Egy sör annál jobb, minél magasabb az alkoholtartalma?
A napokban a Pennyban nézegettem az ilyen olcsó "saját márákás" söröket. Gaykorlatilag ugyan azt, ugyan olyan, csak más színű dobozban lehet kapni, 3, 4 és 5% alkoholtartalommal is. Az ár is ennek megfelelően emelkedik.
Az 5%-os jobb, finomabb, ezért drágább, mint a 3%-os? Vagy mi indokolja az árkülönbözetet?
Nem, de az tény, hogy a legolcsóbb sörök 5% alattiak, mert ilyen áron csak kispórolt terméket lehet készíteni. Az árpamaláta drágább, mint a víz, és kevés malátából kevés keményítő oldódik, abból kevés cukor lesz, abból kevés alkohol.
De elég sokféleképp lehet variálni a dolgon, például az árpamalátánál olcsóbb pótanyag hozzáadásával (pl. kukoricagríz, malátázatlan árpa). A legótvarabb sörök általában az alacsony alkoholtartalmat és a pótanyagot kombinálják.
Illetve lehet azzal is ügyeskedni, hogy mennyire erjeszted szárazra a sört. Ha minden cukorból alkohol lesz, akkor vékony vagy rossz ízű lesz a sör, de legalább rá lehet írni a dobozra az x%-ot -- ez pont arra szolgál, hogy a gyanútlan vásárló a magasabb alkoholtartalomból a jó minőségre következtessen. Ilyen pl. az Argus Black, de van még pár 6-7 %-os rettenet, ami ízre olyan, mintha egy Rocky Cellarba vodkát öntöttek volna (meg esetleg egy kis festőmalátát, ha már barna).
De vannak olyan belga saisonok, amik 2-4 %-osak, és baromi drágák (általában finomak is), illetve a jobb angol bitterek között is sok a 3-4%-os.
Az összetevőket lefotóztam, hogy utánajárjak. A dobozon lévő felirat szerint ezek: ivóvíz, árpamaláta, árpa, komló, komlókivonat. Persze hogy miből mennyi, azt nem írja.
Amúgy köszönöm, nem vagyok egy nagy sörös. Tehát nem garancia semmire hogy az 5%-os drágább, az jobb is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!