Az almabor hány hétig forr?
Szerintem maximum 2 hétig forr, de nem vagyok benne biztos.
Mindenképpen hozzáértők válaszát várom, akik személyes tapasztalattal rendelkeznek!!!
Almabort még nem, de egyéb gyümölcsborokat (meggy) rendszeresen készitek - a kétféle bor között jelentéktelen eltérés van. A szőlőmust "zajos" erjedése néhány nap, max. 1 hét, mivel a szőlő csak szőlőcukrot (glükoz) tartalmaz, amit az erjesztőgombák könnyen alkohollá alakítanak. A gyümölcsborok erjedése lényegesen tovább tart (zajos erjedés akár 2 - 3 hét)
1./a gyümölcsök gyümölcscukrot (fruktóz) tartalmaznak, mely alkohollá lasabban tud átalakulni.
2./a cukor pótlása répacukorral történik, mely egy kettőscukor (glükoz+fruktóz)
Az erjedés kissé gyorsítható:
1./a kifejtett meggyet (almareszeléket) 2 - 3 napig előerjesztem, hogy a gombák elszaporodjanak (víz+cukor ezután kerül hozzá)
2./a szükséges cukrot vízben kb 80 fokig felmelegitem, így a cukor könnyebben oldódik és egyben INVERTÁLÓDIK, mely az erjedést megkönnyíti.
A zajos erjedés után a bor fejthető, de lassú alig érzékelhető erjedés hónapokig is eltarthat
Ennek a lapnak a megnézését javaslom:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!