Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » A pálinka tényleg minőségibb...

A pálinka tényleg minőségibb ital, mint a whisk(e)y?

Figyelt kérdés
Lényegében azt hallottam, hogy legminőségibb ital.

2020. okt. 19. 16:13
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
43%
Minőségibb sokkaall,gyümölcsből van.
2020. okt. 20. 19:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/15 Phoney ***** válasza:
100%

tegnapelőtt 23:25

„akkor is csak a whisky-k között lesz kiemelkedő, a párlatok között korántsem”


És ezt ki találta ki? Te? Vagy valaki más, akinek még életében nem volt egy üveg jó whiskyje? Persze, nyugodtan fantáziálj arról, hogy a hülye külföldiek meg a hülye gazdagok harmadrangú italokért adnak ki üvegenként 10, 20 meg 40 ezer forintokat rendszeresen, miközben te bezzeg a világ nyolcadik csodáját iszod. (Attól függetlenül, hogy tényleg léteznek túlárazott gyenge whiskyk.) Ez olyan igazi Tenkes kapitánya-szintű szocialista naivság, amivel beleverték a magyarba, hogy véletlenül se irigyelje a nyugatot.


Elég régóta szeretem a pálinkát is, meg a whiskyt is (sőt, az utóbbi években a pálinkát talán jobban), mindkettőből sok finomat ittam már, de ez a mesebeli felsőbbrendűség nem létezik. Persze, elhiszem, hogy aki elé életében csak párszor tettek egy pohár jó whiskyt, az nem értette, mi a jó benne (meg mondjuk ha nem így van, akkor se a te ízlésed dönti el a kérdést), de tudod ez a pálinkával is pont így működik.

2020. okt. 21. 10:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/15 anonim ***** válasza:
0%

#12-es, #10 vagyok, megpróbálom egy - kissé sántító - hasonlattal megvilágítani, hogy gondolom. Én azt állítom, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy milyen alapanyagot használsz, mert az alapvetően meghatározza a végeredményt.

Főzzünk egy húslevest. Te csirkét használsz, én meg fácánt. A csirkehúslevesed lehet nagyon finom, jól befűszerezheted, egy kis sáfránnyal meg is színezheted, hogy szebb színe legyen, de a fácánhúslevesem más minőségű lesz, pusztán a felhasznált alapanyag nehezen meghatározható beltartalmi értékétől. Nem lesz ugyanolyan, nem biztos, hogy finomabb lesz, de akkor is, egy más minőség. Az én fácánlevesembe például nem kell sáfrány.

2020. okt. 21. 11:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/15 Phoney ***** válasza:
100%

ma 11:53

Értem, miről beszélsz, de ez egy „mágikus” (vagy legalábbis ideológiai) jellegű felfogás, amit utoljára a középkori alkimisták közt vettek komolyan. Akik még azt hitték, hogy bármi, amit ledesztillálsz, annak a legigazibb lényegét, quinta essentiáját (ötödik elemét) kapod eredményként.


Nem arról beszélsz, hogy a legjobb whiskyk ténylegesen vannak-e olyan finomak, mint a jó pálinkák, hanem elvből (!!) akarod megmagyarázni, hogy márpedig az kizárt. Meg azért úgy látom, a hordós érlelést is valami másnak szeretnéd beállítani, mint ami. Amelyik pálinka „nem igényli” a hordós érlelést, az egyben alkalmatlan is az érlelésre, azaz „meghalna” a hordóban. (Hasonló tévedésbe estek a Békési whiskynél is, amikor azt hitték, hogy a whiskynek majd a hordó adja az ízt. Aztán úgy jártak vele, hogy felismerhetetlen lett a párlat, érzékszervileg semmi köze a whiskyhez.)


A szeszlepárlás egy szelektív elválasztási módszer, ami először is az illékonyt és a nem illékonyt választja el, majd az illékonyak közül is sok mindent kiválogat. A pálinka nem gyümölcsleves, nem azt eszed meg, amit főztél, hanem csak a gőzét, és még azt is finomítva. Meg azért ettől függetlenül is olyasmi ez az eszme, mintha azt akarnád megmagyarázni, hogy a lekvár a legjobb minőségű étel, mert az gyümölcsből van.

2020. okt. 21. 12:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/15 anonim ***** válasza:
100%
#14, teljesen egyetértek, lehet olyan finom, sőt lehet sokkal finomabb is egy whisky, mint egy pálinka, nincs ezzel baj. Én is szeretem a whisky-t, itt nem is erről volt szó. Egészségedre! :)
2020. okt. 21. 12:50
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!