Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mi a különbség a vodka és a...

Mi a különbség a vodka és a finomszesz között, azon kívül, hogy a "vodka" nevű italt 4-szer drágábban lehet eladni?

Figyelt kérdés
2011. máj. 30. 23:31
 1/3 anonim ***** válasza:
A fínomszesz gyárilag előállított 96%-os étkezési minőségű etilalkohol. A kommersz italokat ebből készítik aromával adott százalékúra.
2011. máj. 30. 23:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 Phoney ***** válasza:

1. A minőségük. A Finlandia pl "egyszerű" finomszesz (árpából vagy rozsból, már nem tudom), de csak kóstold meg a SPAR Budget előtt-után és megérted.


2. a legtöbb vodkát a 90+%-ra főzés után még szűrik is, némelyeket (főleg az orosz prémiumokat) olyan tisztára, hogy szinte csak vít és etanol marad, azaz se mellékíze nincs, se nem "kapar".


A legolcsóbb (gazdaságos) vodkák viszont egyszerű finomszeszből vannak, bár ha nem gabonából/krumpliból van, akkor az EU-ban most már rá kell írni, hogy miből. Amellett undorító szaguk is van, amit még aroma mögött is megérezni.

2011. máj. 31. 00:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:

A vodka (lengyelül wódka, oroszul во́дка, ukránul Горілка) egy általában színtelen, hagyományosan erjesztett gabonából vagy burgonyából készülő égetett szesz, mely nagyrészt víz és etanol elegye, ízanyagokat pedig csak nyomokban tartalmaz.


A vodka szesztartalma általában 35–70% térfogatszázalék, a standard orosz és lengyel márkáké általában 40%. Semleges íze miatt kedvelt koktélalapanyag.

[link]


Finomszesz: mezőgazdasági nyersanyagból fermentációval előállított, rektifikált alkohol, Kb. 96 térfogatszázalék alkoholt tartalmazó szesz.

Az úgynevezett kommersz szeszes italok alapanyaga a 96%-os alkoholtartalmúra párolt, gyenge minőségű finomszesz (más néven mezőgazdasági eredetű etil-alkohol), mely különböző mezőgazdasági termények erjesztéséből, és szakaszos lepárlásából származik. Csekély élvezeti értéke miatt az ilyen finomszeszt általában ízesítik, így – különböző párlatok utánzatai mellett – likőrök gyakori alapanyaga. Magyarország Európai Uniós tagsága előtt több párlattípusnak is számon tartották „kommersz” (finomszeszből és aromákból készült) változatát, a mai törvények szerint azonban az ilyen utánzatoknak eltérő nevet kell adni.[6]

2011. máj. 31. 14:26
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!