Mi a különbség az asztali és a minőségi borok között?
Asztali bor:
"Asztali bornak minősül az az ital, amely osztályba sorolt és megyei fajtalistában szereplő borszőlőfajtákból készült és legalább 13 tömegszázalék természetes eredetű (vagyis szőlőből származó) cukrot tartalmaz. Az asztali borok minimális alkoholtartalma 9%. Ez a megjelölés többnyire a síkvidéki telepítésű borszőlőből készített különösebb fajta- és tájjelleg nélküli tömegborokat takarja. Asztali borok forgalmazása esetében névként alkalmazható általános, vagy fantázianév, a borvidékre nem utaló termőhely, fajtanév külön-külön vagy együttesen. Ilyenek, pl. a Legényes, a Koccintós, vagy a Pincemester." Gógli a barátod.
Különböző pincészetekben különböző fajtákból készítenek bort. Ahány ház, annyi szokás... A kérdésedre nem lehet jól megfelelni,mert annyira általános, hogy ezt a gugli is megmondja neked.
Ha pl azt kérdezed, mi a kedvenc szőlőfajtátok? Melyik a kedvenc borvidéketek?
Bár nem vagyok szakértő,csak borszerető ember, tájjellegű bornak azt mondanám, ami az adott vidéken honos, ősi szőlőfajtából készül és az adott borvidékhez köthető. Pl a balaton felvidéki borvidék esetében ilyen a cserszegi fűszeres
A minőségi bor után nem fosol,mint a murányi kutya és másnap sem akarsz belehalni a fejfájásba (nyilván mértékkel, de van különbség).
A gugli szintén megtudja neked mondani, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy bornak. Az én fejemben nem a drága=minőségi az egyenlet, habár a la fiesta, Dankó, bb vagy hasonló "márkát" messzire kerülöm. Míg pl a helyi pincékben, otthonra, családnak készített "noname" borok némelyike igen kiváló, főleg egyenesen a hordóból
Itt mindent megtalálsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!