Mostani törvények közt vett "kommersz" szeszesitaloknál mi értelme külön 34,34,5 és 37,5 százalékos italokat létrehozni?
A 37,5% csak a névhez kell. Enélkül pl. nem lehet ráírni, hogy vodka, ízesített vodka, rum stb. (Ugyanez a brandynél 36, whiskynél 40.) Ezeknél az italoknál a névnek presztizse van, tehát gyakran még a legolcsóbbat sem éri meg felvizezni és emiatt szeszesitalt ráírni.
Ez a 2015 előtt készült palackokon azért is fontos volt, mert ha csak „szeszesitalt” tudtak ráírni, akkor 150% jövedéki adót kellett utána fizetni.
A 34,5%-nak a mostani népegészségügyi termékadó miatt van jelentősége az aromázott italoknál, mert 35-től egy magasabb sáv kezdődik. Ezek sokszor 22%-ra is lemennek (ott megint egy másik sáv van valszeg). Persze vannak egyéb rövidek is, amiknél simán csak spórolnak az alacsonyabb alkoholtartalommal (mert a nevük ígyis-úgyis ugyanaz lesz), ezek is lehetnek 34,5-ösök, de a pontos számnak ilyenkor nincs jelentősége. A NETA miatt ma már sok kommerszt aroma nélkül gyártanak, pl. vannak olyan gyümölcsös kommerszek, amiknél olcsó pálinkával ízesítik a finomszeszt. Ilyenkor a név úgyis szeszesital lesz, és a pálinkatartalom miatt spórolnak az alkoholfokkal.
ma 00:46
Ha egy égetett szesz nem tiszta gyümölcspárlat, akkor gyógynövényesnek és adalékmentesnek kell lennie ahhoz, hogy NETA-mentes legyen, ezért lesz a legtöbb olcsó ital gyógynövényes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!