A cefrébe tényleg mehet cukor?
Nézem a kérdéseket, és...csak hogy tudjam végre: lehet igazán jó pálinkát csinálni, ha cukor kerül bele?
Vagy esetleg a gyümölcscukor jól megy hozzá? Hogy van ez?
A pálinkának készülő cefrébe hivatalosan tilos cukrot beletenni és nem is kell, mert aroma roncsoló hatása van. Egyébként a kérdésre a konkrét válaszom az az, hogy: IGEN lehet jó pálinkát csinálni, úgy hogy teszünk cukrot a cefrébe.
VISZONT! Csak KEVESET! Az a kevéske cukor nem roncsolja még az aromákat, valamint biztosítja azt, hogy segíti beindítani az erjedést. Pl.: Ha 200 liter körte cefréhez, teszel 1-3 kg cukrot az még egyáltalán nem akkora nagy bűn. Persze aki mondjuk 100 liter szilva cefréhez hozzáad 8-10 kg cukrot az már tényleg gáz.
A málna cefréhez ahhoz sajnos kell egy kevés, mert sajnos 100 kg (hozzáadott cukor nélküli) málna cefréből mindössze csak 1 liter málna pálinka lesz, ami valljuk be nem sok. 100 kg málnát megszedni nem egyszerű, sőt a cefréjének a készítése is kényes. Ezért én szoktam hozzáadni 1-2 kg cukrot, viszont nem sima répacukorból csinált kristálycukrot, hanem szőlő- vagy nádcukrot. A szőlőcukornak és a nádcukornak szinte egyáltalán nincsen aromaroncsoló hatása. És így kijön 100 kg málna cefréből 2-3 liter málna pálesz.
Ja valamit még kifelejtettem. A málna, (földi)eper, ribizli aromái igen illékonyak (vagyis gyengék, kémiailag könnyen bomlanak), ezért ezekhez a cefrékhez kizárólag szőlő- vagy nádcukrot szabad hozzáadni, azt is csak KEVESET.
A körte, szilva, barack (főleg a sárgabarack) aromái igen erősek és kémiailag stabilak, szóval ha ezekhez a cefrékhez hozzáadsz egy KEVÉS sima cukorrépából előállított kristálycukrot, az még nem baj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!