Meggybort hogyan kell? Így jó lesz?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Eddig mindent jól csináltál. A cukor kicsit kevés, még 4-5 kg-ot (!) nyugodtan adhatsz hozzá, és lehetőleg részletekben, hogy elhúzd a forrást.
Kotyogó most még szükségtelen, mert annyira intenzív lesz a fermentáció és az ezzel járó CO2 képződés, hogy nem kap oxigént.
Az optimális forrási hőmérséklet meggybornál szerintem 18-24 C-fok.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
A második válaszoló vagyok.
Az elhúzott forrás lényege az, hogy a héjából a festékanyagoknak, a savaknak, tanninnak stb. legyen ideje kioldódni. Ezt csak a cukor fokozatos adagolásával és a hőmérséklettel lehet befolyásolni.
A meggybor (struktúrájából adódóan) a többi gyümölcsborhoz hasonlóan nem tartható el sokáig. Élvezeti értéke az első évben a legjobb (nálunk nem is szokott tovább elállni)
Fejteni ezt is kell, mint a szőlőbort, de ezt elég egyszer - általában a préselést követő 8. héten.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Nem! Ahhoz rakjál cukrot és vizet, érleld egy hétig külön, utána szűrd le és öntsd hozzá a már meglévőhöz.
Ja, a kotyogót akkor kell csak rárakni, ha kezd megszünni a gázképződés (magyarul leáll a forrás)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!