Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Borkészítéskor fontos e a...

Borkészítéskor fontos e a szőlőt 'nagyon' kipréselni, vagy nincs jelentősége?

Figyelt kérdés
Kerülnek e a szőlőből a borba jelentős anyagok kifejezetten az erős préselés által?
2022. okt. 28. 00:36
1 2 3 4
 1/33 anonim ***** válasza:
100%
Csersav a héjából.
2022. okt. 28. 03:07
 2/33 anonim ***** válasza:
100%
A préselésnek pont az a lényege, hogy minél több mustot kinyerjünk a szőlőből. A többi meg mehet pálinkának.
2022. okt. 28. 07:51
 3/33 A kérdező kommentje:

Köszönöm!!

A csersav növeli A bor savasságát, vagy az főleg Nem ettől függ, ettől a csersav tól amit az erős préselés által nyerünk?

2022. okt. 28. 08:11
 4/33 anonim ***** válasza:
64%

Bocs kérdező, de a kérdésedből ordít hogy most szüretelsz először.

De hogy a konkrét kérdésre is válaszoljak, igen.

2022. okt. 28. 08:16
 5/33 A kérdező kommentje:

Nekem nincs préselőm, kölcsönkérni sem tudok.

Lesz körülbelül 100 liter borom.

Az eddig éveken is úgymond 'egyéni módszerekkel' préseltem, és elfogadható bor szokott lenni.

Tapasztalatom szerint egy ilyen 5- 7 napos 'cefrézés' után a must/murci jelentős része elkülönül A Szilárd részektől, vagyis a leendő bor nagyját egyszerűen le tudom merni és leszűrni... A szemeket pedig 3 rascher zsákot egymásba rakva abba beleteszem, felkötöm valahova és a zsákot tekerve még préselődik ki belőle valamennyi nem túl sok.. de a végén már viszonylag kis térfogat mennyiség Szőlőszem marad vissza. Én így szoktam mi erről a véleményetek (?) Nagyon'ciki'... Vagy elmegy/belefér (??)

2022. okt. 28. 08:20
 6/33 A kérdező kommentje:
Otelló és Izabella (nagyrészt othello)
2022. okt. 28. 08:21
 7/33 anonim ***** válasza:
89%
Ne aggódj , csak daráld le a szőlőt hagyd kiforrni és szűrd le . Anno a szőlőt csak taposták a prés csak a nagyüzemi és a kényelmes bor csinálás eredménye .
2022. okt. 28. 08:24
 8/33 anonim ***** válasza:
100%

"csak daráld le a szőlőt hagyd kiforrni és szűrd le ."

Szerintem a kérdező annyira amatőr, hogy még szőlődarálója sincs.

2022. okt. 28. 08:31
 9/33 anonim ***** válasza:
100%
Akkor csak tapossa be.
2022. okt. 28. 09:04
 10/33 A kérdező kommentje:

Bocs', de ha nem hozza szóba a darálót a 8-as válaszoló, akkor is megírtam volna (mert szóba került 7-es válaszolónál is): szerencsére darálót tudott kölcsön adni a szomszéd (így volt ez már 'ősidők' óta)...de préselője nincs...és mástól se tudtam kérni (gyüttment vagyok a faluban, nem nagyon van ismerősöm...pláne, lakhelyem egy település kis település-része...amúgy sincs sok ember a környéken...pláne, kocsim sincs.....mondjam még?

Nagyon köszönöm mindenkinek - külön köszönet 7. válaszolónak

2022. okt. 28. 16:06
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!