Kétszer főzött pálinka hígítása?
Én desztvízet ill. ioncserélt vizet szoktam használni, de erre is figyelni kell, mert vettem már olyat, aminek mosószer szaga volt. Nem is mertem beletenni. Az Old Boy márkanevű vízzel még nem volt problémám.
Az összekeverésnél fontos, hogy egyforma hőmérsékletű legyen a két folyadék és csak kisebb adagokban, fokozatosan keverd a vizet a páleszhez. Én literenként adom hozzá és minden liter után összekeverem/rázom az anyagot. Érdemes előre kiszámolni, hogy a kívánt fokhoz mennyi vízre lesz szükséged, így tudni fogod mekkora edény kell az összekeveréshez.
Ioncserélt vizet pálinkához????
Atyaúristen...
Amikor lefőtt a középpárlat, beviszem a lakásba, mellé teszem a deszt vizet is és másnapig várok, hogy kiegyenlítődjön a hőmérsékletük (nem túl nagy mennyiséggel dolgozom). Másnap megmérem a hőfokát és az alkohol fokát, kiszámolom, hogy mennyi víz kell hozzá és kezdem a kutyulást :) A végén ellenőrzöm a hő és alkohol fokot, ha kell még korrigálok rajta egy kicsit. A hőfok ellenőrzése fontos, mert a víz hozzáadásakor akár több fokot is emelkedik a párlat hőmérséklete, így a fokoló nem a valós értéket mutatja. Ebben a leírásban van egy táblázat a hőmérséklet és a szeszfok változásáról, ez alapján szoktam dolgozni:
Ioncserélt vizet akkor szoktam használni, ha nem kapok deszt vizet, de még nem okozott problémát, sem ízben, sem az opálosodás terén, pedig én 45 fokra hígítom a párlatom.
hasznos csevej :)
Hogy lehet kiszámolni előre hogy mennyi vízzel hígítom meg?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!