Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Milyen szőlőből készült bort...

Milyen szőlőből készült bort ajánlanátok kezdő borfogyasztó számára?

Figyelt kérdés

2015. dec. 21. 18:05
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:

olaszrizling

Elég semleges, nem olyan karakteres.

2015. dec. 21. 18:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/23 anonim ***** válasza:
A kezdő borfogyasztók a fehér édes borokkal szoktak indítani, a gourmet-k pedig a száraz vöröst értékelik nagyra.
2015. dec. 21. 19:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/23 Mojjo ***** válasza:
100%

Kedves utolsó!

Ha a gourmet-k a gasztronómiában jártas, és gasztrorajongó réteget jelentené, akkor ők mindegyiket nagyra értékelik, színtől és édességfoktól függetlenül - nem ezen múlik ugyanis, hogy egy bor jó-e és kimagasló kulináris élvezetet tud-e nyújtani. Ha jó, akkor jó, színtől, édességfoktól függetlenül. Megfelelő hangulatban és ételhez persze.


Kedves kérdező!


Baromi nehéz kérdés. Nagyjából olyan, mintha azt kérdezné valaki, aki soha egyetlen gyümölcsöt sem evett, hogy melyiket próbálja. Lehet a anán fog neki tetszeni, de lehet a meggy. Vagy a narancs, és az előzőeket utálná. Vagy csakis a körte... nem lehet megmondani, mert mindenkinek más az ízlése. Súlyosbítja a helyzetet az, hogy két, azonos szőlőből készült bor között döbbenetes különbségek vannak. Az első említette az Olaszrizlinget. Olaszrizling meg Olaszrizling között is minden létező szempontból akkora különbség lehet, hogy az ember alig hinné el, hogy azonos a szőlőfajta. És nem arról van szó, hogy az egyik jobb, mint a másik, csupán másfajta stílus. Mittudomén, egy Laposa Friss olaszrizling, könnyű, üde, némileg még az illata is erőteljesebb a megszokottnál, nagyon szépen csúszó, frissítő bor. Vagy egy Kolonics Károly Olaszrizling, vastag, olajos, komolyan jelen van a hordó is, telt, testes. Akinek az előbbi tetszene, nem biztos, hogy szeretné az utóbbit, és fordítva. Aztán lehet mindkettő tetszene. Vagy egyik sem.


Mindenesetre a legtöbb embernek elsőre talán egy könnyedebb, arcbamászóbb bor szokott tetszeni, mondjuk egy tetszőleges Irsai Olivér. Így, decemberben lehetőleg 2015-öst válassz már, az Irsaik igen hamar öregszenek. De láttam már olyan kezdőt, akinek vastag, komoly vörösbor jött csak be, minden más kifejezetten nem ízlett neki. Ha nem jön be az irsai stílusa, szólj, tippmixelünk tovább :D

2015. dec. 21. 20:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/23 anonim ***** válasza:

Kedves előző!

Tökéletes válasz,nincs hozzáfűzni valóm!

2015. dec. 22. 06:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/23 anonim ***** válasza:

Annyi támpontot azért írhattál volna, hogy vörös vagy fehér.

Nos, ha vörös, akkor én személy szerint a cabernet sauvignon-t ajánlom. Természetesen millió+1 a választék, az egészen csapnivalótól a kiemelkedőig.

Ha tényleg jót akarsz, akkor ajánlom neked a Vylyan 2011-es cabernet sauvignon-ját, szerintem hibátlan bor, pedig én elég válogatós vagyok.

Hát, fehérrel bajban vagyok, mert nagyon sok rossz fehéret ittam már, még a 2000 Ft feletti ársávból is, de egy Laposa Olaszrizinggel vagy Rizling2-vel nem nagyon tudsz mellényúlni.

2015. dec. 22. 07:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/23 anonim ***** válasza:

Nekem fogalmam sincs a borokról!


Kezdőknek bq mentes, friss, reduktív borokkal kezdenék, aztán átmennék a reduktív erjesztésű, hordós érlelésű borokra, ha ez is megvolt, jöhetnek a hordós, szálkás, testes, olajos szörnyek, végül pedig a föld tónusú, minerális gyöngyszemek.


Kezdőknek: Muscat Ottonel / Sauvignon Blanc / Chennin Blac / Irsai / Pinot Blanc

Hárslevelű / Chardonnay / Szürkebarát / Olaszrizling

Bq, Olaszrizling, bq Chardonnay, bq furmint

Furmint, Juhfark, Szürkebarát, Semillion (vulkanikus vidékről)



Olasz rizling karakteres, fajta jelleges és egyben dűlőjelleges is, minerális, utóízében kesernyés. Nem ajánlom kezdésnek, hiába jó bor, ez bizony terrorir ("terroár") bor.



De nekem fogalmam sincs a borokról :P

2015. dec. 22. 11:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/23 anonim ***** válasza:
Kóstoljon cidert. Bor az csak sznoboknak való.
2015. dec. 22. 11:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/23 anonim ***** válasza:
6: Hát én meg teljesen kezdőnek pont hogy Chardonnay-t, Sauvignon Blanc-t nem ajánlanék...
2015. dec. 22. 11:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/23 Mojjo ***** válasza:

Kedves utolsó kettő, duzzogás helyett inkább válaszolj a másik topicban :) Senki nem állította, hogy nincs fogalmad sem a borról, bár tévedéseid bizonyára vannak - mint ahogy a legtöbbünknek.

Az is egy tévedés, hogy az Olaszrizling, mint olyan, terroirbor. Egy borfajtára ezt nem lehet alkalmazni. Értem én, hogy te azért akarod, mert alapvetően elég neutrális, ezért, _ha a borász úgy akarja_ jó alap a termőhely bemutatására, adott esetben jól lehet rajtuk tanulmányozni a termőhelyi jellegeket. De ez a borász döntése. Egy teszem azt, Laposa Friss Olaszrizlingben te semmiféle terroir jegyet nem fogsz találni, pedig bazalttufán termett, ami egy karakteres termőtalaj - de nem úgy lett feldolgozva.


A terroirról, illetve a három meghatározó dologról (szőlőfajta, terroir, borász), és arról, hogy ezek hogyan kerülhetnek bemutatásra egy borban, egy jó írás, ajánlom neked:

[link]


És ismétlem, felesleges megsértődni, duzzogni, lépj ki az oviból, és inkább próbálj kommunikálni. A téma érdekes, izgalmas, a többi rajtad áll.

2015. dec. 22. 11:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/23 Mojjo ***** válasza:

Kedves nyolcas!


A Sauvignon blanc amúgy tökéletes szerintem is egy kezdőnek, mert tud nagyon intenzív, orrbamászó lenni, tehát figyelemfelkeltő - ha egy új-zélandi, vagy egy chilei példányról van szó. És teszi ezt úgy, hogy közben beltartalmi értékeiben összehasonlíthatatlanul többet nyújt, mint egy átlag itthoni Irsai. Szóvalí gy belegondolva ja, kezdőnek még jobb is egy új-zélandi Sauvignon blanc, mint egy általam ajánlott Irsai. Csak a magyar Sauvignon blanc-ok 99%-ától óvja meg az embereket az ég. Sajnos ebben _nagyon_ nem vagyunk jók.

2015. dec. 22. 11:49
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!