Az ilyen 6-8000 Ft-os magyar borokon mégis mi kerül annyiba?
Ennyiét már nem rossz whiskey-ket, konyakokat, pálinkákat lehet kapni, amik azért jóval koncentráltabb anyagok, mint egy bor.
Vagy egy 8000 Ft-os borral tízszer több munka, anyag, energia van, mint egy 800 Ft-ossal??





A tömény vs. bor dologhoz:
Amennyire össze lehet hasonlítani egy bor és egy rövidital színvonalát, 6-8e Ft-ért sokkal jobb borokat lehet venni, mint töményet. Tönényből ennyinél még épp csak elkezdődnek a komolyabb darabok. 7 dl jó pálinkát eleve nem is kapsz ennyiért.





...mint ahogy borból is vannak már nagyon jók 3500 ft-ért.
Az kb ugyanúgy a belépő szint a felső közép kategóriába, mint rövidből a 8000-es.





ma 13:06
Magyar pálinkák? Vagy külföldi gyümölcspárlatra gondolsz? Például?





Egyébként meg a 4-est pontoztam fel, ő mondta ki a legegyszerűbb, és legnyomósabb érvet.
Aki bort akar inni, bort fog inni, nem töményet, mert nem arra vágyik, hanem a bor ízére.
Innentől nem összehasonlítható a 2 féle ital.
Az ár meg olyan, hogy a világon minden termék, mindenhol pont annyiba kerül, amennyit maximum megadnak érte.
Ez a műszaki cikkektől kezdve a ruhákon át, mindenre érvényes.





Egy jó minőségű bor - ha jól válogatunk - igazán hatalmas élményt tud nyújtani, többet, mint egy vele egy árban lévő whiskey vagy konyak. Ittam én már 100 ezer forintos bort is, na nem azt mondom, hogy nem drága, de azt az ízt semmi sem tudja produkálni... Pont múlt héten ittam 96os Tokaji Aszút, 6 puttonyosat. Iszonyat nagy élményt nyújt. A 100 ezer forintos amiről beszélek, az egy aszúesszencia volt. Ez hagyományosan úgy készül, hogy a töppedt aszúszemeket egy teknőbe helyezik, aminek az aljára egy lúdtollat tesznek, egy idő után a lúdtollon lecsurog a nedű, amit aztán persze érlelnek, stb. Egy ilyen borhoz például eszméletlen mennyiségű szőlő szükséges, arról nem is beszélve, hogy nem minden szem alkalmas erre, mert egy fürtön jóesetben kb 25-30% az ilyen szőlőszem, ha minden körülmény klappol a szőlőnek. Nyilván ezt kézzel válogatják.
Igazából napestig lehetne beszélni arról, miért kerül ez ennyibe. Egy volt szakmai oktatóm elmesélte, hogy szolgált már fel 280 ezer forintos bort. Mire megkérdeztem, és milyen ember az, aki képes Ennyit kiadni egy borért. Azt felelte, miért, az milyen ember akinek 2 milliós rolex lóg a kezén? Így lehet a legjobban ezt magyarázni.










" ilyen nincs, hogy ha egy bor 3500ft felett van az már belépő a középfelső kategóriába."
Igen, ez igaz.
Tényleg csak 95%-ban van így, ezért merészeltem példának felhozni.





Kedves 18-as,
Sajnos nem mindenhol értek egyet. Egyrészt 3500-ért, bár pontos statisztikám nincs, így körülnézve úgy látom, bőven több a hordós bor, mint az acéltartályos. Másrészt ez nem árfüggő, egy acéltartályos bor is lehetrelative drága, de hordósakat is lehet kapni 800 forintért. Harmadrészt az acéltartály abszolút nem a sivár, unalmas borok jellemzője szerintem.
Egyrészt valóban van egy könnyed, üde, vékony, de jól csúszó vonal, ami szinte kizárólag acéltartályban készült borokból áll. Ez egy stílus, és nincs vele semmi gond. Nem mindig vágyik az ember testes, vaskos borokra, és egy primer gyümölcsös, könnyű, bitang frissítő bor gyakran jól tud esni. Ebben a kategóriákban is vannak rosszak, középszerűek és jók - és bizony a jók is acéltartályosak. Nem tartom ezeket sivárnak és unalmasnak, bár természetesen kevésbé szálazhatóak, mint a vaskosabb társaik - de itt nem is ez a cél.
Valamint, és ez a fontosabb, készülnek ennél a kategóriánál jóval komolyabb, testesebb, összetett, hosszan szálazható borok is reduktívan. Ismerek borászt, aki szerint a hordó csak torzítja a bor természetes ízét, és igazán megmutatni, hogy mire is képes egy bor, csak acéltartállyal lehet. (Jó borai vannak egyébként.)
Na meg bonyolultabb a képlet, mint, hogy hordó, meg acéltartály, oxidatív, meg reduktív. Vannak más utak, kevert utak, amfórák, agyagedények, betontojások. És remek borok, mindegyikből.
A pinot noir valóban különleges :) Egyébként, ha akarnánk, a festőlevű fajtákon kívül valamennyi kékszőlőből lehetne készíteni vöröset, rosét és fehéret is egyaránt, még egy Cabernet sauvignonból meg Syrah-ból is. A gyakorlatban persze leginkább csak Pinot noir-ból van fehér, valóban, illetve idehaza Kadarkából, de ez inkább az igényen múlik, illetve az ízprofilon, nem azon, hogy lehet-e, vagy sem. (Tudom, pl. egy Cabernetnél a héj:bogyóhús arány jóval nagyobb, mint egy Pinot noir-nál, de ez nem jelent sokat a kérdés szempontjából.)
(Amúgy nem, nem én pontoztalak le - nem is értem ezen az oldalon az ipari mennyiségű lepontozósdit, főleg, hogy a lepontozók véletlen sem szokták kifejteni az ellenvéleményük...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!