt elismerem. De a szavakon való lovaglás nagyon megy!

Akkor fektessünk le néhány fogalmat. Csak hogy tudjuk, miről beszélünk.

- "extrém" szó jelentése: Szélsőséges, túlzó, rendkívüli, végletes.

- "tipikusan magasabb és harapósabb savösszetétele van". Tipikusan magas: tehát az átlagosnál jóval magasabb. Mondhatni rendívül magas. Jól értem?

- Harapósabb savösszetétel - ez mit jelent? Magyarul? Mert nem nagyon konkrét ez a fogalom.

- Savhangsúlyos: minden más a háttérbe szorul és a savakon lesz a lényeg.


Az, hogy mennyit lovaglunk a PC szavakon, csak szájtépés. Nagyon savhangsúlyos a rozé. Ezt is mindjárt megcáfolod, mert lesz 1-2 kivételed, ami miatt az összes többi rozét sem lehet bekategorizálni majd rozénak.


Árukban pont a helyükön vannak kezelve. 1800 forint egy Sauska rozé.

1800 forintból már olyan borokat lehet venni, ami sokkal jobb ennél.


"Ezerfélék" - ez azért semmit mondó, mert hiába nagyon sokféle rozé van, mindegyiknek vannak közös jegyei. És ez a közös jegy a sav mindenek felett. Vannak kivételek! De vicces, hogy most a hordós rozékat hozod fel, amikor máskor pont azokat felejted el és azért húztál le, mert említettem néhány kivételt a hordós rozékról. :)

Magyaroknál nem divat a hordós rozé. - Ebbe azért nehéz belekötni, de neked sikerül majd - biztos vagyok benne.


"egy jó rozénak a rozé stílusához alkalmazkodó, kellemes (!) savai vannak. Ha egy rozé szar, akkor lehetnek extrém savai, de ez minden (!) bortípusra elmondható, ez nem a rozé sajátja"

Akkor én nagyon sok szar rozét kóstoltam már és kevés jót.


Egyszer érdekelne, hogy egy konkrét, nagy áruházban kapható borról mi a véleményed. Mert konkrét borokról könnyebb beszélni, mintsem így csípőből azt mondani, hogy a rozé nem sav domináns.


Akárhányszor nyomtak a kezembe Sauska rozékat, mindre azt kellett mondjam, hogy túlzottan savhangsúlyos és nem érezhető benne a frissesség és a gyümölcsösség, ami számomra a rozék nagy ereje lehet. Főleg 11-12fokra behűtve, ahogy kínálták. Ráadásul 1800 forint!

1800 forintért sokkal jobb borok vannak. Sauska rozéi túlértékeltek és drágák ahhoz képest, hogy mit kínálnak. Ez a hype kategória.


"El lehet fröccsözni, ha valaki nagyon akarja, de hogy nem csak abba való, az tuti."

Szóval aki rozé fröccsöt iszik, az mind hitetlen és hülye. :) Akkor is fröccsnek isszák sokan a rozét. És azt tudni kell, hogy szar borból szar lesz a fröccs is. Egy jó borból jó lesz a fröccs is. Persze nem való minden fröccsnek. De megint: nem a hordós rozé a mérvadó. Szerintem te tudsz konkrét számokat is mondani, hogy mennyi reduktív, könnyű rozé fogy kárpát biliben és mennyi hordós. Tippem szerint az arány valahogy úgy néz ki, hogy könnyű reduktív rozé 70%, komolyabb reduktív rozé 25% hordós rozé 5%.


Mindazonáltal örülök, hogy fizikai érzelmeket tudtam kiváltani belőled, még ha ez a fájdalom volt, akkor is.

2016. jan. 10. 14:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 Mojjo ***** válasza:
66%

Jajj, te vagy troll3,14csa, bocs, nem ismertelek meg hirtelen :) Így, hogy levetted a neved egy ideje, néha nem esik le egyből :)


Kezdjük is:

" Tipikusan magas: tehát az átlagosnál jóval magasabb. Mondhatni rendívül magas. Jól értem? "

Nem, nem érted jól. Ami kissé zavarba hoz, mert a "tipikus" egy teljesen átlagos namgyar szó, és furcsa, hogy nem ismered (illetve teljesen rosszul ismered) a jelentését. Az, hogy tipikusan magasabb ebben kontextusban azt jelenti, hogy általában magasabb. Semmiféle jóval, meg rendkívüli, meg ilyesmi nincs benne. Ez a mondatom csak azt jelenti, hogy többször magasabb, mint ahányszor nem.


"- Harapósabb savösszetétel - ez mit jelent? Magyarul? Mert nem nagyon konkrét ez a fogalom."

Azt, hogy a vörösboroknál az élesebb savérzetű almasavat szinte mindig lebontják selymesebb tejsavvá, míg rozékészítésnél szinte soha nem bontják le az almasavat. Így egy tipikus vörösborban a legmeghatározóbb borkősav mellett tejsav szokott még jelen lenni kiérezhető mennyiségben, míg egy rozénál szintén a borkősav a legmeghatározóbb, de mellette az almasav a második. Jobb szót tényleg nem tudok rá, minthogy éles savérzetű ez a fajta sav.


"- Savhangsúlyos: minden más a háttérbe szorul és a savakon lesz a lényeg. "

Nagyjából. De sehol nem említett egyikünk sem olyasmit, hogy "savhangsúlyosság", szóval fogalmam sincs, ez most honnan is jött neked.


" Nagyon savhangsúlyos a rozé."

Nem azzal cáfolom, amit te gondolsz :) Egy jó könnyed rozé sem savhangsúlyos, legalábbis a te definíciód szerint. Régen rossz lenne, ha minden más háttérbe szorulna a savak mögött egy jobbféle, sőt, átlagos rozénál - és aligha lenne akkor ekkora népszerűsége. Szóval ez egész egyszerűen és szimplán nincs így. Amúgy nagyon fura, mert nem is olyan régen még te védted a rozét egy másik kérdés alatt. Mi történt azóta?


"Árukban pont a helyükön vannak kezelve. 1800 forint egy Sauska rozé."

Jé, ki is beszélt arról, hogy a másik majd egy kivételt hoz ellenpéldának, hoy az igazást bizonyítsa? :D Jajj :)


"ez azért semmit mondó, mert hiába nagyon sokféle rozé van, mindegyiknek vannak közös jegyei. És ez a közös jegy a sav mindenek felett."

Szimplán nem igaz.


"Vannak kivételek! "

Örülök, hogy a következő mondatoddal már te amgad is cáfoltad.


"De vicces, hogy most a hordós rozékat hozod fel, amikor máskor pont azokat felejted el és azért húztál le, mert említettem néhány kivételt a hordós rozékról. :)"

Soha nem tettem ilyet. Olvasd vissza kérlek azt a topicot, ahol ezt képzelted be magadnak, és próbáld újraértelmezni az ott általam leírtakat. Mindenesetre ismétlem: soha nem tettem ilyet, és némileg felháborít, hogy a számba adsz ekkora baromságokat. Ezt ne, erre baromi allergiás vagyok.


"Magyaroknál nem divat a hordós rozé. - Ebbe azért nehéz belekötni, de neked sikerül majd - biztos vagyok benne."

Miért kötnék bele? Ez így igaz. Csak abba szoktam belekötni, ami vagy részben téves, vagy teljes egészében. És most nem ütök le egy magas labdát ezzel kapcsolatban :)


"Akkor én nagyon sok szar rozét kóstoltam már és kevés jót. "

Ez sajnálatos :(


"Egyszer érdekelne, hogy egy konkrét, nagy áruházban kapható borról mi a véleményed. Mert konkrét borokról könnyebb beszélni, mintsem így csípőből azt mondani, hogy a rozé nem sav domináns. "

Rendkívül ritkán iszok nagyáruházakban kapható borokat, de oké, ha gondolod, hozz fel konkrét borokat, ha ismerem őket, tudunk róla beszélni, ha nem, igyekszem beszerezni, ezen ne múljon :)


"1800 forintért sokkal jobb borok vannak. Sauska rozéi túlértékeltek és drágák ahhoz képest, hogy mit kínálnak. Ez a hype kategória. "

Elhiszem. Attól, hogy 1, azaz egy darab konkrét rozét fel tudsz hozni, ami túlértékelt és hypeolt, attól nem lesz az az egész műfaj. De mondom, különösen irónikus ez az egész azután, hogy nemrég kifejtetted, majd biztos hozok egy kivételt, és arra építem fel az érvelésem :)


"Szóval aki rozé fröccsöt iszik, az mind hitetlen és hülye. :)"

Na, ezt meg hogy a fenébe sikerült neked leszűrnöd a mondandómból. Semmi ilyesmit nem álítottam, nem is utaltam rá, és ez már nem az első alkalom, amikor nem sikerül értelmezned teljesen egyértelmű mondataimat. Egy kis értő olvasás, és értő jószándék nem jönne rosszul, szerintem próbálj úgy újra nekifutni az írásaimnak, sok bosszúságtól fogod megóvni saját magad.


"És azt tudni kell, hogy szar borból szar lesz a fröccs is. Egy jó borból jó lesz a fröccs is. "

Teljesen egyetértek.


"Tippem szerint az arány valahogy úgy néz ki, hogy könnyű reduktív rozé 70%, komolyabb reduktív rozé 25% hordós rozé 5%. "

Inkább 95%-4%-1%. Viccen kívül.


"Mindazonáltal örülök, hogy fizikai érzelmeket tudtam kiváltani belőled, még ha ez a fájdalom volt, akkor is."

Hehe, ez jó volt, ezen itt mosolygok :) Nézd, én nem akarok mindig belekötni abba, amit írsz, és látom, érzem, hogy értesz a borokhoz. Néha tévedsz, bár itt a fő gond az volt, hogy abszolút általánosításokat használtál, ráadásul szélsőségeset, ami totálisan rossz megközelítés. Mindenesetre szeretem, hogy van valaki, akivel legalább lehet beszélni a borokról, még ha ez többnyire vita is :D De tényleg, őszintén kérnélek arra, hogy próbáld meg értelmezni azt, amit írok. Pl akkora nettó marhaságokat ne adj már a számba, hogy én bármikor leoltottalak, mert felhoztál hordós rozét, vagy hogy olyasmit mondok, hogy aki fröccsöt iszik, az hülye. Komolyan, értő olvasás :) Amúgy szoktam fröccsözni :)

2016. jan. 10. 18:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 anonim ***** válasza:

Mindenek előtt!

Nem vettem le, letíltották, hogy megjelenjen.

Most meg átolvasnom legalább 2x, amit írsz, mert hulla vagyok, elsőre nem.érteném meg.

2016. jan. 11. 20:09
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!