Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Milyen íze van a rumnak?

Milyen íze van a rumnak?

Figyelt kérdés

2012. szept. 24. 23:00
 1/6 Phoney ***** válasza:
81%

Mint a Sport szeletnek, minusz csoki. Esetleg rumos süteményekből is ismerheted az ízét. Egyébként nem hasonlít semmire az íze.


Az idősebb rum (7 évtől) viszont egész más, azt 10 emberből 10 másnak hiszi első kóstolásra, általában whiskyvel vagy cognaccal tévesztik össze.

2012. szept. 24. 23:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
72%
Rum íze leginkább, ezt elég nehéz így leírni. kóstold meg.
2012. szept. 24. 23:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
72%

Hát, aki magyarként képes leírni, hogy cognak, az sokszor kóstolhatta a rumot.


A rumnak éget fahordó íze van. A friss párlat teljesen semleges. A végleges íz a tárolás közben a kiégetett hordóval reakcióba lépve alakul ki. A színét is az adja.

2012. szept. 24. 23:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
50%
Utolsó, azért ne mondjuk már hogy az érlelt idős rumok a legpopulárisabbak!
2012. szept. 24. 23:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 Phoney ***** válasza:
62%

Teesék? A „cognac” az ital hivatalos neve, magyarul is. „Konyaknak” a brandyt hívja a magyar, nem azonos a cognac-kal. (Hja, rosszul ragoztam, remélem nem fogok ülni érte.)


A friss rum kicsitse semleges, elég nehéz lenne összetéveszteni pl. a vodkával (ami sokkal semlegesebb). Ha neked ugyanolyan, akkor nálad van a hiba.


Az ismertebb rumok színét nagyobbrészt a szeszkaramell adja (és az idősebbeket is szokás összekenni vele). Az égetett hordót meg legfeljebb használtan veszik meg rumérleléshez, szerintem te egyszerűen összetéveszted a rumízt a hordóízzel. A divatosabb rumok amúgyse látnak annyi hordót, hogy a faízt érezni lehessen, és a szeszt elsősorban nem ezért szokás érlelni (mert akkor elég lenne pár hétre beledobni egy csomó falecet).

2012. szept. 24. 23:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
44%

Alapvetően melasz íze van. Aki életében nem kóstolt melaszt, az meg joggal kérdezi, hogy annak milyen az íze?

Amíg voltak Magyarországon cukorgyárak (talán a kaposvári üzemel még egyedül), addig sokan megkóstoltuk, volt aki főzött is belőle "rumot". A melasz a cukorgyártás mellékterméke, takarmányként hasznosították.

Valójában csak hasonló volt ez a melasz a nádmelaszhoz, amiből a rum készül.

Ha valami kicsit is hasonlót kell mondani, akkor a karamellhez, az égetett cukorhoz lehetne hasonlítani a rum ízét.


De rum és rum között is nagy a különbség, itt egy jó cikk, ami összefoglalja a lényeges eltéréseket:

[link]

2012. szept. 25. 01:48
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!