Melyik a legelegansabb magyar bor?
A magyarok az eleganciával gyakran hadilábon állnak (főleg, hogy az azért sokkal többön múlik, mint a szőlőfajta) és gyakorta inkább rusztikus borokból tudunk figyelemre méltóakat mutatni. Ami persze nem feltétlen baj, az is egy stílus, lehet nagyon jól is csinálni, és rettentően örülnék, ha sok olyan termelőnk lenne, aki jó rusztikus magyar borokat le tudna rakni, biztosan, megingások nélkül, évről-évre az asztalra.
Mindenesetre, ha az elegancia a fő szempont, akkor én leginkább a Furmint-Hárslevelű házzasságban látok fantáziát. Az elegáns kategóriában életem eddigi lekiemelkedőbb magyar fehérborába pont tavaly futottam bele: ez pedig a Bott pince (Bodó /leánykori néven Bott/ Judit és Bodó József pincéje) 2013-as Exczellenciás névre keresztelt Furmint-Hárs házasítása. Elképesztően szépen adagolt hordó, hihetetlen elegancia, bátran odaraknám bármilyen nemzetközi borsorba, nem vallana szégyent, sőt. De egyéb, figyelemreméltó eleganciájú boroknál is a Furmint-Hárs házasítás szokott lenni a legtipikusabb, magyar fajták közül. Érdemes megemlíteni pl a Gizella Pince Furmint-Hárslevelű házasítást, amit Szil-völgy néven szoktak palackozni. De amúgy egyes termelők (Somlói Apátság Pince a Hilla nevű borral, vagy épp Bott Frigyes a Super Granum-mal) ezt a receptet még megfejelik Juhfarkkal - ami baromi jól szokott sikerülni. A SAP borai inkább rusztikusak, mint elegánsak, viszont Bott frigyes Furmint-Juhfark-Hárslevelű házasítása zseniálisra sikerült tavaly, elegáns, mély, komplex, remek bor. Talán a tavalyi év második legjobb fehérbora volt nekem, elegáns kategóriában.
Szóval én a fantáziát egyértelműen a küvékben látom.
Ja igen, két link, ha érdekel az általam két kiemelkedőnek tartott, konkrétan megemlített bor kicsit bővebben:
- Bott pince Exczellencias: [link]
- Bott Frigyes Super Granum: [link]
ui: a két Bott-nak tudtommal nincs semmi köze egymáshoz :)
Nem, nem szoktam bormagazinokat vásárolni. Az, hogy miből van pénzük, engem speciel a legkisebb mértékben sem érdekel, de hát kinek mi az érdekes, ugye :)
A Hárslevelű meg egy remek fajta. Konkrétan igen sokan gondolják úgy, hogy jelenleg a Hárslevelű Magyarország legígéretesebb fajtája, megelőzve a Furmintot (vagy bármely másik szőlőfajtát). Nem mondom, hogy nem értem az érveiket, sőt azt sem, hogy nincs igazuk. Én is úgy látom, hogy potenciálisan minimum ugyanott van a Hárs, mint a Furmint, de lehet előrébb is. Csak ugye kb harmadannyi van csak belőle, ez pedig fontos, ha a gombhoz akarjuk varrni a kabátot, ahogy az általában szokás.
Érdemes egy Gizella Pince, vagy Kikelet Pince Hársat kóstolni, vagy Somlóról Györgykovács Imréét, vagy éppen a Somlói Apátság Pincéét. Vagy a Mátrából Németh Attila Gáborét. Most így hirtelen ezek jutnak legelőször eszembe a Hársról. De még inkább javaslom továbbra is a Furmint-Hárs házasításokat. Igen jó áron Homoky Dorkáét pl.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!