Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Melyik szőlőből van a legdrágá...

Melyik szőlőből van a legdrágább, legelegánsabb vörösbor?

Figyelt kérdés
2016. jan. 6. 21:55
1 2 3
 11/21 szaszaa11 ***** válasza:
Azért tegyük hozzá hogy ha lágyabb borokról beszélünk nem biztos hogy szerencsés a vörösborok között keresgélni. Persze készül itt is, persze jó is, szép is, de jóval kisebb számban készül a vörösők közt ilyen mint mondjuk a fehérek közt. Az ételhez való párosításról annyit, hogy megint jön be a divatba, hogy hágjuk át a szabályokat, és adjunk lágy borokat a nehéz ételek mellé. Ahogy az ellentétes ízek párosítása egy ételnél is egyre inkább divatba jön. És láttam már habzóbort desszert mellé írva, borzoltam a szemöldököm. És jó volt!
2016. jan. 7. 11:37
 12/21 Mojjo ***** válasza:
Kedves 11-es, te mit értesz "lágy bor" alatt? Mert valószínűleg nem azt, amit én. Esetleg - a válaszod alapján talán így van - a te értelmezésedben van valami kapcsolat a lágyság és az elegancia között?
2016. jan. 7. 11:49
 13/21 szaszaa11 ***** válasza:

Hát az elegancia mindenkinek más nekem mondjuk azt is jelenti hogy nem egy savas, erőteljes, "durva" borról beszélünk.

Vagy te hogy definiálnád az eleganciát egy bornál?

2016. jan. 7. 19:15
 14/21 Mojjo ***** válasza:

Ez egy remek kérdés, és az elegancia mibenlétéről egy bornál oldalakat lehetne írni, most így telefonról csak nagyon röviden:

- Legyen tökéletesen egyensúlyos a bor, semmi ne lógjon ki, semelyik elem ne nyomja el a többit, semelyik elem ne tolakodjon. Pl egy tipikus új-zélandi Sauvignon blanc a maguk arcbamászó vegetalitásával jóval kevésbé elegánsak, mint egy balanszos Loire-völgyi Sauvignon blanc, annak ellenére, hogy az a bizonyos arcbamászó, robbanó, energikus vegetalitás pokolian jól tud esni, és nyári napokon sokszor jóval jobban esik egy olyan bor egy full elegáns franciánál.

- Legyen komplex, hosszan szálazható a bor. Részben ez js az előző pont következménye: ha egyik komponens sem nyomja el a másikat, akkor mindegyik jól kiérezhető. Lehet, kevésbé lesz intenzív az összhatás, de sokkal komplexebb élményt fog nyújtani. De azért az egyensúly magában nem garancia a komplexitásra, ezt fontos látni, márpedig egy elegáns bor az komplex is.

Szóval nagyjából ennyi. Egy borra akkor mondjuk, hogy lágy, ha kevés a sava. Ez nagyon gyakran azzal jár, hogy nem lesz egyensúlyos, főleg fehérbornál. Úgy is mondjuk ezt, hogy farnehéz lesz: más alkotóelemek ráülnek a borra.

Nem tudom, tudod-e, bár úgy látom, pont fordítva gondolod, de a vörösborok tipikusan alacsonyabb savtartalmúak, mint a fehérborok. Sőt, nemcsak, hogy a titrálható savtartalmuk alacsonyabb, de a savösszetételre is puhábbak, kevésbé harapósak, hisz vörösbornál az éles savérzetű almasavat szinte mindig lebontják jóval selymesebb tejsavvá, míg ez fehérbornál jóval-jóval ritkábban történik meg. Egy fehérbor vázát, gerincét a savak adják. Ha nincs kellő mennyiségű és minőségű sava, akkor baj van, főleg ha emellé más beltartalmi értékai magasak: pl magas extrakttartalom, vagy maradékcukor jelenléte. Egy vörösnél a vázat a tanninok is tartják, a sav jelentősége kisebb, jóval gyakoribbak a jó lágy vörösborok, mint a jó lágy fehérek, mert esélyes, hogy a lágyság nem megy az egyensúly rovására, sőt, megteremtheti azt.

2016. jan. 7. 20:43
 15/21 szaszaa11 ***** válasza:
A tanninok is savak, konkrétan a tanin csersav.
2016. jan. 7. 20:50
 16/21 Mojjo ***** válasza:
Ezzel temészetesen tisztában vagyok (van némi közöm a kémiához :) ), de a csersavak mennyiségét sem a borok titrálható savtartalmába nem számolják be, amikor az analitikai adatokat készítik, és érzékszervileg is totálisan teljesen mások, mint a borokat alkotó többi fontos sav. A csersav egy polifenol, szárító érzettel, mert kicsapja a nyálban lévő, síkosításért feleős fehérjéket. Nincs semmi olyan savérzete, mint azoknak a savaknak, amit boros terminológiában a savaknak híbunk - ezek döntő többségben kétértékű karbonsavak. És savas érzetük van a szájban, nem pedig szárító. Amikor egy bor lágyságáról beszélsz, ezen karbonsavak mennyiségéről beszélsz, nem a csersavakéról.
2016. jan. 7. 21:02
 17/21 Mojjo ***** válasza:
Illetve boros temninológiában, amikor "a savak"-ról beszélünk, soha nem vesszük bele a tanninokat. Ezt nagyon fontos leszögezni, mivel - mint látszik is - hamar félreértédek forrásává válhat.
2016. jan. 7. 21:06
 18/21 anonim ***** válasza:
A kecskecsocsu is csemegeszolo tipus. Gondolom kitalalod honnan a neve :D
2016. jan. 8. 08:46
 19/21 szaszaa11 ***** válasza:

Egyes és tizenegyes vagyok.

Látod Mojjo, itt is kiütközik, hogy mindenki máshogy deciniálja a dolgokat. Szerintem egy elnyomó, erőteljes bor nem elegáns. Persze ez nem azt jelenti, hogy ezek a borok nem lehetnek jók, sőt én is inkább az erőteljes határozott borokat szeretem. Tisztában vagyok vele hogy a savak nem feltétlen teszik a bort ilyenné, és azzal is, hogy a fehérben, rozéban általában több a sav, ettől Függetlenül a fehérek és rozék Kevésbé tűnnek "agresszívnak" a szájban ízlelve, mint a vörösök általában, és nyilván fehérből sem a szárazakra gondoltam mikor azt mondtam, ott érdemes a lágyabb borokat keresni. A száraz fehérek (szintén saját vélemény és nem kell szent szónak venni) szerintem akkor igazán jók, ha frissítő, Gyümölcsös ízt ad vissza. Ezért kedvelem különösen őket nyáron, na meg persze kisebb hőfokon is szokás felszolgálni, mint a vörösborokat.

2016. jan. 8. 12:34
 20/21 szaszaa11 ***** válasza:
Még annyit hozzátennék hogy a vörösboroknak jellegzetes ízük van általában, amit a fehéreknél én nem annyira érzek, Számomra azok inkább semlegesek egy kicsit.
2016. jan. 8. 12:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!