Kukoricapálinka készitése?
KUKORICAPÁLINKA KÉSZITÉS
ÁRPA CSIRÁZTATÁSA
Árpamaláta, ( kb a gabona 25 %-a )
Egy edénybe beleteszed a sértetlen, egészséges árpagabonaszemeket, és annyi vizet öntetsz rá, hogy bőven ellepje. Egy nap múltán öntsd le a vizet alóla, és pótold frissel. A második nap terítsd ki valamilyen szitára vagy sík felületre a szemeket. Ekkor megkezdődik a csírázás. Ez akár egy hétig is eltarthat, ezalatt pedig gondoskodj a 20-30 C hőmérsékletről, a szemek állandóan nedvesen tartásáról,másnapontai vizzel való locsolásáról és védd a napfénytől. Nagyon fontos, hogy a szemek alatt ne álljon meg a víz, mert úgy rohadásnak indul! Legyenek mindig nedvesek, de víz ne álljon alattuk! Akkor van kész a maláta, ha a levélcsíra (a vastagabb) akkorára nőtt, mint maga a gabonaszem,vagyis: hosszú malátát lassú, 17-21 napos, csíráztatással kapunk, ami alatt a levélcsíra a szem 1,5-szeresére, a gyökércsíra pedig 3-4-szeresére nô. a csíráztatást fénymentes helyen, rendszerint pincehelyiségekben végzik, ahol klorofil nem keletkezik.
A zöld csiráztatott árpát használat elôtt zúzógépekkel malátatejjé őrőljük,házilag kis mennyiségnél például turmiksszal.
élesztő feloldása:
5-6 darab 50 grammos élesztőt-1 liter vizben feloldunk. 100 liter cefréfez
kukorica forrázása:
Melegíts vizet kb 100 C-ra.. 1 kg gabonánként 4,5-5 liter vízre lesz szükséged. Közben daráld a gabonaszemeket olyan finomra, amilyenre csak lehet,pl liszté. Öntsd a forró vízbe, és kavard el rendesen. Fedd le az edényt, és hagyd hűlni, közben pedig időként alaposan kavard fel,ha hülés közben sürübbé válik adjunk még hozzá vizet.a forróviz hatására a kukorica csirizesedik
az anyagot 30-32 Co-ra hûtjük, hozzákeverjük az élesztôt és a csiráztatott összezuzott árpát tovább folytatjuk a hûtést a megfelelô erjedési hômérsékletig. A cél az, hogy az erjesztés folyamán a cefre hôfoka 30 Co fölé ne emelkedhessen, mert ez árt az élesztônek, és kedvez a baktériumoknak. 100 literes hordonként 5-6 darab 50 grammos élesztő.A 36-37°C-nál melegebb, folyadék elpusztítja az élsztő gombákat!
igény szerint cukrot hozzá lehet adni a cefréhez feloldva vizzel ,mely növeli a kifőzhető pálinka mennyiségét.
jampi15 nek tökéletesen igaza van, - a kukoricában lévő keményítőt el kell cukrosítani és erre csak a csíráztatott árpában keletkező enzim alkalmas, amely a saját tömegének a hatszorosát tudja átalakítani, megjegyzem elég macerás.Van egy másik kevésbé babrás módszer, írd be a keresőbe a 4 nagybetűt UJSM - utána feljön a"2012 Index Forum" arra kattints és ezt keresd meg
"öreg-muslica 2011.02.24 Savanyú cefrés whiskey készítése malátázás nélkül és lejjebb ezt is: A savanyú cefre jelentösége ( sour mash )"
MINDENT FOGSZ TUDNI !
Állat whiskeyd lesz én már csak tudom :) !
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!