Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Iható ez a pálinka?

Iható ez a pálinka?

Figyelt kérdés
Találtam a pincében nagyon régi pálinlát, vastagon borította a pókháló az üvegeket, 5l-es üvegkannák. Összesen kb. 25l, elég furcsa íze van, nem ittam még belőle egy kortynál többet, egy kupaknyit megpróbáltam meggyújtani, de nem gyulladt be, akkor nem valami erős, ugye? Egyébként teljesen átlátszó, mint az ásványvíz. Enyhén savanykás, nem vagyok nagy pálinkás, úgyhogy nem tudom megmondani, hogy milyen gyümölcs.

2015. ápr. 1. 20:50
 1/9 anonim ***** válasza:
75%
Miből gondolod, hogy pálinka ?? Rá van írva ?? Szerezz be egy szeszfokolót és mérd meg hány fokos. Ha meg nem vagy nagy pálinkás, akkor inkább kérd ki egy pálinkás véleményét is. Aztán nehogy az legyen, hogy valami mérgező vegyszert szopogatsz !!
2015. ápr. 1. 21:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
49%
NE IDD MEG! A pálinka nem savanykás! Az valami más!
2015. ápr. 1. 21:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
66%

Szerintem az nem pálinka lehet, ugyanis az nem savanykás!

Semmiképp ne kostólgasd/igyál belőle, amíg nem vagy benne biztos, hogy az valójában pálinka.

2015. ápr. 1. 21:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 A kérdező kommentje:

A szagáról érzem, hogy pálinka, ismerősöm berúgott egy kicsit tőle.

25l-t azért nemigen szeretnék kiönteni.

2015. ápr. 1. 21:34
 5/9 Phoney ***** válasza:
95%

Szobahőmérsékleten (vagy hűvösben) az alkohol önmagában (tehát pl. nem kockacukorra öntve) csak kb. 65% fölött gyúl meg, szóval ettől még nem feltétlenül gyenge. Érezheted savanykásnak, mert a házipálinkák többségét többé-kevésbé megecetesedett cefréből főzik (igen, most sok mindenkinek a lelkébe gázoltam), így ecetes-acetátos lesz, és a hosszú oxidáció (vagy esetleg a párolgás, ha gyanús mennyiség hiányzik az edény méretéből) ezt a problémát ki is emelheti.


A szeszfokoló nem mond biztosat (bár egy 45-60 fok közti érték alapján nagyon valószínű, hogy pálinka), mivel az egy fajsúlymérő. Ha egy vegyszernek olyan fajsúlya lenne, mint pl. 50 fokos pálinkának, akkor annyit is mérne.


Keress valakit, aki szokott pálinkát inni, ő meg tudja mondani, hogy tényleg az-e, akkor iható (a közkeletű tévhittel ellentétben nagyon nehéz természetes úton mérgező pálinkát főzni, max. nagyobb tételben nem kimondottan egészséges). Kivéve persze, ha szándékosan kevertek bele mérget, pl. denaturált szeszt, de hát ez ugye nem mindennapi jelenség...

2015. ápr. 1. 21:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 A kérdező kommentje:

Ismerősöm pincéjében találtuk, a nagypapája főzte elvileg, de mivel az már nem él, nem tudjuk biztosra.

Az már kiderült, hogy pálinka, csak arra voltam kíváncsi, hogy lehet-e bajunk belőle, ha benyakaljuk.

2015. ápr. 1. 21:47
 7/9 anonim ***** válasza:
nekem is sikerült már savanykás pálinkával találkozni. mondjuk az annyira erős volt, hogy nem sok ízt lehetett rajta érezni
2015. ápr. 1. 22:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 A kérdező kommentje:

Baj van... Nem állít meg semmi, hogy megigyuk.

Egy kis szörppel úgy csúszik, mint a fene. És 5 feles után totál homály jön.

2015. ápr. 3. 10:53
 9/9 anonim ***** válasza:
szörppel mi nem csúszik jól? :D
2015. ápr. 3. 11:09
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!