Borkészítéskor fontos e a szőlőt 'nagyon' kipréselni, vagy nincs jelentősége?
Köszönöm!!
A csersav növeli A bor savasságát, vagy az főleg Nem ettől függ, ettől a csersav tól amit az erős préselés által nyerünk?
Bocs kérdező, de a kérdésedből ordít hogy most szüretelsz először.
De hogy a konkrét kérdésre is válaszoljak, igen.
Nekem nincs préselőm, kölcsönkérni sem tudok.
Lesz körülbelül 100 liter borom.
Az eddig éveken is úgymond 'egyéni módszerekkel' préseltem, és elfogadható bor szokott lenni.
Tapasztalatom szerint egy ilyen 5- 7 napos 'cefrézés' után a must/murci jelentős része elkülönül A Szilárd részektől, vagyis a leendő bor nagyját egyszerűen le tudom merni és leszűrni... A szemeket pedig 3 rascher zsákot egymásba rakva abba beleteszem, felkötöm valahova és a zsákot tekerve még préselődik ki belőle valamennyi nem túl sok.. de a végén már viszonylag kis térfogat mennyiség Szőlőszem marad vissza. Én így szoktam mi erről a véleményetek (?) Nagyon'ciki'... Vagy elmegy/belefér (??)
"csak daráld le a szőlőt hagyd kiforrni és szűrd le ."
Szerintem a kérdező annyira amatőr, hogy még szőlődarálója sincs.
Bocs', de ha nem hozza szóba a darálót a 8-as válaszoló, akkor is megírtam volna (mert szóba került 7-es válaszolónál is): szerencsére darálót tudott kölcsön adni a szomszéd (így volt ez már 'ősidők' óta)...de préselője nincs...és mástól se tudtam kérni (gyüttment vagyok a faluban, nem nagyon van ismerősöm...pláne, lakhelyem egy település kis település-része...amúgy sincs sok ember a környéken...pláne, kocsim sincs.....mondjam még?
Nagyon köszönöm mindenkinek - külön köszönet 7. válaszolónak
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!