Pálinka és vodka között mi a különbség? Miből készülnek?
A pálinka hagyományosan gyümölcscefréből, rosszabb esetben a gyümölcs levéből vagy gyümölcsvelőből (mert ezt is szabad ám) készül úgy, hogy a gyümölcs aromái (lehetőleg gazdagon) átkerüljenek a párlatba.
A vodka ennek kb. az ellentéte: bármilyen mezőgazdasági terményből készülhet (eredetileg gabonából), de az alapanyaga majdhogynem elhanyagolható, mivel a vodkagyártás lényege, hogy a szeszt addig rektifikálják és (szén-) szűrik, míg se kozmaolajok („cefreszag”), se az alapanyag aromái nem érezhetők benne, és a tiszta alkohol mellett nehéz bármit is egyértelműen felismerni.
A "krumpliból készül" erős ferdítés, mivel vodka hamarabb létezett kelet-európában, mint krumpli, másrészt pedig a mai márkák elenyésző része készül krumpliból, mert a feldolgozása költséges (összezúzás, puhára főzés, majd csak utána jön az elcukrosítás és erjesztés), és kb. feleannyi alkohol lesz kilójából, mint a gabonának. A legolcsóbb vodkák cukorrépamelaszból vannak (ez filléres alapanyag), de ezek mostanában kezdenek visszaszorulni. A többi általában gabona, jobb esetben búza vagy rozs szokott lenni.
A márkanév nélküli „XY ízű ízesített vodkák” egész egyszerűen a korábbi, undorító kommersz szeszes italokkal azonos italok, vagyis tisztaszesz és mesterséges aroma keverékei, csak olyan tisztaszeszből, ami vodkának is nevezhető. Mikor 1,5 éve jött a büntetőadó a kommerszekre, akkor minimális (vagy inkább semennyi) változtatás után így lett a „cseresznye ízű szeszes italból” „cseresznye ízű ízesített vodka”, ami ugyan semmivel nem jobb (volt szerencsém kóstolni), de ezzel a névvel nem vonatkozik rá a büntetőadó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!