Budapesten hol lehet kapni legjobb száraz vörösbort?
Nem hiszem, hogy létezik olyan, hogy "legjobb száraz vörösbor".
Pár kérdés: magadnak lesz? Ha igen, milyen karakterű vörösbort keresel (hömpölygő, húsos, telt, lekváros, vagy friss gyümölcsös, üde, lendületes. Tanninhangsúlyos, savhangsúlyos, akármilyen)? És milyen árkategóriában? Mert ajánlhatok pár 400ezer forint körüli tételt, ha csak így a legjobbat keressük, de nem hiszem, hogy az lenne a cél :)
Nincs olyan, hogy legjobb, de pl. az alábbi borászat termékeit tudom ajánlani, nekem a cuvée nem volt a kedvencem, de a többi kivétel nélkül kitűnő.
Egész pontosan a 2-es hozzászóló által linkelt borászat weboldala:
Az előző link a pesti bárjuké, nem a borászaté :)
Én is tudom amúgy őket (is) ajánlani. Komolyabb borszaküzletekben általában kaphatóak a boraik. Amúgy a honlapjukon szereplő 9 bor közül 8 cuvée. A cuvée csak annyit jelent, hogy nem egy szőlőfajtából van a bor, hanem több fajta házasításából - és az egri borvidéken eleve jellemzőek a cuvée-k, Lőrincz Györgyék meg aztán különösen szeretik őket és jóval nagyobb volumenben jelennek meg a kínálatukban, mint a fajtaborok.
"Mondjuk saját személyes véleményem szerint egy pince akkor jó, ha az alap borai is jók - sőt, leginkább az alap borokról ismerszik meg egy pince."
Ez volt az egyetlen olyan termékük, ami nekem nem igazán jött be. Ez persze nem feltétlenül azt jelenti, hogy nem jó, többnyire válogatós vagyok.
Természetesen vannak rosszabb évjáratok, de én azt tapasztaltam, hogy borszaküzletben ha rákérdez az ember, általában megmondják, hogy adott bor esetében melyik évjárat volt gyengébb.
Persze, ezt nem is azért mondtam, hogy egyetlen borról egyetlen ember által alkotott vélemény miatt bármi rosszat gondoljak a St. Andreáról. Csak egy általános megjegyzés, hogy szerintem hogy érdemes felmérni egy pincét :)
Amúgy ismerem a kínálatukat, rengeteg borukat kóstoltam, jóval többet, mint amit nem, mostanában is, régebben is, szóval meg tudom erősíteni, jó pince :) Ismételten, a 2012-es Áldás bikavér nem lett hibátlan (sajnos nem szubjektív ízlésbeli dolgokról van szó, tényleg nem lett hibátlan), de ezen kívül a jelenlegi szortimenttel nincs gondom, sőt, nagy kedvencek vannak benne. :) (Pl, ha már vörösnél tartunk, a Hangács bikavért nyugodt szívvel ajánlom. Most a 2012-es megy, de néhol találni 2011-est is, lehet akkor én arra csapnék le. De az olcsóbb Áldás bikavér 2011-es szériája is remek jó, azt is találni még néhány helyen.) Ha meg valaki tényleg nagyágyút akar, ott van a Nagy-Eged Hegy bikavér, 2011 - ebből a borból ez az első évjárat. Igaz, 25 ezer környékén van egy palack belőle, meg sok embernek - főleg kezdőknek - nem is feltétlen a nagyágyúk ízlenek, sokkalta inkább egy lendületesebb, direkt gyümölcsös alap vörös, de ha valaki tényleg a magyar top vöröseket akarja próbálgatni, akkor ez egy jó bor hozzá.
Nincs olyan, hogy legjobb. Nagyon sok jó bor van és mégtöbb rossz.
Nekem most speciel ár-érték arányban ami nagyon bejön: Takler 2013 Cabernet Franc (2700 körül), Vesztergombi 2012 Cab.Sau. (2500 körül)
Igazából az ár elég jó iránytű, én speciel 2000 Ft alatt nem nagyon találkoztam még nekem tetsző borral, de hozzáteszem, én a testes, sötét, nehezebb borokat kedvelem inkább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!