Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Cukorrépából is lehetne rumot...

Cukorrépából is lehetne rumot készíteni?

Figyelt kérdés
2022. jún. 11. 17:35
 1/8 anonim ***** válasza:
79%

Minden olyan növényből lehet szeszes italt készíteni, amelyikben van megfelelő mennyiségű keményítő, vagy cukor.

A whisky alapanyaga gabona, a vodka krumpli.

Cukorrépából is lehet szeszt lepárolni, de könnyebb a gabona cefrét kezelni, így inkább azokat alkalmazzák.

2022. jún. 11. 19:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:
A rum cukornádjához hasonlítva kérdezem, nem a whisky-hez.
2022. jún. 11. 19:03
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Cukorrepabol azert nem lehet rumot kesziteni, mert a rum definicio szerint cukornadbol keszul. Ha cukorrepabol csinalod, ugyan lehet belole szeszes ital, de rum ize nem lesz. Ugyanugy ahogy a szilvapalinka vagy a konyak sem rum izu, a cukorrepalebol erjesztett ital se lesz az.
2022. jún. 11. 19:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 Phoney ***** válasza:
75%

Cukorrépamelaszból is lehet szeszt főzni, de az nem rum, és nem is olyan, mint a rum. A rum nem attól rum, hogy melaszból készül (mert nem is mindig melaszból készül, viszont mindig cukornád-származékból).


Cukorrépamelaszból csak finomszeszt gyártanak, de még abból is a legalávalóbbat, mert van egy jellegzetes émelyítő illata, jó esetben is csak likőrnek való, de annak se ideális.

2022. jún. 11. 19:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Alkoholt lehet belőle készíteni, mert a cukortartalma kinyerhető és erjesztéssel alkoholt lehet belőle előállítani.

Rumot viszont nem lehet belőle készíteni. A rumnak ugyanis cukornádból kell készülnie, ez adja a jellegzetességét. Ha belegondolsz, sokféle tömény szeszesital van, amelyek sokszor még alkoholtartalmukban is nagyjából megegyeznek: pálinka, vodka, whisky, calvados, konyak, ouzo - mégis mindegyik egy kicsit más, mert más az alapanyaga, más technológiával készül (van, amit érlelnek és van, amit nem), ez pedig meghatározza a színét, illatát és ízét. A rum attól rum, hogy a cukornádból adódó jellegzetességeket hordozza.

2022. jún. 12. 10:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 Nagyak válasza:
100%

Jó kis thread, kifejezett felüdülés, hogy valahol nincs anyázás...


A felettem lévő hozzászólások jól elmagyarázzák, hogy miért "nem" a kérdésre a válasz, én a legelső hozzászólásból "a vodka krumpli" részletre reagálnék.


Nem is azt állítom, hogy nem igaz, inkább úgy fogalmazok, kiegészíteném. A forrás több olvasott cikk, weben is, de főleg nyomtatva a témával foglalkozó lapban vagy könyvben.


A vodka RÉGEN valóban krumpliból készült. Gyakran már szanaszét rohadt, igencsak büdös halomból, emiatt szélsőséges esetben akár hétszer is átpárolták, hogy valóban "szagtalan" legyen. Manapság viszont már a legtöbb vodka gabonából készül, szerencsés(?) esetben néha bele lehet futni olyanba, ami krumpliból IS készült.


Számomra - már csak úgy pszichésen is :-) - pont az volt a "buli" a vodkában, hogy krumpliból készítették, és így már nem is nagyon szoktam vodkát inni.

2022. jún. 12. 22:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 Phoney ***** válasza:
100%

tegnap 22:37

Ha már szóba került, tipikusan nem rohadt/hulladék krumpliból főztek, hanem akkoriban (2. vh előtti kb. 120 évben) a legtöbb krumplit eleve szeszfőzésre termesztették Európában. Nem is konkrétan csak a vodkára volt igaz, hanem minden olcsó tucatszeszre minden olyan országban, ahol a krumpli jött ki a legolcsóbban. (Ebben az időben Magyarországon is krumpliszeszből ittak messze a legtöbbet az ükapáink.)


Arra senki nem pocsékolta a tüzelőt, hogy hétszer pároljon le egy krumpliszeszt, a vodka tisztasága igazából a folyamatos szeszfinomítók elterjedésén alapult. (Ezeket persze szokás úgy magyarázni, hogy "sokszoros" lepárlást végeznek, de ez így nem igaz.) Előtte is létezett a törekvés, hogy a gabona- és krumpliszesz semleges legyen (mert hát érlelés nélkül eredendően gusztustalan volt), de leginkább derítéssel és faszénnel, esetleg kezdetleges rektifikáló feltétekkel, de nem többszöri újralepárlással, mert annyit az egész nem ért. Az ír whiskynél alakult ki egy 3 főzéses rendszer, de még ott sem az egészet főzik 3×.


Készülnek ma is igazi krumplivodkák, bár inkább csak a lengyeleknél, pl. a Chopin krumplivodjáka. Éppen a hagyományos krumplivodka nem volt tiszta krumpli, mert amíg nem voltak előregyártott keményítőbontó enzimek, addig ezeket 10-20% árpamalátával kellett biztosítani. Egyébként a krumplivodka korában is elég sok vodka készült gabonából, mert többnyire abból főzték, ami a legolcsóbban volt kéznél.

2022. jún. 13. 12:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
55%

Már régóta kapható rum aroma. Azt meg bármihez hozzá lehet keverni. A kérdező nem kötötte ki, hogy valódi rum legyen.

Egy kivétel van. Tejpálinkából nem lehet. Egyszer ittam tejből készült pálinkát, és olyan szar volt, hogy nincs az a mennyiségű aroma, amivel helyre lehetne hozni!

2022. jún. 15. 21:26
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!