Hogyan lehet édes likőrök szeszfokát megmérni?
Figyelt kérdés
#kikőr #szeszfok mérés
2014. nov. 2. 16:32
1/4 Phoney válasza:
Egyszerűen megmérni nem lehet, mert 3 anyag arányát (víz, cukor, alkohol) semmilyen fokoló nem tudja megmutatni.
Ezt még laborban is úgy szokták megoldani a legegyszerűbben, hogy lepárolnak belőle egy mintát, és a kapott párlatot mérik szeszfokolóval.
2/4 anonim válasza:
2-es
az lehet, hogy lepárolnak valamennyit, csak akkor nem kapnak Volumen procentot,
3/4 metaxxa válasza:
Csak kérdezem, hogy ha elkezdik lepárolni, akkor elvileg az összes alkohol kivonható belőle, hiszen az alkohol forráspontja kisebb, mint a vízé, lecsapatják, majd megmérik a maradék térfogatát és a lepárolt alkoholét is, figyelembe véve, hogy a tömény alkohol 98%-os lehet és ebből már ki lehet számolni. Vagy nem?
4/4 Phoney válasza:
Én eleve nem értem a problémát. Nemcsak az összes alkoholt, hanem az összes vizet is ki lehet párolni a likőrből egy az egyben, hogy csak a szárazanyag maradjon utána (a víz teljes elforrása után a tiszta cukor is megszilárdul, mielőtt 186 °C-on elolvadna, aki főzött már karamellt, az tudja). Akkor már csak az eredeti likőr és a kapott párlat űrtartalma közti különbséget kell hozzászámolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!