A szeszesitaloknál miért nem kell feltüntetni az összetevőket?
Az EU-ban főleg a töményszeszek transzparenciája általánosan nagyon gyatra (pl. az amerikaihoz képest is). Régebben legalább itthon rá kellett írni a töményekre is az összetételt (nem feltétlenül az összes hozzávalót tételesen, de legalább azt, hogy miből készült), de pár éve ez is megszűnt. Mondjuk a külföldi tömények összetevőit sokszor akkoriban is hasraütésből írták meg az importőrök, csak hogy legyen rajta valami...
Nem tudom, az élelmiszeripar más területein hogy megy a törvényhozás, de égetett szeszeknél majdhogynem csak az dönti el az EU-s címkézési szabályokat, hogy a befolyásosabb cégek mit akarnak.
#5
Érdekes, én a kézműves sör iparban dolgozom, nálunk pont az amerikaiak nagyon gázak ilyen szempontból. Csomó dobozt láttam, ahol nem volt feltüntetve a laktóz, mint allergén. Sőt, olyan is volt, amelyiken sem dobozolási, sem lejárati dátum nem volt. Ezek EU-s kraft sörökön teljesen elképzelhetetlen, hogy ne legyenek feltüntetve. Több százat láttam és nem volt rá még példa. Az amcsit meg be lehet hozni és legálisan lehet így árusítani...
#6
Az EU-s töményekre gyakorlatilag egyáltalán nem is muszáj ráírni, hogy milyen italok. Van 40+ szabályozott szeszesital-fajta (a szeszesital hivatalosan csak az égetett szeszt takarja), de ha egyiknek sem felel meg, akkor az is elég rá, hogy "szeszesital", űrtartalom, alkoholtartalom, forgalmazó, szevasz. Ilyen esetben pl. az amerikaiaknál röviden meg kell fogalmazni, hogy mi van az üvegben.
Az allergének gondolom a töményre is kellenek, de azokban ritka; a tejszínlikőrban lehet laktóz, a tojáslikőrben tojás, egyes likőrökben esetleg diófélék, és szerintem ezzel nagyjából ki is merült.
A típus az a söröknél is hasonló téma. IPA, stout, porter stb. ezeket bármire rá lehet írni, nem eredetvédett dolgok természetesen, és ha eléggé belelátsz, akkor bizony észre lehet venni, hogy vannak érdekes dolgok. Pl a soproni ipa sem igazán ipa és hasonlók.
Allergének terén ja, töményeknél nekem sem jut eszembe más, a kraft söröknél viszont már tényleg mindent bele raknak a gyümölcsöktől kezdve, a baconön és a céklán át a laktózig gyakorlatilag mindent. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!