Ecetes cefrével mit kezdjek?
Az egyik bödön cefrém iszonyú savanyú szagú!
Lehet vele valamit kezdeni,vagy kuka?
2/2 ?
Jol vagy?
Ja, hogy nyolc osztály. Szóval: ha befertőzted, akkor te követtél el hibát. Google a barátod, minimális erőfeszítés megtudni, hogyan gondoskodj arról, hogy egészséges legyen a cefre. Kivéve ha nem sajnálod kiöntögetni persze. Ez egy 100%-ban kivédhető dolog, még akár hosszabb tárolás esetén is, bizonyos kompromisszumokkal. Ha megtörtént a baj, akkor vagy hanyag voltál, vagy a tudásodat kell kiegészíteni, hogy ne fordulhasson elő.
Egy karc az erjesztőben képes megoldani neked, hogy abban mindig befertőződjön a cucc. Alapos tisztítás kell megelőzze a fertőtlenítést, nekem ami piszkosul bevált: trisó és nátrium-perkarbonát 1:2 arányban, kis citromsavval, langyos-meleg vízben, kb 8g/l már tökéletes. Ez szétkap mindent, áttörléssel eltűnik mindenféle biofilm meg lerakódás. A porokat előre nem érdemes bekeverni, mert egy kőtömb lesz belőle a levegőnedvességtől. Minden felületet puha ronggyal, szivaccsal vagy mikroszálas kendővel törölj át a tisztítóoldattal is és folyóvizes leöblítéskor is. Öblítést nem igénylő fertőtlenítővel járasd át (pl borkén oldat, de nekem a starsan és alternatívái egy másfél literes, előre felpumpálós permetezőben kényelmesebbek és megnyugtatóbbak), és lőn csoda, külön bele kell vinni valamit, hogy beteg legyen. Sokáig nem érdemes fedetlenül hagyni semmit, ami már ennyire tiszta.
A gyümölcsből a legszebbek csak, földről semmi, nagyon alaposan átmosva, utána aprítás és mehetnek. Szükség szerint pektinbontó, és kellő mennyiségű egészséges élesztővel oltva garantálod, hogy mint domináns kultúra, elejét vegye a minimális valószínűségű befertőződésnek. A pH-t be kell állítani, citromsav elégséges hozzá, foszforsav kiadósabb, biztonsági előírások a kisujjadban legyenek! Ez is nagyot kedvez az élesztőnek (ő saját szorgalomból is leviszi sokszor 3 alá, pont hogy kizárjon minden más mikroorganizmust). Cukor csak a nagyon nem édes dolgokba kell, lehetőleg invertcukorként (minimális plusz munka, nulla acetaldehid-dúsulás).
A tényleges elválasztás a külső tértől szintén elengedhetetlen. Tökéletesen tömített fedél vagy dugó és kotyogó. Filléres dolgok, és szintén megkímélnek az ilyesfajta fejfájástól. Semmi baj az alufóliával, de nem egy liga, már csak aromatartásban sem, a kotyogós lezárás nulla közeli oxidációjával. Amit tovább javíthatsz mondjuk 5g/hl aszkorbinsavval vagy csomagolás szerinti minimum adagolású borkénnel. Utóbbit kis forralt vízben oldva is hozzádobhatod, elvész annyi hő, és két kavarintás az egész.
Egy jól lezárt erjesztőt nem kell bolygatni se, de ha nagyon triggerel a bunda, akkor körözéssel lesüllyesztheted. Ezen sokat fog hisztizni a tunkolós-nyitogatós-nagyapámtuggya mítosz- és hagyományőrző egylet, ki kell próbálni.
Ezek ilyen apró, de szükséges mozdulatok (talán a trisó utáni külön fertőtlenítés redundáns
Az ecet az alkoholból keletkezik, lefozni nem érdemes. Nyerd ki a levet, ülepítsd, jó eceted még lehet.
Legközelebb ügyelj a tisztasagra, a hőmérsékletre és ne hagyd ott a cefrét tul sokáig (le kell főzni, ha leerjedt), hogy a melegben beinduljon az ecetbaci.
Vegyél killer tulajdonságú fajélesztőt, ami kiirtja maga körül a szennyező flórát, magas kihozatalt és jo minőséget ad gyorsan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!