Mitől lehet a meggy pálinka rózsaszín színű?
Ugyanazokról a fákról, ugyanabban a hordóban elkészítve a cefrét, ugyanolyan módon ugyanabban a főzőben készült mint tavaly, de idén rózsaszínű lett.
Ez mi miatt lehet? Esetleg lehet, hogy fogyasztásra alkalmatlan?
Köszi mindkettőtöknek!
Vissza gondolva valóban lepárlás után hab volt a kiöntött cefrén.
De ettől nyilván fogyasztható a pálinka, ugye?
Székely. Ittál már ,rossz pálinkát,milyen vót ?
Jóóóóóóó!
Első sorban nem az élvezeti értéke miatt kérdeztem, de a pálinka készítéskor azért keletkeznek veszélyes dolgok is (pl. rézeleje), és mivel ez egy eddig nem látott dolog volt, így fenntartásokkal kezeltük a dolgot. :)
És ez az áthabzás most mi miatt fordulhatott elő? Ennek van valami különlegesebb oka?
Hogy a kiöntött cefrén hab volt, az egy dolog, a többiek arra gondolnak, hogy mikor első körben főztétek, akkor felhabzott annyira a cefre, hogy átjutott a páracsőbe, de hát ha ti főztétek ezt látnotok kellett volna az alszeszen, annak is el kellett volna színeződnie. Majd arra gondolnak a többiek, hogy tisztázás során meg a páracsőben lerakódott cefrét átmosta, lemosta a párlat és ez színezte el.
Áthabzás akkor fordul elő, ha 1. túl sokat töltesz az üstbe, 2. túl heves a tüzelés alatta. A gyümölcs fajtájától is függ, vannak erősen habzó gyümölcscefrék és vannak kevésbé habzók, a meggy az pont az erősen habzóak közé tartozik, érdemes főzés során habzásgátlót (foamsol-t) használni, ezt rá kell önteni a beöntött cefre tetejére, adagolása a csomagolásán rajta van. Csodát nem tud művelni, így ennél sem lehet túl sokat tölteni az üstbe, de lényegesen csökkenti a habzást. Ha ott voltál a főzés során, az első főzésnél ezt látni, sőt hallani is kellett volna, hogy áthabzik a cefre a csőbe.
Tévhittel ellentétben ha nem történik elválasztás a tisztázás során ("rézeleje leválasztása), akkor az úgy keletkező párlat fogyasztásába sem tudsz belehalni, vagy megvakulni, ez egy legenda! A pancsolt szesznél fordul ilyen elő és a hírekben látott rémhírek esetében is nem gyümölcscefréből készült párlat okozott halált! Azért kell megtenni (leválasztani), mert egy sz-r, és sz-r lesz tőle a pálinka is, és a sz-rhoz meg könnyű hozzájutni, ennyit tenni nem kell érte, mint amennyit megteszünk a pálinkáért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!