Melyik a legjobb száraz Rosé bor 3000 Ft alatt?
Rozé, hát ömm... na igen. Attól függ, hogy mit vársz egy rozétól. A magyar emberek fejében - de még nemzetközileg is leginkább - a rozé egy málnás, epres, tutti-fruttis, könnyed, jól csúszó egyszerű bor. És igazából ilyen téren tizenkettő pont egy tucat belőlük. Idejekorán, savra szüretelt kékszőlőből reduktívan, ugyanazzal az aromásító fajélesztővel előállított technoborok.
Ha ilyesmit vársz egy rozétól, akkor szerintem a Gróf Grassalkovich Gamay rozéja teljesen jó választás.
(A Gamay körülbelül a Pinot noir kistestvére, lendületes, direktben gyümölcsös, tanninban szegény bort ad alapból, kiváló primőrbor- és rozáalapanyag)
Ha ennél azért egy komolyab bort szeretnél, ami speciel pont rozé, akkor egy Szél fiai Cellárium rozét mondanék.
Egyik sem mondjuk a nagyáruházakban kapható kategória. Ha tényleg csak nagyáruházak jöhetnek szóba... hát akkor ott főleg igaz az, hogy egyenrozék sorakoznak a polcon, de talán azt mondanám, hogy egy Sauska rozét érdemes választani. A Sauska borok elég megbízhatóan jók, és van reduktív acéltartályos, meg oxidatív, fahordós érlelésű rozéjuk is. És elég sok nagyáruházban lehet kapni.
Sima rozénál (tehát acéltartályos egyenrozé) mindig a lehető legfirssebbet érdemes keresni - teljesen mindegy, milyen volt az az évjárat. Ugyanis ezek rendkívül gyorsan öregedő borok, amiket arra terveztek, hogy hamar megigyák őket. Az öregedésük pedig sokkal fajsúlyosabb probléma, mint az esetleges negatív évjárati hatások, amik ráadásul egy tipikus rozénál egyáltalán nem is jelentkeznek, vagy csak nagyon minimálisan. Most még a legtöbb termelőtől és a legtöbb helyen a 2014-esek vannak, de szép lassan elkezdenek jönni a 2015-ösök is. 2013-ast már semmiképp nem érdemes venni (pár kivétel van: lsd lentebb), és ha van, akkor mindenképp a 2015-öst érdemes favorizálni.
Amik kicsit tovább élnek, azok a komolyabb beltartalmi értékű, esetlegesen fahordósan érlelt rozék. Sauskátl ilyen a Rozé+, a St. Andrea pincészettől pedig a Szeretettel fantázianevű rozé. (St. Andrea borok is fel szoktak tűnni néha nagyobb áruházakban is.) Ebből a kettőből pl. esetleg a 2013-as is bevállalható. (Mondjuk a 2013-as Sauska Rozé+ pont nem sikerült annyira jól, de ez más kérdés.)
Na, pont egy 2013-as Sauska rosét néztem ki. Amúgy mi a baj vele?
Van 2014-es ún. "siller" is. Az miben különbözik? Mert ránézésre nekem rosénak tűnik, talán kicsit sötétebb.
Sauska rozé, vqgy rozé+? A rozé a sima acéltartályos, abból azért ne vegyél 2013-ast, mert már elöregedett. A rozé+ a hordós, abból meg azért ne, mert nem sikerült jól. Nem igazán sikerült a hordó hatását (fásság, cseresség) és a rozé testét összhangba hozni. Nem harmonikus, nekem nem tetszett. Ettöl persze te kipróbálhatod.
A siller átmenet a rozé és a vörös között. Most telefonról jobban nem tudok kifejteni, de igény szerint írhatok bővebben. Érdemes amúgy sillereket kipróbálni, jók szoktak lenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!