Mit gondoltok ha alszeszbe raknék gyümölcsöt finomabb lenne a pálinka?
70 literes a főzőm, tehát kb 65 literhez 3-4 szem almát teszek megpucolva, kimagozva, feldarabolva, vagy 2-3 marék aszaltat szórok bele. Természetesen minden főzéshez frisset.
Persze ez nem szentírás, talán többet is lehetne tenni bele, de nem szeretek ekkora mennyiséggel kísérletezni, kisebb főzőm meg nincsen.
Így igaz, nem szabad kvázi megágyazni az alszeszt, lehet, hogy hoz több aromát, de kellemetlen, elsősorban nehéz ízt és illatot is hoz magával. Leginkább ahhoz tudom hasonlítani, mint egy erősen utópárlatos pálinka vagy ha vetemedsz ilyenre, mintha a lefolyó alszesz első pár deciébe belenyalnál. No most a többség eleve ezt szereti és ezt issza, illetve nem! Ezt issza! Hogy ezt szereti-e, az akkor dől csak el, mikor először iszik olyan pálinkát, ami nem utópárlatos, de tapasztalatom az, hogy ebben az esetben is a fogyasztóknak legalább a fele jobban preferálja az utópárlatos pálinkát, jellemzően egyébként inkább az idősebbek, de hát ez sztereotípia... :)
Azt lehet, hogy főzés során az üstbe teszel gyümölcsöt, de ez az alszesszel ne érintkezzen, egy erre gyártott kosárba tedd, ami nem lóg bele az alszeszbe, esetleg ha nem kivitelezhető, akkor vegyél olyan aromatornyot, amibe lehet gyümölcsöt is pakolni. Ha házilag akarsz ilyet készíteni, és van lehetőség ezt az üstben rögzíteni, pl. keverőszáras és a hajtásra tudod akasztani, akkor rézdrótból lehet egy kosarat hajtogatni. Ekkor csak a gőz járja át a gyümölcsöt, abból némi plusz aroma átjut, de főtt gyümölcsízt, kompótízt viszont nem kölcsönöz a pálinkának, nehéz ízeket, illatokat sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!