Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Az ilyen 6-8000 Ft-os magyar...

Az ilyen 6-8000 Ft-os magyar borokon mégis mi kerül annyiba?

Figyelt kérdés

Ennyiét már nem rossz whiskey-ket, konyakokat, pálinkákat lehet kapni, amik azért jóval koncentráltabb anyagok, mint egy bor.

Vagy egy 8000 Ft-os borral tízszer több munka, anyag, energia van, mint egy 800 Ft-ossal??

2015. dec. 12. 09:31
1 2 3
 21/29 Mojjo ***** válasza:

Hopp, félédes vörösbor téma.

Bár én kékfrankosból nem láttam még 3ezres kategóriában félédest (de érdekelne, ha esetleg tudnád melyik pince, vagy esetleg tudnál linkelni), Merlot-ból látok párat, köztük olyat is, ami 6ezres kategória - és nincs ezzel a világon semmi baj. A Merlot pl jó cukorgyűjtő, és egyes években képes még Magyarországon is annyira sok cukrot gyűjteni, illetve ezen túl is még, ideális esetben, képes egészségesen töppedésnek indulni, hogy teljesen természetes félédes bor készülhessen belőle - nem pancsolt, felmustsűrítményezett lőre, hanem ízig-vérig természetes félédes vörösbor, ami úyg egyébként fullra ki is erjedt, nem lett megakasztva mesterségesen az erjedés. Így hirtelen fejből Pósta borház 2012-es Merlot és Nyolcas és fia pince, 2012-es Merlot. Mindkettő 16-os feletti alkohollal rendelkezik, illetve mindkettő spontán erjedt, mindenféle fajélesztő, tápsózás, és bármi egyéb manipuláció teljes mellőzésével. Mellesleg bitang jó borok, főleg a Nyolcas féle. És maximálisan helyük van a borpalettán.

A Kékfrankos kevésbé jó cukorgyűjtő, szóval ott némileg furcsább a helyzet, de nem tartom teljes mértékben elképzelhetetlennek, hogy képes volt a Kékfrankos is úgy betöppedni, hogy természetes félédes vöröst adjon - ezért kéne a konkrét bor, szívesen utánanéznék.

2015. dec. 12. 20:51
 22/29 szaszaa11 ***** válasza:

Útolsó: Nem tudok sajnos már a pincét, csak az ár és a szőlőfajta ugrott be régről. Lehet hogy megoldható a félédes vörös, de ez olyan felesleges... Az édességet hagyjuk már meg a fehérnek... Persze, lehet csinálni, lehet jó, de most őszintén mit tud nyújtani egy félédes merlot? Tud annyit mint egy zenit? Nem... És nem is egyszerű előállítani, sokminden kell hozzá, hogy optimális legyen.

Utolsó előtti: Nem zavar a lepontozás... Kiállok az igazam melett. De méghogy a hagyományos borkészítés (oxidatív) negatívan hatna a borra? Hát ezen jót nevettem! Ahogy azon is, hogy már már azt mondod, könnyű bort csak reduktív eljárással lehet készíteni... :D ha valaki ért hozzá, pontosan tudja, hogy milyen fajta hordóval milyen ízt vihet a borba. Akár lágyat is.

2015. dec. 12. 22:57
 23/29 Mojjo ***** válasza:

Egy félédes vörösnek pont annyira helye van a palettán, mint egy félédes fehérnek. Nem lehet összehasonlítqni egy Zenittel, de én még olyan Zenitet nem ittam, ami akkora élmény lett volna, mint pl a Nyolcas Merlot. Nem érdemes kóstolás nélkül legyinteni rá.

Olyat pedig nem gondoltam, nem mondtam és nem írtam, hogy könnyű bort csak reduktívan lehet készíteni. A fa pedig természetesen módosít az alapanyag természetes ízprofilján, ez vitán felül áll. Az, hogy valaki ezt úgy értékeli, hogy ő nem ezt az utat szeretné járni, és enélkül a módosítás nélkül mutatná meg a botait, az ő döntése, stílusa, útja. Teljesen rendben van. Egyébként én kifejezetten hordókedvelő vagyok, olyan borokat is bőven élvezek, amik mások szerint túl fásak. Csak érdemes ettől még nem szemellenzőt viselni, és látni a teljes képet.

2015. dec. 12. 23:42
 24/29 Mojjo ***** válasza:
Amúgy egy jó félédes, sőt édes vörös rendkívül koncentrált, ízgazdag bor tud lenni, nagy élmény. Próbáld ki :) Lehetőleg persze igazit, ne pancsot :)
2015. dec. 12. 23:44
 25/29 szaszaa11 ***** válasza:
Már a félédesért is harapnak a hozzáértők, de Méghogy édes vörös??? Kóstoltam már, köszönöm, nem kérek ezekből. Pedig nem rúzsa Sándort kóstoltam elhiheted. Nem hinném hogy csupán az ízlésem miatt utasítom el az édes vöröseket. De még a félédest is. Tény hogy vannak fajták melyek tudnak elegendő cukrot gyűjteni de attól még nem jó egy bor, hogy nem mustsűrítményezéssel lett elérve a cukorfok...
2015. dec. 13. 11:23
 26/29 szaszaa11 ***** válasza:
A bort pedig hordóban szokás érlelni. És a reduktív eljárással készült borok 99%ka tömegtermelés céljából készül. Azért találták ki ezt is, mert míg egy acéltartály évtizedekig is használható akár, egy hordót 2-3 év után legfeljebb cserélni kell, de inkább minden évben, kivéve persze ha nem szeretnék az előző bor ízéből valamennyit átvinni a következőbe. Egyébként pedig a bor akkor jó ha érezni benne a hordó fájának az aromáját, Feltéve persze ha jó hordóra esett a választás mikor a termelő kitöltötte a hordókba. Egyébként ha mondjuk megnézünk egy Taschnert, hogy hazait említsek, 500at nem érő borokat árul 2000ért, és mind szinte moslék. Természetesen minden bora ebben a kategóriában reduktívan készül. Csak egy példa a rengeteg közül:)
2015. dec. 13. 11:30
 27/29 Mojjo ***** válasza:

Nem fogunk egyetérteni. Egyrészt nem harapnak a hozzáértők sem a félédes, sem az édes vörösökért. Max azok, akik hozzáértőknek hiszik magukat. Ezt nyugodtan hidd el - nem kell magadra venni, nem célzás volt, viszont tényleg érdemes szétnézni a világban, hogy mit is gondolnak a nemzetközileg elismertebb, valódi szakértők.

Ha Robert Parkert elismered hozzáértőnek (mondjuk úgy, mint a világ kétségkívül egyik, ha nem a leghíresebb borszakértőjét, talán te is elismered, de ki tudja), akkor kapásból itt van egy édes vörös, amint 92 pontra pontozott - két évjáratát is:

[link]

Szóval a helyzet az, hogy de, a szubjektív ízlésed miatt nem tetszenek neked a félédes/édes vörösök. Bár nem vagyok benne biztos, hogy nem csak azt hiszed, hogy nem tetszenek, és van egyáltalán releváns tapasztalatod.

Figyelj, mondok meredeket: Magyaországon nagy hagyománya volt a tokaji borvidéken a vörös aszú készítésének, Purcsinból. :) De egyébként édes vörösök vannak szép számmal így is, amik nem tartoznak a szar borok közé. Csak egy példa, talán hallottál már róluk: portói borok. Igen, avinálással készült, erősített borok, tehát még csak nem is hozzák a természetességnek azt a szintjét, mint amikről én beszéltem, mégis, nehéz lenne elvitatni, hogy világhírűek.

Ha mégsem lenne ennyi elég, és nagyon akarod, keresek neked még a linkelten kívül is édes vöröseket, Wine Advocate, vagy Wine Enthusias 90+ pont értékeléssel. (Ha képben vagy az RP féle 100 pontos rendszerrel, tudod, mit jelent a 90 feletti pontszám. Ha nem, akkor kis mankó: [link] )

A hordóról pedig: na igen. Itt is tévedésben vagy. A helyzet az, hogy egyrészt érdemes megkülönböztetni pörkölt hordót, natúr hordót, barrique hordót, ászok hordót. A nagyobb méretű, nem pörkölt hordókat, ha megfelelően kezelik, irdatlan ideig lehet használni. (Ezt is nyugodtan elhiheted.) Másrészt pedig a kisebb, pörkölt hordókat, meg egyáltalán, minden karakteresebb ízt adó hordót, nem, hogy 2-3 évente cserélni szokták, főleg nem évente, hanem egyre többen sokadtöltésűt használnak inkább az elsőtöltésű helyett. Tudod miért? Hogy a fa hatása ne legyen túl invazív. Rengeteg komoly borászat van, aki harmadtöltés előtt egy hordót nem is használ, vagy legalábbis nem dob piacra benne érlelt bort.

A 90-es években a divatja - leginkább magyar divatja, vagy vagy eltévedése - volt az, hogy af, fa fa. Mind a nemzetközi trendek, mind lassan-lassan, de a magyar szakmai közönség is egyre inkább a fa visszaszorítása felé mozdul el. Ez tény. Lehet, hogy neked a fás borok tetszenek - ismétlem: nekem is! -, de a fa ízének minél inkább háttérbe szorítása az az út, amerre a borok mostanság járnak. A legfelsőbb kategóriában is, sőt, főleg ott.

A Taschner-t pedig kár említened. Szeretnél két-háromezerért jó bort inni? Légli Géza, Légli Ottó, Bukolyi Marcell, szegény néhai Bussay doktor lányai, Ruppert Ákos, Bakó Ambrus, Nyolcas Ádám, Dániel Zsolt, Prisztóka Tibor csak így most hirtelen, fejből pár termelő, akire érdemes ránézni. Vagy Tállya Wines, meg Folly Arborétum,v agy Villa Tolnay. De ha szeretnéd, még sorolok melléjük legalább ennyit. Taschner... ugyanmár, negatív cherry-pickinget bárki tud prezentálni. Próbálj inkább jót inni helyette :)

2015. dec. 13. 11:55
 28/29 szaszaa11 ***** válasza:

Gyűlölöm a Taschner féle tömegborokat, ne érts félre...

Nem nagyon preferálom a 2-3 ezres kategóriát egyébként, általában az 5-10 ezresből fogyasztok ugymond hobbiként, de az ár itt is relatív. Például ittam már olyan házibort, aminek palackját 700 forintért árulta a bácsika, ez egy cabernet sauvignon volt, és simán oda tudnám tenni Luka cabernéje mellé, kb. Azon a szinten volt... Tehát megint előjön, hogy az ár semmit nem jelent. Írtam a 96os 6puttonyos aszút, nos érdekesség: 7 ezerért szereztem be. Nyilván nem "hivatalos" úton... De mindegy is, lehet, hogy túl konzervatív vagyok. Egyébként a portói borok teljesen más kategória, ég és föld, nem a szokványos módon készülnek.

2015. dec. 13. 13:21
 29/29 Mojjo ***** válasza:

Igen, írtam is, higy avinálással készülnek. Viszont csak egy példa volt, több másik között. A linkelt 92 pontos vörös pl nem erősített bor.

Amúgy igen, abban tökéletesen egyetértek, hogy az ár nem feltétlen jelent sokat. Legalább ennyiben :D

2015. dec. 13. 15:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!