Kb. milyen áron lehet venni 45 fokos házi körte pálinkát?
Köszi !
Ez a vásárlónak nem sok ?
Az eladónak nem kevés ?
Ha saját gyümölcs, akkor akár megéri???? Mikor éri meg? :D
Nagyban függ attól, hogy számolsz! Szóval hogy az a gyümölcs, ami a kertedben terem, az OK, hogy kvázi ingyen van, hacsak nem permetezed ill. trágyázod a földet körülötte, de tegyük föl, hogy nem, akkor is önmagában van értéke annak a gyümölcsnek, ami a fádon terem, pláne ha körte! Körte ad kb. 10%-ot, az azt jelenti, hogy 10kg körte kell 1L 50%-os pálinkához. 45-ösről beszélünk, így 1.1L-t ad 10kg körte. Körte piaci ára 250 forint idén (ez a legkisebb ár! én magam jellemzőbben 300-400 forintért látom kilóját). No most hiába a te gyümölcsöd, akkor is, a gyümölcsödből készült pálinkát, amit még ráadásul te főzöl (és úgy számolunk, hogy azt lehet olcsóbban eladni???) eladod gyümölcsárban? :D Hát, OK, ki mire becsüli a munkáját, én magam akkor inkább leszaladok a helyi piacra és eladom a körtémet 250-ért és el is megy annyiért, mert a mellette lévő zöldségesben 400!
Aminél egyébként nem mellesleg a gyümölcsfa gondozásától kezdve a cefretörődésen át a lefőzésig van átlag 3-4 óra meló egy üveg pálinkában (ha becsülettel csinálod!). Aki eladja literjét 2500-3000 forintért az 1. vagy egy komplett idióta 2. vagy pedig jó üzleti érzékkel áldották meg, csak azt amit elad azt én ez esetben meg nem innám! Azon felül ami költség van egy cefrén, az a fagondozással járó költségek (ha saját a gyümölcs, nem úgy kaptad, szerezted), maga a gyümölcs értéke, azon kívül a cefre törődésnél felhasznált anyagok, egy normális élesztő 400, egy normális élesztőtápanyag közel 500 forint, cefre pH beállítását körténél nem árt elvégezni, sava alig van a körtéknek, borkősav legyen 400 forint. Majd lefokolásnál 75-öst főztünk mondjuk, 45 a kívánt, így 6 deci pálinkából lesz 1 liter 45-ös, 4 deci deszt.víz szükséges, ami kb. 260 forintunkba kerül. Számoljunk 100L cefrével. 130 forintra jön ki L-jénél a cefrekezelő anyagok plusz a 260 forint víz, plusz a gáz kb. 100 forint és kb. ennyi pénzt pazaroltunk el a hűtővízzel is, ha nem kúti víz, esetleg nem tudjuk utána elöntözni stb. 560 forint eddig. Számoljunk rá egy dugót (50 forint) egy üveget (150 forint), 760 forint, legyen 800, mert pektinbontót is raktunk rá, ennyi otthon 1 liter pálinka, ehhez hozzájön a gyümölcs ára (mert ismétlem magam, azt el is adhatnánk!) így lesz 3300 és ezen még pofátlan módon nem fizettük be az adót, hisz ki elad, na az persze majd még adózik, minek...?
Na így kell számolni, nem úgy, hogy a semmibű' valami!!!
Azaz a 2500 forintos házipálinka az garantáltan úgy készül, hogy abban benne a mentett gyümölcs is, összedobálva, (mosás, szártalanítás, pépesítés stb. elmarad) mert a franc aki időt szán erre, megveszik ezt így is, parasztnak jó lesz, gyűjtögetve, mert hát készülget mikor ráérünk, annak erjedése spontán, arra nem kevés cukor került, hogy a 10%-ot bőven átlépje a kihozatal, készül valami sufniban egy tákeszolt főzővel lehetőleg, mert hát ki szán 100 ezreket egy főzőre, hát eladni akarok, jöjjön a pénz, ne menjen!!! No és persze legyen kicsit előpárlatos, mert hoppá-hoppá, nem dobunk ki sokat, drága dolog ez s fokoljuk be utópárlattal, mert majd biztos még deszt.vizet is veszek, hagyjad már, jó ez, hisz nem savanyú, akkor meg mehet bele... :) Egészségedre váljék!
Köszönöm mindenkinek a választ .
Itt minden házi .
Ja, dehogy, egyáltalán nem akartam kötözködni, ezer bocs ha így jött le (írásban a hangsúly és a szarkazmus sajnos nem adható át), max. smiley-val, ezért is volt az ott a mondat végén... igazából a kérdezőnek szántam ezt a levezetést, nem neked, mert úgy gondolom, hogy nem tudják ezt jellemzően az emberek. Van a házipálinka körül egy ilyen legenda, egy kultusz, hogy az az igazi, holott az esetek elsöprő többségében (és ezt mondhatom én is, mert nem kívülállóként szólok meg egy csoportot, hanem nekem is van saját pálinkám) valamiféle sz-r az inkább, nem pálinka. Na de nem áll ez egyedül önmagában, a "bolti" pálinkáról meg az vésődött be a köztudatba, hogy az a valamiféle semmilyen sz-r. Ami igaz is volt sokáig, így van ennek alapja. Ugyanakkor ma már (tesco 4-5 ezer forintos kategóriában induló pálinkaválasztékát leszámítva) a kisüzemi pálinkák ma kiemelkedően jó minőséget produkálnak. Te otthonfőző vagy, neked evidens, tudtam is, hogy neked evidens, miért írnám neked? :) Kérdezőnek viszont egyáltalán nem biztos, hogy az.
Sajnos ez a tapasztalatom, hogy amit eladásra készítenek, az ilyen, az minimális törődést sem kap, pedig akár többet adhatna el, ha törődik is vele, abba belekerül a "pálinkábajólesz" kategória is. Mert ennek is van alapja, régen gyümölcsmentés eszköze volt!
Tudom, hogy annyiért nem lehet eladni, hogyne tudnám, bár még próbálkozni nem próbálkoztam vele, mert eszem ágában sincs, de gondolom én ezzel te is így vagy. Tudom, hogy te is adózol tisztességesen, magad cefrézel, foglalkozol vele, majd órákat szánsz a főzésre is, azt vétek lenne eladni, nem hinném, hogy megvan annak az ára egyáltalán, ha egyszer ez egy hobbi, s nálad is az feltételezem, hisz aki azért nem viszi a cefréjét főzdébe, mert nem bízik meg bennük (joggal!!!), annál a pálinkafőzés hobbi.
Évi 10-20 cikk jelenik meg szezon után (sosem értettem miért akkor, miért nem szezonban?!) arról, miként kell helyesen cefrézni, ezek a cikkek jellemzően úgy tárgyalják ki a cefrézés helyes menetét, hogy sehogy... az ilyen színtelen-szagtalan, levegőbefosás szintjén van (hiba és felelősek Ők is ebben!). Nem tudom, hogy hány embernél jártál már sikerrel, hogy elmagyaráztad nekik, mit hogyan kellene csinálnia (olyanokról van szó, akik csinálják, csak rosszul, meglátásod szerint rosszul) és ez változtatott valamin is. Én eddig egynél a rengetegből, szóval vagy az van, hogy általános makacsság van, mert a végeredménnyel mindenki elégedett, hisz az övé vagy csak engem vesznek körül makacs emberek. Van olyan rokonom, akinek mondtam, hogy dolgozza fel a gyümölcsöt és azon a napon szóljon, odamegyek, mindent elvégzek helyette, hát nem élt a lehetőséggel, gondolom én már a feldolgozás sem volt olyan, ahogy én elmondtam, ezért sem mert odahívni. Jellemzően ott kezdődik a történet, hogy kiszoktak röhögni azért, mert nem cukrozok (2-3%-ot alkalmazok maximum!). Haha, hát akkor abból meg mi lesz? Jön a kérdés... Pálinka, jön a válasz, mire menjek a p....a! Aztán ha azt mondom, hogy az előpárlatot nem mennyiségre vesszük el, hanem szaglás alapján és az amennyiben cukrozás is történt, lehet az alszesz 3-5%-a is akár, (ha nem cukrozol, ez lecsökkenhet akár 0.7-1%-ra is) kezd legördülni a redőny és erős számolások mennek agyban, majd kidobja az eredményt, hogy: az rengeteg, maradj már... amikor feldobom azt, hogy az utópárlati tényező 60 alk. foknál már megjelenhet, azaz onnantól érdemes sűrűn vizsgálni a lefolyó párlatot, mert jellemzően 60-45 alk. fok között meg fognak jelenni utópárlati tényezők (ugyebár alapanyag és cefrézési eljárás, továbbá esetleges erjedési hiba ebben a változó), akkor kerülök a komplett idióta kategóriájába, hogy hát akkor én mennyit kidobok...
Van olyan ismerősöm, aki minden évben eljön hozzám azért, amit én a szüret után kidobok, hogy az nálam nem kerül a cefrébe! Május környékén épp az utcában voltam egy ismerősnél, szóba került, hogy én főzök, nálam akkor kezdődik a szezon, így került szóba, hogy fogy a szabadidő. Azt mondja, óóó igen, hát akkor én is összedobálom idén a szilvát (szó szerint), ha kifőzöd nekem. Mondom nem... a faluban ott a főzde, ott tessék! Aztán haveroknál jártam múlt hónapban, mutatták a házi készítésű főzőjüket, amit fel sem ismertem vajon miből lehet, lényegtelen. Beszélgetünk, elmondja, hogy hát Ő addig főzi, amíg meggyullad. Mondom igen, végülis az egy régi bevált módszer, és a tisztázást? Azt mondja, hát azt! :D :D :D Ma úgy vagyok vele, hogy egy büdös szót nem szólok már! Mosolygok, ennyi... kérdi, hogy kóstolok-e, mondom nem, ma még vezetek, köszi. Hát ki nem teszem magam ennek, nincs az az Isten. Ez csak 3 történet, csak az idei évből, kisregényt tudnék írni, de tovább nem untatnálak titeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!