Opálos a pálinkám, miért?
MEGSZÜNTETÉSE, JAVÍTÁSA: Enyhébb esetekben aktívszenes kezeléssel javítható.
Kozmaolajok által okozott zavarosodás
A pálinka opálos, zavaros. Hosszabb állás után a folyadék felszínén olajcseppek figyelhetők meg. Melegítésre vagy szesz hozzáadása esetén a zavarosodás csökken vagy megszűnik. Főként 40-46 tf%-ra hígított pálinkáknál fordul elő.
OKA: Hosszabb szénláncú alkoholok (propil-, butil-, amil-alkoholok) okozzák. Ezek keverékét nevezzük kozmaolajoknak, amely szeszben jól, vízben azonban nem oldódik, és ennek következtében főleg kisebb szeszfokú pálinkában zavarosodást okozva kicsapódik. Hibát akkor okoz, ha mennyisége a cefrében feldúdul, ami főként akkor következik be, ha a kierjedt cefrét hosszabb ideig tárolják. Ilyenkor az élesztőfehérje elbomlik, belőle aminosavak keletkeznek. Ez utóbbiak pedig kozmaolajjá alakulnak át. Téves felfogás, hogy a kozmaolajok az utópárlatban találhatók. Valójában inkább elő párlati jellegűek,ezért nagy mennyiségű elő párlattal részben eltávolíthatók, de jut belőlük a középpárlatba is.
MEGSZÜNTETÉSE, JAVÍTÁSA: Derítőszerekkel javítható. Erre a célra használható az égetett magnézia, más néven magnézium-oxid (100g/hl), valamint a bentonit (150g/hl).
tedd be a fagyasztóba és hűtsd le -20 fokra, aztán egy korty sovány tejet keverj el benne és úgy szűrd át szűrőpapíron...
én sima sylvia papírt használok, 3-4 rétegben...
lassan fog lecsepegni, de kitisztítja és még az ízét sem szűröd ki, mint az aktív szénnel, vagy a kationcserével...
a tejtől először még zavarosabb lesz, hisz az alkoholtól egyből összetúrósodik, de szűrés közben lerakódik a papírra és segíti a szűrést, mert magához köti az olajrészecskéket
elég ősi mód az opálosodás tisztítására
a hűtés is a kozmaolaj kicsapódást segíti
kevéssé opálos pálinkát néha elég csak fagyasztva átszűrni
ha nem teljesen bízol a tippemben, próbáld ki egy fél literen... meg fogsz lepődni..
apám mikor először meglátta hogy tejezem az opálos pálinkát, azt mondta nem vagyok normális, de a végén visszavonta a felelőtlen kijelentését
-nálam a szőllősy szűrő hiánya volt a fő gond...
Én itt találtam olyan szűrőket, amik képesek kiszűrni a pálinkám opálosságát:palinkafozoarak.hu
Többször használtam őket, és minden esetben megoldódott, az opálosság problémája.
Sziasztok tudok régi már a kérdés de hátha van itt még valaki. Az lenne a kérdésem, hogy én ki próbáltam ezt a módszert és a pálinkám nem rántja össze a tejet ennek mi lehet az oka?
Egy másik pálinkával is kipróbáltam utána és az pedig össze rántotta. Nagyon hálás lennék ha valaki tudna nekem erre egy választ adni hogy ez miért van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!