Milyen bort vegyek? Melyik a legjobb száraz bor szerintetek?
Szia!
Mondj egy árat, amit hajlandó vagy rákölteni és akkor keresünk pár jó bort, ami minden igényt kielégít. :)
Szóval száraz vörös.
Ez első körben valóban pénztárca függő, de nehéz választani, ha nem tudod mi kell. Érdemes borkereskedésbe menni, ott hozzáértők vannak.
Karnel Gábor - Boróka 2009, (9000)
TeoCosta, Barbera Dalba, Agricola Acienda ligabue - (~5000)
Takkler - Szekszárdi Kékfrankos reserve 2012 (~3800)
Mészáros Pál - Bodzási Kékfrankos 2009, 2007, 2012 (~3500)
Dúzsi Tamás - Szekszárdi Kadarka 2011 (Erre nagyon büszke az öreg, bár nem tudom, hogy hol kapod meg, mert bevásárló központokban biztos nincs, de talán még kereskedőknél is elfogyott. A 2013asból is jót hozott össze az öreg, az évi időjáráshoz képest.) (~2500)
Eszterbauer - Sógor kadarka 2011,2013,2012 (~1600-2000) (Talán láttam egy-két bev.központban is.)
Francia borokat is lehet kapni lidliben, én kóstolgattam és 1200ért van egy igazán könnyed 2011-es Cotés du Rhone-juk, ami nem egy nagy bor, de nagyon kellemes. 1800ért van Ch LHospital-juk, 2.5ért Vacqueyras Rhone-juk. Akinek nem csak az ára számít, hanem a beltartalma, annak akár ezeket is veheted, vagy nézz szét, van sok érdekességük jó áron.
Köszönöm az eddigi válaszokat!
3000Ft ig kb
Nem egyszerű, de azért nem is lehetetlen 3ezerig jó vöröset. Amik így hirtelen eszembe jutnak:
- Ludányi Balázs (Centurio Borbirtok) 2013-as kékfrankosa:
és egy borblogos leírás róla: [link]
(Az érintésnyi illósság miatt mondjuk lehet átgondolnám a dolgot...)
- Ugyanígy a pinceárontól Nyolcas Ádám 2011-es kékfrankosa: szerény véleményem szerint egy elképesztően jó bor, a műfajon belül - nyilván nem hardcore és kizárólagos bordeaux fanoknak, hanem akik értékelik a kékfrankost, de ez az előzőről is elmondható. [link]
- A keretet minimálisan túllépve esetleg Bukolyi Marcell '13-as kadarka válogatása: [link]
borblog leírás: [link]
- Avagy Németh Attila Gábor syrah-ja szintén 2013-ból: [link]
borblog: [link]
Ezek közül egyébként én leginkább a Németh Attila Gábor féle Syrah-t javasolnám.
De még inkább ezt a bort:
Kispál Helén Balatonfelvidéki Olaszrizling, 2013. Bakó Ambrus egyik igencsak nagy durranása 2013-ból. Tudom, vörösre gondoltál elsősorban, na meg én nem vagyok az olaszrizling feltétlen híve, de ez a fajta egy annyira elegáns, kristálytiszta leképzése, ami bármilyen nemzetközi mezőnyben is helytállna. Hozzáteszem, én szubjektíve az ilyen egyenes vonalvezetésű, elegáns boroknál jobban szeretem a rusztikus, baltával faragott, nagyhátsójú példányokat, de szerintem, ha valaki finnyás a borokra, és igen kevés tetszik neki, kb ez lehet az, amit bátran oda lehet elé rakni.
Borblogos írások róla, kettőt is adok:
1, [link] (vigyázz, két Kispál Helén féle olaszrizlingról is szó van, a Balaton-Felvidékit olvasd)
2, [link] (itt is a második bor)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!