Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Miért nem készítenek fahordóba...

Miért nem készítenek fahordóban érlelt fehér bort?

Figyelt kérdés
2022. nov. 11. 10:42
1 2 3 4
 21/31 A kérdező kommentje:

"kevered az ERJESZTÉSSEL"


Nem értek hozzá csak annyit látok hogy a borászok a fehér mustot berakják az acéltartályba aztán onnan megy a palackba már

2022. nov. 11. 18:00
 22/31 anonim ***** válasza:
60%
Akkor olyan bor(oka)t termelnek amik nem fahordós érlelés kívánnak, hanem palackosat
2022. nov. 11. 18:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 23/31 anonim ***** válasza:
37%

20

Minden bor erjed.

Butaságot ne terjessz!

Háztáji méretben préselés után "magától" indul a must "forrásnak", erjedésnek, cukorfoktól (cukortartalom) függően.

Ipari méretben nem várják ki a spontán természetes folyamatot, hanem élesztőgombák adagolásával irányítják az erjedést (forrást) és egyéb dolgokat.

Ezért egyenletesebb a minőség, mint háztáji méretekben.

Az "igazi" alkohol fahordóban érik.

2022. nov. 17. 05:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 24/31 anonim ***** válasza:

"Minden bor erjed.


Butaságot ne terjessz!"


Miért, én hol írtam olyat hogy valamelyik is must állapotában marad?

2022. nov. 17. 07:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 25/31 anonim ***** válasza:
61%
Mellesleg most te estél fogalomzavarba,ugyanis ha a BOR erjed, akkor az már borecetté válik
2022. nov. 17. 07:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 26/31 anonim ***** válasza:
79%
Van tejsavas erjedés is, mikor a borban lévő almasavat erjesztik tejsavvá tejsavbaktériumok. Ez éppenséggel egy kívánatos folyamat a borkészítésnél. Tehát erjedhet a bor.
2022. nov. 17. 12:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 27/31 anonim ***** válasza:
40%

#25

Borecet akkor keletkezik, ha a mustnak nem volt elegendően magas a cukorfoka.

Ekkor "ecetesedik meg" a bor, mert nem tud kiforrni, nem alakul át a cukor alkohollá.

2022. nov. 18. 05:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 28/31 anonim ***** válasza:
Akkor ez a recept hazudik? [link]
2022. nov. 18. 06:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 29/31 anonim ***** válasza:

#28


"Elkészítés: A bort átöntöm egy öblös befőttesüvegbe. Beledobok néhány szem kockacukrot, ami beindítja az erjedést. Beleszórom a mazsolát, és belelöttyintem az ecetet is. Az edény száját lefedem egy szalvétával vagy vászondarabkával, és az egészet békén hagyom kb. 1,5-2 hónapig a lakás egyik melegebb pontján. Ennyi idő kell, hogy megerjedjen, megecetesedjen. Végül leszűröm és átöntöm egy jóképű üvegcsébe..."


Nem hazudik, sőt, mi több, engem igazol.

A már kiforrott bort újra Erjeduteni infí

2022. nov. 19. 03:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 30/31 anonim ***** válasza:

#28

Folytatom... :)

A már kiforrott bort újra ERJEDNI indítja és "megfertőzi", "beoltja" ecettel.

Természetes folyamat.

2022. nov. 19. 03:32
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!