Birsalma cefre ph beállítása?
Figyelt kérdés
1 napja lett ledarálva a birsalma a hordóba aszükséges enzimeket és élesztőt hozzáadtam savazni nem tudtam mivel nem volt még lé hogy tudjam mivan... ma már van leve és megmértem 3.9 a ph-ja de piszkosul forr. Ilyenkor kellene savaznom 2.8-3.2-re vagy ha már lelassult a forrás? Első birsalma cefrém így nem vagyok túl gyakorlott...2019. okt. 13. 19:07
1/6 anonim válasza:
Nem! Előtte kellett volna. Erjedésben lévő cefrét már ne savazzál! Annyit tudsz max. tenni, ha látsz a cefrén penészképződést (ne adj Isten) akkor azonnal lehalászod a tetejéről és reménykedsz, hogy ecetesedés felé nem mozdul. Az édes cefrét kell savazni azért, hogy az erjedés helyes lebonyolódása érdekében rossz körülményeket teremts a cefrére káros baktériumoknak. Majd ezt követően, ha tudod, hogy tárolva lesz a cefre, akár csak pár hétig is, a kierjedt cefrénél kell ismételten pH-t mérni és ismételten korrigálni ha szükséges. Én sem mértem idén pH-t a birsnél, birset én is most csinálok először. Nehezen tudsz pH-t mérni, pont ezért, mert nincs elegendő lé, bár birset fel kell önteni vízzel, úgy hogy a víz ellepje, de hát akkor, abban az esetben hibás értéket kapsz pH érték gyanánt, hisz gyak. a csapvized pH-ját kapod meg, amíg a rostok szétesése nem következik be. Pektinbontó enzim hozzáadása után fél-1 nappal kellett volna pH-t mérni, addig hidegen tartani a cefrét. Én sem foglalkoztam vele, mert egészen egyszerűen időm nem volt rá, kész lett a cefre este, másnap estig melóztam és elmaradt, de nincs probléma egyelőre, még pár nap és kierjed, hideg az idő, 15 fokot tudok max. biztosítani, így eléggé lassú az erjedés, 17-es brixről indult, 9-nél jár jelenleg, lassan de fogy a cukor, élesztő tápanyagot már egyszer szükséges volt hozzáadnom. Meglátom mi lesz belőle, de ha nem lesz olyan, hogy az állam leesik az illatától, ízétől, akkor jövőre kizárt, hogy foglalkozzak vele, mert eléggé melós alapanyag, kb. mint a bodza, de azzal megéri küzdeni!
2/6 mindentudó99 válasza:
A birs olyan savas hogy abba nem kell még sav. Almával vagy körtével keverni kell . Legalább egy harmad rész alma körte legye. Azért mert önmagában sokszor az Istenért se akar forrni. És persze szükségeltetik hozzá cukor is.
3/6 mindentudó99 válasza:
#2 Fagyóba tenyél el jó érett birsalmát párat. Ha kifőtt a cefre fokolás előtt tenni kell a páleszbe szeletelt gyümölcsöt egy hétre. Szép sárga lesz. Aztán zsebkendőn átszűrni és úgy fokolni.
4/6 anonim válasza:
mindentudó99, cefre/pálinka témában nagyrészt egyetértünk, de ebben nagyon nem. Javaslom, hogy olvass utána! Ugyan vannak olyan gyümölcsök, amiknek pH értéke az ajánlott 2.8-3.2 fölött van, de nem szükséges a savazás, nem romlékonyak, ilyen pl. a naspolya, de a birs pl. tipikusan az a gyümölcs, ami savazást igényel, pH 4 "felett" is lehet és ritkán fordul elő, hogy 3.5 "alatt" van! Úgyhogy ez nem úgy van, hogy amit savanykásnak érzel, annál biztos magas a savtartalom, az alma, amit javasolsz a birs cefre "felhúzására", egy teljesen bevált és jó dolog erre a célra, mert semlegesebb alkohol lesz belőle és mégiscsak gyümölcscukor, csak a téli almának sincs "rendben" a pH értéke rendszerint, s hát nyári almával birset biztos, hogy nem házasítunk időgép hiányában. Téli almák pH értéke kb. (az épp optimális) 3.2 és 4.5 között szokott alakulni, példának okáért Golden a 4-hez közelít vagy azt át is lépi... Savazást igényelnek, igényelnének. Hogy sokaknak sikerül anélkül is, azt nem vitatom... Arról ne is beszéljünk, hogy birsnél az eleve nem optimális pH értéket még durván megborítod a nem kevés hozzáadott vízzel és pláne cukorral, de almalével sem teszel jót, hacsak nem mondjuk Jonathan, aminek közel optimális a sava.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!