Idén (2019) hány liter 47 fok körüli pálinkát tudtatok főzni 100 liter sárgabarack cefréből?
Az idén tényleg volt egy hosszabb időszak, amikor alig sütött a nap, de nem emlékszem, hogy ez a barackérés melyik szakaszába esett. Tuti érintette. A napfény viszont fontos, talán a legfontosabb a cukortartalom emelkedéséhez.
Attól is függ a mennyiség, hogy jó volt-e a cefréd, hogy vigyáztál rá....
Bocsi, hogy nem tudok én most mennyiséggel szolgálni, barackot nem szoktunk főzetni.
Viszont én csak örülnék, ha nem mindig a várható legmagasabb mennyiséget kapnám....
Mi ismerősökkel közösen szoktunk epret főzetni. (Faeper, nem a szamóca.) És mindig a lehető legtöbb mennyiséget főzik nekünk. Vigyázunk a cefrére, jó szokott lenni, cukrot nem adunk hozzá. Viszont a napfény és az eső minden évben változó. Szerintem az idei év nem volt kedvező az epernek, mégis sok pálinkánk lett. (A barack is hasonló időben érik....) És ilyenkor mindig gyanakszom a főzdére, hogy mi van ha átver és tesz bele cukort utólag és azért lesz mindig maxunk????
Érted.... Ha nekünk is évről évre más lenne és ez arányos lenne a napfénnyel, akkor jobban bíznék a főzőben, mint így, hogy sokat főz....
Elő- és utópárlattal tudják max. megtolni, megtoldani a kihozatalt, azt a minőségen meg észreveszed. Cukorral és élesztővel + élesztő tápanyaggal valóban újra belehet indítani az erjedést, speciális élesztővel kb. (tudtommal) 20%-os alkoholtartalomig feltornázható, na ezt is észreveszed a minőségen (nyilvánvalóan). Kizárt, hogy ilyennel tökörésznének.
Kajsziból idén 75 kilóm lett és 3% cukrot kapott, brix-et ennél nem mértem, úgyhogy azt nem tudok mondani, ebből 8,75 liter 49%-os lett, ami hát mostanra inkább 47%. Baranya. Ha ezt megtolom UP-al mondjuk kb. 25-30%-ig engedem a tisztázást, akkor lesz közel 10 liter. (ezt az 1. hozzászólónak)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!