Milyen szőlőből készült bort ajánlanátok kezdő borfogyasztó számára?
olaszrizling
Elég semleges, nem olyan karakteres.
Kedves utolsó!
Ha a gourmet-k a gasztronómiában jártas, és gasztrorajongó réteget jelentené, akkor ők mindegyiket nagyra értékelik, színtől és édességfoktól függetlenül - nem ezen múlik ugyanis, hogy egy bor jó-e és kimagasló kulináris élvezetet tud-e nyújtani. Ha jó, akkor jó, színtől, édességfoktól függetlenül. Megfelelő hangulatban és ételhez persze.
Kedves kérdező!
Baromi nehéz kérdés. Nagyjából olyan, mintha azt kérdezné valaki, aki soha egyetlen gyümölcsöt sem evett, hogy melyiket próbálja. Lehet a anán fog neki tetszeni, de lehet a meggy. Vagy a narancs, és az előzőeket utálná. Vagy csakis a körte... nem lehet megmondani, mert mindenkinek más az ízlése. Súlyosbítja a helyzetet az, hogy két, azonos szőlőből készült bor között döbbenetes különbségek vannak. Az első említette az Olaszrizlinget. Olaszrizling meg Olaszrizling között is minden létező szempontból akkora különbség lehet, hogy az ember alig hinné el, hogy azonos a szőlőfajta. És nem arról van szó, hogy az egyik jobb, mint a másik, csupán másfajta stílus. Mittudomén, egy Laposa Friss olaszrizling, könnyű, üde, némileg még az illata is erőteljesebb a megszokottnál, nagyon szépen csúszó, frissítő bor. Vagy egy Kolonics Károly Olaszrizling, vastag, olajos, komolyan jelen van a hordó is, telt, testes. Akinek az előbbi tetszene, nem biztos, hogy szeretné az utóbbit, és fordítva. Aztán lehet mindkettő tetszene. Vagy egyik sem.
Mindenesetre a legtöbb embernek elsőre talán egy könnyedebb, arcbamászóbb bor szokott tetszeni, mondjuk egy tetszőleges Irsai Olivér. Így, decemberben lehetőleg 2015-öst válassz már, az Irsaik igen hamar öregszenek. De láttam már olyan kezdőt, akinek vastag, komoly vörösbor jött csak be, minden más kifejezetten nem ízlett neki. Ha nem jön be az irsai stílusa, szólj, tippmixelünk tovább :D
Kedves előző!
Tökéletes válasz,nincs hozzáfűzni valóm!
Annyi támpontot azért írhattál volna, hogy vörös vagy fehér.
Nos, ha vörös, akkor én személy szerint a cabernet sauvignon-t ajánlom. Természetesen millió+1 a választék, az egészen csapnivalótól a kiemelkedőig.
Ha tényleg jót akarsz, akkor ajánlom neked a Vylyan 2011-es cabernet sauvignon-ját, szerintem hibátlan bor, pedig én elég válogatós vagyok.
Hát, fehérrel bajban vagyok, mert nagyon sok rossz fehéret ittam már, még a 2000 Ft feletti ársávból is, de egy Laposa Olaszrizinggel vagy Rizling2-vel nem nagyon tudsz mellényúlni.
Nekem fogalmam sincs a borokról!
Kezdőknek bq mentes, friss, reduktív borokkal kezdenék, aztán átmennék a reduktív erjesztésű, hordós érlelésű borokra, ha ez is megvolt, jöhetnek a hordós, szálkás, testes, olajos szörnyek, végül pedig a föld tónusú, minerális gyöngyszemek.
Kezdőknek: Muscat Ottonel / Sauvignon Blanc / Chennin Blac / Irsai / Pinot Blanc
Hárslevelű / Chardonnay / Szürkebarát / Olaszrizling
Bq, Olaszrizling, bq Chardonnay, bq furmint
Furmint, Juhfark, Szürkebarát, Semillion (vulkanikus vidékről)
Olasz rizling karakteres, fajta jelleges és egyben dűlőjelleges is, minerális, utóízében kesernyés. Nem ajánlom kezdésnek, hiába jó bor, ez bizony terrorir ("terroár") bor.
De nekem fogalmam sincs a borokról :P
Kedves utolsó kettő, duzzogás helyett inkább válaszolj a másik topicban :) Senki nem állította, hogy nincs fogalmad sem a borról, bár tévedéseid bizonyára vannak - mint ahogy a legtöbbünknek.
Az is egy tévedés, hogy az Olaszrizling, mint olyan, terroirbor. Egy borfajtára ezt nem lehet alkalmazni. Értem én, hogy te azért akarod, mert alapvetően elég neutrális, ezért, _ha a borász úgy akarja_ jó alap a termőhely bemutatására, adott esetben jól lehet rajtuk tanulmányozni a termőhelyi jellegeket. De ez a borász döntése. Egy teszem azt, Laposa Friss Olaszrizlingben te semmiféle terroir jegyet nem fogsz találni, pedig bazalttufán termett, ami egy karakteres termőtalaj - de nem úgy lett feldolgozva.
A terroirról, illetve a három meghatározó dologról (szőlőfajta, terroir, borász), és arról, hogy ezek hogyan kerülhetnek bemutatásra egy borban, egy jó írás, ajánlom neked:
És ismétlem, felesleges megsértődni, duzzogni, lépj ki az oviból, és inkább próbálj kommunikálni. A téma érdekes, izgalmas, a többi rajtad áll.
Kedves nyolcas!
A Sauvignon blanc amúgy tökéletes szerintem is egy kezdőnek, mert tud nagyon intenzív, orrbamászó lenni, tehát figyelemfelkeltő - ha egy új-zélandi, vagy egy chilei példányról van szó. És teszi ezt úgy, hogy közben beltartalmi értékeiben összehasonlíthatatlanul többet nyújt, mint egy átlag itthoni Irsai. Szóvalí gy belegondolva ja, kezdőnek még jobb is egy új-zélandi Sauvignon blanc, mint egy általam ajánlott Irsai. Csak a magyar Sauvignon blanc-ok 99%-ától óvja meg az embereket az ég. Sajnos ebben _nagyon_ nem vagyunk jók.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!