Van-e (és ha igen, miben) különbség a szilva cefrévé erjedése és a szőlő borrá forrása között?
A különbség abban van, hogy a bornak lepárlás nélkül kell jónak lennie, vagyis a levét fogod meginni, úgy, ahogy van. A bor ezért kevésbé bocsátja meg az erjedési bibákat, illetve nem ugyanúgy lehet kihozni belőle a legjobbat.
Ha neked így is elég jó a bor, akkor egészségedre, ha jobbat akarsz, akkor olvass a borkészítésről.
4-es nem igazán vannak ismereteim a borkészítésben, de tudtommal nagy általánosságban a vörösbor az, amit erjesztenek majd préselnek, a fehér meg az ami préseléssel kezdődik.
Vörösbort szoktam csinálni hobby szinten, kb. 50L-t egy évben, (én egyáltalán nem préselem) ihatónak tartom a boromat, ízlik, mások is így vannak vele, de egy borász egy ínyenc sincs közöttük, szóval ez ilyen "háztáji" bor, meg se merném kóstoltatni azzal, aki igazán ért hozzá. Kérdező te most tulajdonképpen mit is csinálsz? Még "forr" a borod, de légmentesen van lezárva??? Vagy már leforrt? Határozottan van különbség illatban a szőlő és a szilva cefréje között, hacsak nem illat alatt a keletkező gázokat érted mert az nyilván ugyanazt az "illatélményt" adja, már ha lehet annak nevezni, avagy az alkohol jellegzetes illatára gondolsz, ebben szintén megegyeznek, de emellett mindkét cefréből kéne érezned a jelleget. Igazából ha a szilva erjedése során nem lép föl semmilyen hiba a cefrében, (értsd olyan hiba sem, ami a lepárlás során akár menthető) akkor a szilvacefre is lényegében egy iható gyümölcsbor, itt figyelnek arra is, hogy annak természetes színe is megmaradjon (nem tudom hogy, asszem savazással) szerintem kell hozzá egy "ízlés", nekem sosem ízlett. Sőt semmilyen gyümölcsbor nem ízlett eddig a meggyen kívül. Ittam már gyümölcsbort olyan termelőtől, aki kimondottan ezzel foglalkozik, elismert, de hát nem tudom, pl. kajszibarackot kóstolva nekem csak az az íz jutott eszembe, amikor megkóstolom a kajszi cefrét. Ez jelentheti azt, hogy jó a kajszicefrém, legalábbis nekem erre azt mondták a srácok, akiktől vásároltam a kajszibort, én meg nem akartam mondani, hogy szerintem ez egy félkész állapot, ezt még le kéne főzni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!