Milyen íze van a whisky-nek? Olyan mint a pálinka, hogy erős szaga van, de semmi íze, csak gyümölcs szaga, vagy annak íze is van?
Füstös, fás íz.
Nem hasonlít pálinkára
Kieg:
Attól is függ mit veszel. Jack Daniels meg ez a kategória nem olyan markánsan füstös, inkább csak keserédes, talán karamellás. Az ilyet kólával vagy almalével isszák.
De pl én ittam már almás és mézes JD-t is, az se hasonlít pálinkára.
A minőségi whisky vagy whiskey viszont illatra olyan mint kiszáradt tölgyfát tenni a kandallóra, és enyhén édes csak, inkább kesernyés.
Az ilyenbe az ínyencek már nem tesznek jeget se.
Úgy van! Miért nem kérsz egy pohárral egy szórakozóhelyen/kocsmában?
Ezen fölül pedig azért, mert egyszer kóstolál egy valamilyen pálinkát, akkor már tisztában is vagy vele milyen A pálinka? Mert ha így működsz, akkor fölösleges kérned valahol egy pohárral vagy akár venned egy üveggel egy szintén valamilyen whisky-t, ha abból meg is állapítod, hogy milyen A Whisky, akkor az hülyeség... :D
Az a pálinka mely illatban sokat ígér, ízben nem ad semmit az több okból lehet!
1. aroma hozzáadásával készült így valójában nem pálinka
2. épp abban a fázisában volt (ez gyümölcsfüggő, mikor van ilyen időszakban, hogy egy példát mondjak cigánymeggynél körülbelül a 8. hónapig) amikor épp ilyen volt, hogy illat van, íz nincs.
3. nem volt megfelelő hőfokon, túl hideg volt vagy éppen túl meleg.
4. ellehet érni ezt cefrézés során különböző illatfokozó élesztőtápanyag, többszöri adagolásával és emellett egylépcsős főzési eljárással, de ehhez az is szükséges hogy maga az alapanyag is olyan legyen, azaz jó minőségű pálinkához alkalmatlan (gyümölcsfajta), értsd attól, hogy egyik szilva olyan mint a másik ránézésre, még nem feltétlen tudsz mindegyikből igazán ízletes pálinkát készíteni. Illatot könnyebb elérni, mint az ízt! Ez bornál is így van, nagyon gyakori eset az, hogy illatban sokat kapsz, ízben meg alig-alig, nem véletlen a hasonlóság, a cefrézés alapja a borászat.
@Phoney
Ha a részletekbe belemegyünk, van olyan, hogy "a whisky" és olyan hogy "a whiskey". A kettő közötti hagyomány és írásmód viszonyáról könyveket lehet írni, írtak is.
De amint mondtad, sok különböző típus van, meg kell őket kóstolni 😉
Ez csak egy olcsó reklámfogás az 1950-es évekből. "A whisky" a skót és kanadai whiskyt jelentené, "a whiskey" pedig az írt és az amerikait, de ezek semmilyen értelemben nem képeznek kettő csoportot.
Arról is oldalakat lehet írni, hogy mekkora hülyeség ez az egész:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!