Mi a különbség vodka és vodka között?
Úgy értem, hogy persze minőségbeli, de mégis miért? Másabb az eljárás, vagy jobb anyagokból készítik el?
Gondolok itt például a Royal és a Finlandia, vagy épp Absolut vodka közötti árkülönbségekre.
Igyekszem a "drágábbat" venni, mert úgy hiszi az ember, az jobb. De tényleg jobb?
Picit átírom a kérdésedet, hogy értsd, mi a baj vele?
Mi a különbség a bor és a bor között?
Szőlészeti-borászati kutatóintézetben dolgozom, így nem a bor érdekelne. A kettő azért igencsak más.
A vodka felől érdeklődtem, de azért köszönöm a hozzászólást!
Az (ízesítetlen) vodka a legkevésbé variálható párlatfajta, mivel törvény szerint finomszesz, de azért a finomszesz sem vegytiszta víz+alkohol. A minőségét az határozza meg, hogy az a maradék kis kongener milyen ízt és főleg érzetet ad neki. Ez függ a finomításától, a szűrésétől, illetve hangolható még bizonyos katalizátorokkal is (általában ezüst, platina, amiktől kellemesebb, „gurulósabb” kongenerek jelennek meg), de ettől persze még lehet rossz egy „platinum filtered” vodka is.
A kérdés azért is jogos, mert az előállítás sosem kerül sokba: néha a nagyon olcsó vodkák is korrektek (pl. amilyen pár éve a magyar palackozású Siberia volt), és hát a drágábbak közül se mind jobb a Royal/Kalinka szintnél. A vodkánál elég könnyen el lehet játszani, hogy egy filléres, de kellően tiszta vodkát akármilyen drágán eladnak, megfelelő körítéssel persze. De hellyel-közzel a vodka is úgy működik, hogy azért kérnek többet, ami jobb.
Viszont nagyjából 12e Ft/7dl fölött már igencsak vitatható, hogy léteznek-e még jobb vodkák, helyette a mesemondást vagy a szép üveget fizeted meg.
Aztán meg nemcsak minősége van a vodkának, hanem stílusa is. Pl. a Finlandia vagy a Stolichnaya egy picit „testesebb” (már amennyire a vodka az lehet), ehhez képest pl. a Russian Standard lágyabb-szárazabb-üresebb.
ma 10:19
A bort a vodkához hasonlítani olyan, mint narancslevet az ásványvízhez...
Ha ott dolgozol akkor lenni kellene egy kis fogalmadnak a szeszkészités, lepárlás, főzés, erjesztés , finomitás stb.
eljárásról.
A minőségi dolgokat nem ismerem, csak azt tudom, hogy a vodka elég egyszerű, tiszta ital, nem kell belőle drágát venni, mint pl. whiskyből...
Én merőben íz alapján veszek vodkát, persze a legolcsóbbakat meg se kóstolom (ez majdnem minden ehető dolognál alap számomra, feldolgozottaknál mindenképp), így máig lövésem nincs arról, hogy azok milyenek.
Finlandia, Russkij Standard, ezeket ismerem, az utóbbit veszem mindig, mert jobban ízlik, mint a Finlandia. Úgy rémlik, a Finlandiának van valami karakteresebb íze, ami régen tetszett, de most már tudom, hogy van nekem jobban tetsző.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!