Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Pálinkafőzéshez való gyümölcsö...

Pálinkafőzéshez való gyümölcsöt vehetek, kaphatok mástól? A kifőzött cefrével mi a teendő?

Figyelt kérdés
Lenne pár kérdésem otthoni pálinkafőzéssel kapcsolatban. Jogszabályilag úgy szól, hogy csak saját gyümölcsből lehet párlatot készíteni. De mi van ha valakinek nincs, vagy csak nagyon kevés termett? Vehet gyümölcsöt, vagy kaphat ajándékba valakitől? A másik, hogy a kifőzött cefrével mi újság? Hol kell tárolni, meg kell semmisíteni? Azért kérdezem ezeket, mert szeretnék belefogni, de csak úgy, hogy tiszta minden, és egy esetleges ellenőrzés során ne tudjanak semmibe belekötni. Tudom,azzal fogtok jönni hogy senki nem jelenti be a főzdéjét, de nekem nincs 200.000 Ft-om a bírságra, és bíróságra sem szeretnék járni egy esetleges "jóakaró" miatt. Azt már megtudtam hogy ha saját magunk szeretnénk főzőt kreálni, akkor előzetesen a NAV-tól kell a megépítésre engedélyt kérni, azt is tudom hogy be kell jelenteni az önkormányzatnál, azt is hogy adóbevallást kell készíteni stb. De a fent említett két dologban még nem kaptam senkitől pontos választ. Segítsetek légyszi!!!!
2015. szept. 20. 23:00
 1/6 anonim ***** válasza:
11%
Amennyibe egy pálinka főző kerül mindenféle herce hurcával, abból 6-8évig főzetek MINŐSÉGI pálinkát! A szesz főzés az egy szakma. Az nem úgy működik, hogy fel basz*uk a lábost a gázra aztán had rotyogjon.
2015. szept. 21. 06:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:
A kérdés nem ez volt
2015. szept. 21. 07:11
 3/6 Trafó1 ***** válasza:
46%

Ha ilyen becsületes vagy , ne főzz pálinkát.


A jogszabályokat át kellene nézni és szerintem találsz talán blogot is a pálinka, jó pálinka főzésről.


Vegyél és ne csinálj pálinka főzőt, az is egy külön szakma, és abból is van profi és amatőr, kedvtelésből főzéshez jók a praktikeres , vagy obis főzők is ha profit akarsz a neten találsz azt is.

Irodalmat antikváriumban (neten keress), van róla könyv.

2015. szept. 21. 09:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 Phoney ***** válasza:
100%

„...magánfőzőnek az a 18. életévét betöltött

gyümölcstermesztő személy minősül, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből származó

alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel

rendelkezik.”

[link]


Bármilyen gyümölcsből főzhetsz, ami a jogos tulajdonodba került, nemcsak abból, amit te termesztettél. Viszont gyümölcstermesztőnek is kell lenned, azaz nem árt, ha van legalább egyetlen gyümölcsfád.


A kifőzött cefre természetes hulladék, tudomásom szerint nem vonatkoznak rá különösebb szabályok. Esetleg ezen a fórumon kérdezd meg, mit érdemes csinálni vele, és a főzőépítésben meg minden másban is megbízhatóan tudnak segíteni: [link]

2015. szept. 21. 09:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 Phoney ***** válasza:

Itt egy jogászi értelmezés, ami alapján nem volt igazam:


[link]

2015. szept. 21. 21:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 Bajer ***** válasza:
Komposztálni kell a hulladék cefrét vagy elteríteni a kertben és ásóval beforgatni a talajba. Szerves trágyának kiváló.
2016. ápr. 9. 16:23
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!