Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Létezik olyan, hogy “otthoni...

Létezik olyan, hogy “otthoni alkoholista”? (Többi lent)

Figyelt kérdés
A karantén alatt rákaptam arra, hogy otthon borozgatok, akár egy egész üveggel is megittam egy-egy nap. De minimum 1 üveg/hét elfogyott. Úgy éreztem sokkal kreatívabb az agyam egy kis bor hatására és ez segített a munkában, mivel home officeban voltam. Azonban ahogy feloldódott a karantén, a borozás velem maradt. VISZONT az az érdekes, hogy olyan napokon, amikor el vagyok foglalva, programom van, barátokkal vagyok stb, akkor egyáltalán nem jut eszembe az alkohol. Amikor azonban otthon kell lennem, egyből előkerülnek az üvegek. Mintha kényszert éreznék, hogy ahogy otthon vagyok, egyből innom kell. Ez már komoly alkoholizmus? Le lehet erről szokni?

#alkoholista #csakelnefogyjon
2020. aug. 1. 15:39
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

9

Szerintem nem a rendszeresség az "alkoholizmus". Hanem az, amikor az "alkohol" fogyasztása köré rendezi be valaki az életét, és mindegy, hogy milyen "alkohol", csak bódítson.

2020. aug. 21. 04:02
 12/21 anonim ***** válasza:
0%

11-es

Nem az én személyes álláspontom az, hogy az az alkoholista, aki rendszeresen iszik.

Ezt az orvostudományban kezdték el használni.

2020. aug. 21. 11:22
 13/21 Phoney ***** válasza:
100%

ma 11:22

Hogy bizonyos orvosok (kb. magán-) véleménye szerint ki az alkoholista, az nem ugyanaz, mint a tudományos konszenzus. Egyébként sem hiszem, hogy addiktológusok mondanának ilyet, hogy a rendszeresség definiálja az alkoholizmust.

Se az alkoholabúzusnak, se az alkoholfüggőségnek (a DSM-IV-ben ez még két külön betegség) nincs a diagnosztikai kritériumai között, hogy milyen rendszerességgel fogyaszt valaki alkoholt.

2020. aug. 21. 11:54
 14/21 anonim ***** válasza:

13-as

Én nem tudom megítélni, hogy ki számít alkoholistának, kicsit olvasgattam a témában, kb nincs is azonos definíció a tudományban, az alkoholizmusra.

Minden embernél különbözhet.

[link]

Én sem gondolom, hogy valaki, aki pl napi 1-2 sört megiszik, az alkoholista, de vannak orvosok, társaságok, akik szerint igen.

2020. aug. 21. 12:23
 15/21 anonim ***** válasza:
100%
Viszont, amit már a kérdező is írt, hogy kényszert érez rá, hogy igyon, ha otthon van, az már minden definícióban alkoholizmusnak minősül.
2020. aug. 21. 12:26
 16/21 Phoney ***** válasza:
Mondjuk ez pont egy olyan cikk, ami alapján akár minden nap is ihatsz alkoholt anélkül, hogy alkoholista lennél :)
2020. aug. 21. 12:35
 17/21 anonim ***** válasza:
100%

Én nem is mondtam, hogy nem lehet mindennap inni úgy, hogy ne legyél alkoholista.

Csupán annyit akartam mondani, hogy nincs erről pontos definíció, és ez a cikkben is levan írva.

“Minden nehézség ellenére is időről-időre megpróbálják meghatározni, hol is kezdődik az alkoholizmus.“

2020. aug. 21. 12:41
 18/21 Phoney ***** válasza:

Ja bocs, azt hittem, a másik felét illusztráltad vele :)

Ennyire egyébként nem zavaros, hogy mi az alkoholizmus, mert akkor nem is volna miről beszélni, legalábbis tudományos értelemben nem. Azt elég értelmesen lehet definiálni, hogy mi az alkoholfüggőség és mi az alkoholabúzus [káros alkoholfogyasztás], képzavar leginkább abból van, hogy "alkoholizmus" az egyiket, a másikat, vagy egyszerre a kettőt jelentse.

2020. aug. 21. 13:10
 19/21 anonim ***** válasza:

az orvosoktól azt várná az ember,hogy körűltekintően alkossanak véleményt. ha már laikusként felfedezhetjük az ítéleteikben levő hibás logikát,akkor az nincs rendben sztem.

számomra pld a kényszer érzet sem jelenti,hogy az egészségre ártalmas ,amit tesz.

gondolj bele,h a múló idővel természetes,hogyha valamit nem teszünk,és élvezzük azt a dolgot ,akkor kényszert érzünk rá, hogy újra átéljük.

ha hetenként érez kényszert valaki meginni 1 üveg bort az józan észel sem tekinthető nagyon károsnak, vagy szinte semennyire.

2020. aug. 21. 18:02
 20/21 anonim ***** válasza:

19-es

Nem tudom ezt megîtélni, mint emlîtettem korábban, én magam is hetente pár alkalommal 4-6 centi Whiskyt megiszom, én nem érzek rá kényszert, van, hogy nem is iszok csak 1-2 alkalommal/hét, de olyan is, hogy akár mindennap.

Az alkoholizmus nem feltétlen kell véleményem szerint azt jelentse, hogy egészségügyileg káros mennyiséget igyon valaki.

A legtöbb orvos szerint, legalábbis akiket én követek/ismerek, azt mondják, hogy az már alkoholizmus, ha valaki kényszert érez arra, hogy neki ezt muszáj meginnia, különben rosszul lesz, és ez lehet akár napi 1 üveg sörtől is.

Van doktor a családban, volt már ilyen páciense...

Senkit nem akarok meggyőzni, mert én személy szerint kevés vagyok ahhoz, hogy ezt a témakört megítéljem.

Ez az èn vèleményem, én a ti álláspontotok is megtudom érteni.

2020. aug. 21. 18:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!