Valami jó szörpreceptek?
Most aktuális az
Orgonaszörp
Lila színű orgonát ajánlok hozzá használni.
Ahogy én készítettem:
Hozzávalók:
1,5 l víz, 1 kg kristálycukor, kb. 0,5 kg orgonavirág, 1 citrom és 1 narancs leve
Elkészítés:
Egy hosszadalmas munkával kezdődik, de megéri a fáradozást. Az orgonavirágokat leszedegettem a zöld szárrészről. Csak a szirmokra van szükség és ügyeljünk arra , hogy véletlenül sem maradjon rajta zöld rész.
A szirmokat megmostam és lecsepegtettem.
A vízből és cukorból szirupot főztem. A tűzről levéve, hozzáadtam a citrom- és narancslevet, jól összekevertem és bele öntöttem a lecsipegetett orgonavirágot. Összekevertem és fedővel lefedtem. Egy napot hagytam így állni, majd hidegen leszűrtem és alaposan tisztára mosott (kifőzött) üvegekbe töltöttem.
Mivel tartósítószert nem tartalmaz, ezért érdemes meleg dunsztba tenni, hogy hosszabb időn keresztül is tárolható legyen.
Nyersen készülő
Eperszörp
Kicsit macerás, de megéri vele küszködni.😊
Az epret folyóvíz alatt alaposan megmossuk, majd amikor teljesen tiszta lesz az öblítővíz, akkor csumájától is megszabadítjuk, és lemérjük.
Ahány kiló a gyümölcs, annyi késhegynyi borkősavat és annyi mokkáskanál nátrium-benzoátot adunk hozzá, majd az egészet kézzel összetörjük.
Ne turmixoljuk, mert elveszíti az eredeti színét és nem csöpög le annyi lé, mintha csak kézzel nyomkodnánk szét .
Ezután a gyümölcspépet keverjük össze kilónként 6 dl korábban felforralt, de már kihűlt, hideg vízzel, majd az egészet öntsük tüllzacskóba. Akinek nincs zacskója, megteszi egy tetra pelenka is a négy sarkán összekötve. Lényeg, hogy a zacskót lógassuk fel egy tál fölé és egy éjszakán áthagyjuk, hogy magától lecsöpögjön. Ne nyomkodjuk.
Másnap mérjük meg a levet, és
minden literéhez 1 kg cukrot adjunk.
Keverjük meg többször, míg a cukor nem olvad el teljesen. Ekkor kiforrázott üvegekbe öntjük, ledugaszoljuk és hűvös kamrába tesszük.
Évekig eláll, finom és illatos szörp lesz belőle.
Természetesen hígítva fogyasztható.
A megmaradt gyümölcshúsból lekvárt főzhetünk.
Mentás bodzavirág szörp
Hozzávalók:
6-8 nagy bodzavirág
2,5 liter víz
6 ág menta
1 db bio citrom
8 g citromsav, 1 csipet só
700 g cukor
Elkészítése:
A bodzavirágok vastagabb szárrészeit levágom.
Egy 5 literes befőttes üvegbe tömködöm a virágokat, az alaposan megmosott,vékonyan felkarikázott citromot, a durvára vágott mentaleveleket és a citromsavat .
Felöntöm a vízzel,egy kis tányérral lefedem, és két napig hűvös helyen tartom. Időnként megkeverem.
Leszűröm és felöleli benne a cukrot és a csipet sót. Üvegekbe töltöm, és a hűtőben tárolom fogyasztásig.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!