Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Ágyas pálinka friss bogyós...

Ágyas pálinka friss bogyós gyümölcsből milyen lesz?

Figyelt kérdés

Bogyós gyümölcsökből van pálinkám. Arra gondoltam, hogy próbálok ágyas pálinkát készíteni belőle, de NEM aszalt gyümölccsel és fűszerfélékkel, hanem olyan FRISS gyümölcsökből, mint amikből a pálinka tavaly készült.


Ezek: málna, szeder, földi eper, faeper.


Földi epret nem tennék bele, egyrészt mert már nálam letermett, másrészt mert szerintem nagyon szétázna.


Viszont a többivel próbálkoznék.


Mi a véleményetek? Próbáltátok már ezek bármelyikét?

Málnát a csumájával együtt tervezem beletenni, hogy ne málljon szét, szóval nem a legérettebb példányokat.


Szedret és faepret érettebbeket akarok.


Véleményeteket, tapasztalataitokat megírnátok?


+ Egy kérdés: Mennyi friss gyümölcs kell 1 liter pálinkához, hogy érezni lehessen benne?



#ágy #pálinka #frissesség #gyümölcsökből
2015. jún. 22. 11:59
 1/1 anonim ***** válasza:

"Az ún. nyári ágyás esetén az ízesítőanyagok jobbára gyümölcsök: ekkor például narancs- és citromhéjat, mazsolaszőlőt, aszalt fügét, szegfűszeget, fahéjat, esetleg barackmagot, gyömbért, meggyet, kevés cukrot, diólevelet, zöld diót rétegeznek az üveg aljára. Utóbbiaktól az ágyaspálinka a zöld dió aromáján kívül még sötétbarna színt is kap. A nyári ágyás egyik változata a röszkei öreglegény- vagy agglegénypálinka. Ennek ágyát friss földieperrel, cseresznyével, meggyel kezdik, pálinkával felöntik, majd folyamatosan gazdagítják a nyár folyamán, hozzáadva az aktuálisan érő gyümölcsből néhány szemet. Csonthéjasoknál a magot nem távolítják el.

A téli ágyás olyan pálinka, amelynek ágya száraz növényekből, köménymagból, szemes borsból, csillagánizsból, fügéből, szentjános-kenyérből, fahéjból, szegfűszegből és kevés cukorból készül. Egyes tanyai gazdasszonyok ezeken kívül még pirított búzát, ezerjófüvet, birsalmát, jó erős, piros paprikahüvelyt is tesznek bele.

Az ágyaspálinkát sötét, hűvös helyen, jól ledugaszolva érlelik. Az érlelés időtartama gyakran a készítő türelmétől függ, de minimálisan két hét, nyári ágyás esetén 2-3 hónap, bár közben is megkóstolható.

Ha a pálinkát az ágyról leisszák, akkor tiszta pálinkával újra felöntik, "egy-egy ágyás egy-két évig is jó, az ember meg kis híján örökké". (Temesi, 1986. 16.) - See more at: [link]


"A pálinkaágyat nagyobb, széles szájú üvegben vetik meg. A pálinkaágy összetétele változó, a készítő egyéni ízlésétől és kreativitásától, valamint a helyi hagyományoktól függ. Az "ágy" mennyisége, amelyről az italt fogyasztás előtt lefejtik, a teljes térfogat 1/5-1/4 része. Az ízesítőanyagok elfedik az alapanyag (valódi pálinka, finomszesz, brandy) eredeti jellegét, ezért a semleges, tiszta ízű alapanyag a legjobb, melynek alkoholtartalma 35-55 V/V%25 közötti.

- See more at: [link]


Itt jól leírják a dolgot:


[link]

2015. jún. 22. 13:02
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!