Mennyi cukor mehet a cefrébe?
Életemben most először szeretnék kifőzetni pálinkát. Sok mindent olvastam a neten, beszélgettem a falubeli idősebb emberkékkel, akiknek ez már rutin. Viszont sok mindenben megoszlanak a vélemények.
Tudom, hogy törvényileg nem kell cukor a cefrébe, viszont szinte mindenki tesz bele felénk, hogy mennyit, az változó. Ha szeretnék beletenni én is, akkor milyen arányba érdemes a követező gyümölcsökhöz:
- szilva
- sárgabarack
- alma?
Köszönöm
Köszönöm.
Tudom, hogy nem KELL bele, de ha mégis szeretnék? Nem kereskedelmi célra megy, akkor...?
Kicsiny falunkban általában:
- 4-5kg cukor/100L barack,
- 7-8kg cukor/100l szilva
- almához nem kaptam instrukciót, mert az nem kifizetődő (szerintük)
Nekem ezek soknak tűnnek. :(
Viszont a neten olvastam már 2/100 illetve 3/100 arányt is. De szerintem ez gyümölcsönként változnia kellene.
Illetve az almához írnak egyéb adalékanyagokat is (élesztő, pektinbontó, ...). Ezek kellenek bele? És le kell "darálni" az almát, vagy elég felszeletelni is?
Az idősebb embereket nem fogod meggyőzni arról, hogy nem kell cukor. Elsősorban a rendes falusi kerítésszaggató az úgy készül, hogy ami gyümölcsöt sikerült összeszedni a környéken, és semmi másra nem lehetett használni, abból lesz a pálinka. Mivel ebben tényleg minden van - éretlen gyümölcs, rothadt, penészes gyümölcs, fű, fa, virág - ahhoz, hogy megerjedjen cukrot kell bele tenni. Másrészt a falusi hozzáértőknek a mennyiség is fontos, nem csak a minőség. Minél több cukor kerül a cefrébe, annál több pálinka lesz belőle. Amikor a szomszéddal, aki 40 éve maga főzi a pálinkáját, megkóstoltattam az első (bérfőzetett) pálinkámat, azt mondta, hogy kicsit gyenge, de ilyen finomat még nem ivott. Megkérdezte mennyire "jött ki" literje. Mikor megmondtam, hogy 14600 Ft, mivel vettem a gyümölcsöt, még másnap is rajtam nevetett. Neki ennyi pénzből 30 liter is lejön - mondta.
Szóval tényleg nem kell cukor, a gyümölcs viszont olyan minőségű legyen, amiből lekvárt is főznél, vagyis egészséges, érett. Ha hűvös idő van, és/vagy alacsony a gyümölcs cukortartalma és nem indul meg az erjedés, akkor lehet segíteni némi cukorral.
Köszönöm.
Akkor ezek szerint ha nem teszek egyik fajtába se cukrot, csak kiválogatom, magozom (barack), szeletelem (alma), ... akkor napi 2-3 keverés/"gyömöszölés" által is megindul az erjedés.
A cukrot "csak" a mennyiség-növelés (1kg cukor = +7dl pálinka) miatt teszik bele.
Nagyon finom pálinkát főzhettek.
Gratulálok.
Csak érett gyümölcsből főzzed a pálinkát, és nem kell bele cukor.
gondolkozz egy picit.
100 liter cefrében adott mennyiségű íz,és aroma anyag van.
100 liter cefréből normál esetben 6,7lityi pálinka van ( ez gyümölcsfajtától változik).
Tehát a 100liter cefrében lévő aroma és íz anyag ebben a 6, 7 liter pálinkában oszlik el, és adja a nedű sajátos aromáját.
Ha cukorral megtúrbózod, tegyük fel teszel bele 3 kilót (ahogy a sok "szakértő" javasolja) a 6,7 lityi helyett kapsz 9,10 liter pálinkát. Azonban az aroma, és íz anyag tartalom nem változik. ugyanannyi anyag oszlik el a 9,10 liter pálinkában.
Ebből el tudod dönteni, hogy kell e cukor a cefrébe?
ha cukros páleszt főzöl magadat basz@d át.
Csak érett egészséges gyümölcsből főzd, nem bánod meg hidd el.
ha akarod szívesen adok tanácsokat privátban.
Nem egy két embernek segítettem már itt is.
Üdv:G!
pont akkor ne tegyen bele cukrot ha magának főzi. soha. de magának különösen ne.attól még hogy nem az volt a kérdés, még megpróbálhotom eltéríteni a hülyeségtől.
biztosan finom pálinkákat készítesz, és szakértő is vagy.
Ne a fütyülős legyen már a szint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!