Valami jó szörpreceptek?
Bodzaszörp
1:1 arányú cukorszirupból ~1 litert készítek. 5-6 darab tenyérnyi méretű bodzavirágot óvatosan lemosok, tényleg óvatosan, kicsi vízsugárral, mert egyébként lehullanak a virágok. Ezután egy tálba teszem őket, ráöntöm a már langyosra hűlt cukorszirupot. 3-4 napig állni hagyom, reggel és este átforgatom. Végül apró lyukú szűrőn leszűröm. Tartósítószer nem szükséges, 1 évig el kell állnia romlás nélkül.
Kedves 1-2 nem vitát szeretnék veled generálni, mert tulajdonképpen igazad van, a receptek valóban így szólnak, csakhogy ...
Én a világ legfinomabb bodzaszörpjét a szomszédasszonyomnál ittam és az így csinálja: (azóta én is)
A déli órákban 12-14 óra között szedi a bodzatányérokat, mert akkor a legaromásabb a növény és olyan helyről, ahol garantáltan nem éri autófüst, utcapora, stb., pl. erdőben, kirándulás keretében.
Neki megvan a tuti helye egy mezőn, mindig ott szedi.
1 literre 10-15 tányért szed és NEM MOSSA le, mert a legértékesebb részét, a zamatos, illatos virágport is lemosná róla.
Viszont mivel több a virágporos bodzatányérja, nem áztatja 3-4 napig, mert akkor poshad a víz, ahogy a virágvázába tett növényen is.
Egyetlen éjszakára áztatja be a tányérokat a szirupba és tesz bele hajszálvékony karikára vágott citromokat is, amiket mielőtt leszűri, kinyomkod.
Leszűri, üvegekbe tölti, semmi tartósítószer nem kell neki sem.
Az eredmény, sűrű, zamatos, mézes, ízes csoda.
Nem mondom, hogy így csináld, csak elmeséltem neked egy eszméletlenül finom változatot, aminél nem napokig ázik a vízben a "zöldség" :)
Én hasonlóan csinálom, mint a 3-as, csak két napig aztatom. Van amikor a cukor feléből karamellt főzök és akkor karamellás bodzadzorp készül.
Ugyanígy csinálom az akacszorpot is
Ha szereted a fűszeres ízeket, akkor gyömbérszörp.
Cukorszirup a szokásos módon, és gyömbért karikára vágva bele dobod. Ez esetben nem áztatni kell, hanem akár együtt is főhet a cukorsziruppal a gyömbér. Utána leszűrve fogyasztható.
Az én kedvencem a
Menta szörp
Hozzávalók:
1 liter víz
1 kg cukor
1 kg citrom kifacsart leve
1 csokor menta
Elkészítés
A vízből és a cukorból 50 %-os szirupoldatot főzünk. A menta leveleket leszedjük, egy edénybe tesszük, rámerünk a cukros oldatból nagyjából egy decit, és botmixerrel turmixoljuk. Ezután szűrőn átszűrve a cukoroldathoz öntjük. A citromok kifacsart levével ízesítjük, ha kihűlt, akkor üvegbe töltjük, és hűtőszekrényben tároljuk.
A kertemben rengeteg citromfű terem,így minden évben teszek el
CITROMFŰ SZÖRPöt
Hozzávalók:
2 l víz
2 db citrom
2 csokor citromfű
5 dkg citromsav
2 kg cukor
A citromfüvet a karikára vágott citrommal a 2 liter vízben egy egész napig állni hagyom .
Másnap hozzáadom a cukrot és a citromsavat majd felforralom és 15 percig hagyom , hogy a főzetem a tűzön zubogjon .
Leszűröm , üvegekbe töltöm és száraz dunsztban hűtöm ki .
Fahéjszörp
Hozzávalók:
1 l víz
50 dkg cukor
8-10 db fahéjrúd
8-10 szem szegfűszeg
6-8 szem szegfűbors
1 db csillagánizs
Fél rúd vanilia
1 kezeletlen citrom héja
Elkészítés:
1. A citrom héját zöldséghámozóval levágom, és
az összes többi hozzávalóval egy lábasba teszem.
2. Felforralom, és lefedve, lassú tűzön 1 óráig főzöm, amíg
mély,sötétbarna színe nem lesz.
3. Elzárva hagyom kihűlni, majd leszűröm,
üvegekbe töltöm, és lezárom. Sokáig eláll, még
hűtés nélkül is.
Gyerekkoromban kukucskának hívtuk az akácvirágot.
A bodzához hasonlóan a fehér akác virágjából is lehet szörpöt készíteni.
Kukucska szörp
Hozzávalók
3-5 liter akácvirág
4 db bio citrom
2 kg kristálycukor
30 szem citrompótló
Tegyük az akácvirágokat egy nagy fazékba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy bőségesen ellepje. A virágokat nem szükséges megmosni, mert akkor sok íz anyagot veszítünk el vele. Adjuk hozzá a vékony karikákra felszeletelt citromot, keverjük jól össze, majd fedjük be egy fedővel. Hagyjuk a konyhában, vagy tegyük az éléskamrába és áztassuk legalább egy napon keresztül.
Másnap sűrűszövésű gézanyagon szűrjük át, majd a virágos levet öntsük egy nagy fazékba. Adjuk hozzá a cukrot, citrompótlót, majd forraljuk fel. Még forrón töltsük üvegekbe, jól zárjuk le, majd tegyük szárazdunsztba. Másnap már betehetjük az éléskamránkba. Jéghideg vízzel, egy-egy levél friss mentával hígítva fogyasszuk.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!