Az olcsó tömény szeszesitalok mind cukorrépából főzött finomszeszből vannak vagy gyártója válogatja?
Konkrétan cukorrépamelaszról van szó, de ez az utóbbi években eléggé visszaesett.
Ma már több a kukoricaszesz – több kommerszgyártó is büszként hirdeti a honlapján a gabonaszesz alapot. Kukoricások pl. a Győri, a Kunság-szesz, asszem a Várda is. A Miskolci Likőrgyártól kóstoltam utoljára olyat, ami melasz volt.
Ha olcsó vodkáról vagy ízesített vodkáról van szó, akkor pedig garantáltan kukoricaszesz, kivéve, ha külön rá van írva, hogy melasz. (Ha nem gabona vagy krumpli, azt kötelező a vodkára ráírni, de a krumpli ma már nem számít gazdaságos szeszforrásnak.)
Amúgy állagra nem annyira nehéz megkülönböztetni a kukoricát a répamelasztól: a melaszszesz íze lágy, akár émelyítő (és irgalmatlanul másnapos leszel tőle), a kukorica pedig száraz, sokszor valamennyire csípős és kesernyés is (olyan royalvodka vagy jim beam-féle csípős-kesernyés.)
Az egyébként szerintem ritka, hogy csak tartalmazzanak belőle. Konkrét példaként csak a Kaiser vodkát ismerem, amiben kukorica- és melaszszeszt kevernek.
Igen, két dolog biztos:)
1. a melaszszesz másnapjával bolti fronton csak az olcsó flakonos bor versenyzik
2. borból valamivel nehezebb sokat inni, főleg ha szar.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!