Miért nem készítenek fahordóban érlelt fehér bort?
"kevered az ERJESZTÉSSEL"
Nem értek hozzá csak annyit látok hogy a borászok a fehér mustot berakják az acéltartályba aztán onnan megy a palackba már
20
Minden bor erjed.
Butaságot ne terjessz!
Háztáji méretben préselés után "magától" indul a must "forrásnak", erjedésnek, cukorfoktól (cukortartalom) függően.
Ipari méretben nem várják ki a spontán természetes folyamatot, hanem élesztőgombák adagolásával irányítják az erjedést (forrást) és egyéb dolgokat.
Ezért egyenletesebb a minőség, mint háztáji méretekben.
Az "igazi" alkohol fahordóban érik.
"Minden bor erjed.
Butaságot ne terjessz!"
Miért, én hol írtam olyat hogy valamelyik is must állapotában marad?
Borecet akkor keletkezik, ha a mustnak nem volt elegendően magas a cukorfoka.
Ekkor "ecetesedik meg" a bor, mert nem tud kiforrni, nem alakul át a cukor alkohollá.
"Elkészítés: A bort átöntöm egy öblös befőttesüvegbe. Beledobok néhány szem kockacukrot, ami beindítja az erjedést. Beleszórom a mazsolát, és belelöttyintem az ecetet is. Az edény száját lefedem egy szalvétával vagy vászondarabkával, és az egészet békén hagyom kb. 1,5-2 hónapig a lakás egyik melegebb pontján. Ennyi idő kell, hogy megerjedjen, megecetesedjen. Végül leszűröm és átöntöm egy jóképű üvegcsébe..."
Nem hazudik, sőt, mi több, engem igazol.
A már kiforrott bort újra Erjeduteni infí
Folytatom... :)
A már kiforrott bort újra ERJEDNI indítja és "megfertőzi", "beoltja" ecettel.
Természetes folyamat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!