Tenyleg lehet ugy csinalni whiskyt hogy visz daralt kukorica malata es sok cukor?
Persze, van előírás.
Az EU-ban a whisky olyan gabonapárlat, aminek a cefréje malátát is látott, és legalább 3 évig érlelték bármilyen 700 liternél nem nagyobb fahordóban.
Az USÁ-ban a whisky olyan gabonapárlat, amit tölgyfahordóban tároltak (tetszőleges ideig, ha 5 perc, akkor 5 perc). Kivéve a kukoricawhiskyt, aminek egyáltalán nem is kell látnia hordót, és egyenesen tilos égetett fával érintkeznie. (Persze nem lényegtelen, hogy a többi „nevesített” whiskyt, azaz bourbon/Tennessee, rye, wheat, malt, rye malt whiskyt nem lehet 80% fölé finomítani, és csak vadonatúj kiégetett hordóban lehet érlelni, így az 5 perc érlelés általában nem volna kifizetődő.)
Egyik szabályozás sem áll közel ahhoz, amit felvázoltál, az az utalásod pedig, hogy 3 évvel még nem igazán whisky, legalábbis megmosolyogtató.
A hagyományra visszatérve: egy italt vagy whiskynek tekintünk, vagy nem. El kell dönteni magunkban, hogy a minimális érlelésű (fahordóban tárolt) gabonapárlatot (a 2-500 évvel ezelőtti whiskyt) whiskynek tekintjük, vagy a whisky elődjének. Mert elég röhejes, mikor egy italnál 500 éves hagyománnyal dicsekednek, miközben már a 200 évvel ezelőtti ezelőtti változatot is rég „kitagadták”. (A vodkánál is ez a helyzet.)
Igaz, nem értek hozzá, de ezt mondtam is. Azt írtam le amit hallottam, olvastam innen-onnan.
Ennyivel is okosabb lettem. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!