Borkészítéskor fontos e a szőlőt 'nagyon' kipréselni, vagy nincs jelentősége?
"szerencsére darálót tudott kölcsön adni a szomszéd (így volt ez már 'ősidők' óta)...de préselője nincs."
Na, akkor a szomszédod sem sokkal felkészültebb "borász" mint te.
18 éve vettem a házat, van némi szőlő is (sokkal több volt, csak kiirtottam, mert a hely jobban kellett. Amúgy nagy a terület, de a szőlő olyan részen volt, ami nekem inkább udvarnak kellett. Nem értek a szőlőhöz...most már talán egy kicsit...de jó bort szoktam 'gyártani'...legalább is nem rosszat.
Az idén pl. nem is metszettem...valahogy mindig volt 1 fontosabb dolog (de 'rajta voltam' a metszésen....hát, úgy látszik, nem eléggé. Mégis jónak tűnik a szőlő, ami termett
> "A csersav növeli A bor savasságát, vagy az főleg Nem ettől függ, ettől a csersav tól amit az erős préselés által nyerünk?"
Nem ettől függ a savasság, de érdemes figyelembe venni, hogy a csersav hatással van a bor ízére. Kiázva fanyar ízt ad, de az érés során ez "szelídül", tehát nehéz megmondani előre, hogy milyen lesz a végeredmény. Tapasztalt borászok talán meg tudják mondjani a must íze alapján. Tudtommal konszenzuns nincsen arról, hogy mennyire érdemes rászorítani a présre, tehát ez csakis rajtad és a tapasztalatodon múlik. De egyébként a héj és a zöld részek és a szőlő része, tehát valamennyire azt is bele kell vinni a borba. Ha csak friss mustot csinálnál, akkor azt mondom, hogy nem érdemes erőlködni a préssel, mert ott viszont tényleg fanyar lesz a csersavtól az ital.
"De egyébként a héj és a zöld részek és a szőlő része, tehát valamennyire azt is bele kell vinni a borba.'
A héj íze lehet hogy számít, de sok borász azért használ bogyózót, hogy a kocsány íze ne befolyásolja a bor végső zamatát.
"Én mindig leszemezem, most is le szemeztem.... Majd egy hétig eltartott mire ezt a sok szőlőt le szemeztem (amiből lesz körülbelül 100 liter bor)"
NA, ebből nekem inkább úgy tűnik hogy trollkodsz. 😂
A szomszéd örül neki hogy elkérem a daráló ját, mert egyébként szerintem nem használja semmire... És amiért viszont konkrétan örül: nagyon szereti a boromat, azt hiszem sav hiányos lehet....
Semmi trollkodás... Pontosan azért szervezem le hogy ne legyen még savasabb mint amennyire így is savas.
Az egy hétig szemezés az stimmel... Persze nem úgy kell érteni hogy éjjel nappal azt csináltam vagy hogy reggeltől estig mert az embernek más dolga is van. De le szemezem, mert magamnak csinálom.
Nem vagyok kölcsön kéregetős.... Ez a szőlő daráló tipikusan olyan cucc ami az embernek egy évben egyszer kell... Szerintem nem nagy ciki ilyet kölcsönkérni.
Préselőt viszont tényleg vehetnék... Majd rajta leszek.
Az éjjel 'préseltem'... Sajnos nem lesz 100 liter csak olyan 70 körül. Egy kicsit túl becsültem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!