Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Meggybort hogyan kell? Így jó...

Meggybort hogyan kell? Így jó lesz?

Figyelt kérdés
Leszedtem sok meggyet kinyomkodtam a levét rajtahagytam a héján és a magján. 2 napig úgy hagytam és aztán kipréseltem. 15 liter körül lett aztán szedtem hozzá még annyit hogy 20 liter meggylevem legyen. Azt beleöntöttem egy demizsonba majd 20 liter vízben 8kg cukrott oldottam fel és hozzáöntöttem. A kérdés igazából az lenne hogy mit tudok most csinálni vele hogy a legjobb legyen. Rakjak még bele cukrot? Jah és kotyogót eszkábáltam rá.

2014. jún. 18. 22:05
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
2014. jún. 18. 22:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:

Eddig mindent jól csináltál. A cukor kicsit kevés, még 4-5 kg-ot (!) nyugodtan adhatsz hozzá, és lehetőleg részletekben, hogy elhúzd a forrást.


Kotyogó most még szükségtelen, mert annyira intenzív lesz a fermentáció és az ezzel járó CO2 képződés, hogy nem kap oxigént.


Az optimális forrási hőmérséklet meggybornál szerintem 18-24 C-fok.

2014. jún. 18. 22:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 A kérdező kommentje:
Ez jó meg minden csak itt azt írja hogy fokozatosan rakjuk bele a cukrot én már beleraktam egybe. A kérdés itt arra éleződik hogy ahol most tartok, mit javasoltok hogyan tudnám jobbá tenni, vagy egyeltalán jó-e lesz így. De azért köszönöm a választ :D
2014. jún. 18. 22:16
 4/12 A kérdező kommentje:
Második válaszolónak köszönöm a választ !! És akkor ha rakok még bele 5 kg cukrot akkor azt gondolom már ne külön vízben hanem már amit csináltam eddig abban oldjam fel. És mikor rakahatom, hány nap elteltével rakhatom rá a kotyogót???
2014. jún. 18. 22:18
 5/12 anonim ***** válasza:
És ez finom? Milyen íze lesz? Mert nekünk is van egy valag meggyünk, de annyira nem szeretjük, hogy leszedjük, de meg lehetne győzni.
2014. jún. 18. 22:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 A kérdező kommentje:
Azért kérdezősködöm itt hogy tutira jó legyen. Már ittam igazi jó házi meggybort és nem csak nagyon finom hanem ütős is. Ez most egy próba először csinálok de ha bejön akkor minden évben
2014. jún. 18. 22:31
 7/12 anonim ***** válasza:

A második válaszoló vagyok.

Az elhúzott forrás lényege az, hogy a héjából a festékanyagoknak, a savaknak, tanninnak stb. legyen ideje kioldódni. Ezt csak a cukor fokozatos adagolásával és a hőmérséklettel lehet befolyásolni.

A meggybor (struktúrájából adódóan) a többi gyümölcsborhoz hasonlóan nem tartható el sokáig. Élvezeti értéke az első évben a legjobb (nálunk nem is szokott tovább elállni)

Fejteni ezt is kell, mint a szőlőbort, de ezt elég egyszer - általában a préselést követő 8. héten.

2014. jún. 18. 22:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 A kérdező kommentje:
De én ahogy kipréseltem a levét a héja illetve a mag az kikerült szóval most nincs miből oldódnia. Viszont ami maradt a préselésből a héj és a mag az még meg van. Akkor rakjam bele egy részét???
2014. jún. 18. 23:17
 9/12 anonim ***** válasza:

Nem! Ahhoz rakjál cukrot és vizet, érleld egy hétig külön, utána szűrd le és öntsd hozzá a már meglévőhöz.

Ja, a kotyogót akkor kell csak rárakni, ha kezd megszünni a gázképződés (magyarul leáll a forrás)

2014. jún. 18. 23:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 A kérdező kommentje:
Rendben van így fogok tenni. Köszönöm a válaszokat. Még ha valami okosságokat tudtok ezzel kapcsolatban ne szégyenlősködjetek :D
2014. jún. 18. 23:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!