Kezdőoldal » Ételek, italok » Alkoholmentes italok » Ti csapvizet vagy palackozott...

Ti csapvizet vagy palackozott vizet isztok?

Figyelt kérdés

Nekem mindig is furcsa volt ha valaki csap vizet ivott, mert én úgy nőttem fel, hogy csak palackozott fizet ittam és talán emiatt kicsit undorítónak tartottam a csapvizet.

Most meg kezdek rájönni, hogy lehet én voltam egész végig a "fura", hogy nem ittam egyátalán csapvizet.

Ki mennyi csapvizet iszik? Csak kíváncsiságból kérdezem.

2017. okt. 27. 15:23
1 2 3 4 5
 31/41 Ignis Subdialis ***** válasza:
92%

Bármily meglepő, erősen szubjektív kategória az, hogy egy víz "finom-e". Sokszor nagyon bátran megítéljük a vizet az alapján, hogy ízlik-e nekünk vagy nem és egyenlőségjelet teszünk a vízminőség és az élvezeti érték között. Tehát ami nem ízlik nekünk, az "rossz víz".

Pedig az, hogy ízlik-e, egy nagyon korai, öntudatlan bevésődés: amit gyerekkorunkban megszoktunk, az ízlik. A víz az elsők között van, amit megízlel a gyerek, egy olyan korban történik vele mindez, amikor még egyáltalán nincsenek preferenciák, annyira kevés dolgot kóstolt a baba, hogy ugyan nem tud válogatni, hogy most a székláb finomabb-e vagy a csapvíz... Amit ilyenkor megszokott, annak az íze lesz ismerős és mindent ehhez fog hasonlítani később. Ezért van az, hogy olyan területeken, ahol a csapvíz vasas vagy egyéb ásványi összetevő miatt rendkívül aromás, az ott élő emberek simán megisszák, míg más meg rosszul van tőle.

És akkor máris a lényegnél vagyunk, ugyanis a víz íze normálisan egyedül a benne oldott ásványi anyagoktól függ. Csak az ásványi anyagok típusai és mennyiségük változása okozza a helyi különbségeket.

Magyarországon európai átlagban jóval magasabb a csapvizek ásványianyag-tartalma, ráadásul gyakran védett vízadórétegekből jönnek ezek a vizek, csakúgy, mint a palackozott vizek. Konkrétan több településen minősített ásványvíz folyik a csapból, más településeken konkrétan termálvíz, ami amellett, hogy van egy rá jellemző sajátos oldott ásványianyag-palettája, még a hőmérsékletet is magával hozza, így ezeken a településeken bosszantó lehet, hogy a leghidegebb víz is minimum langyos. :)

Amikor beléptünk az EU-ba, volt ebből probléma, hogy a hatályos szabályozás szerint X mg oldott ásványianyag-tartalom felett ásványvíz minősítést kap a víz, míg kb. az összes hazai csapvíz ütötte a szintet. Aztán a kezdeti zűrzavar után eltörölték a határértéket. ;)

Az, hogy az íze - tehát az ásványi anyagok milyensége - alapján ítélkezünk a vízről, még egészségügyi szempontból is kritikus. Ugyanis az ivásra beengedett vizek - ahogy itt írták is - brutál ellenőrzöttek, tehát azok az ásványi anyagok, amik ezekben előfordulnak, nem egészségtelenek, de még inkább egészségesek. (Egyébként a vízművek honlapján meg is nézhető, hol milyen ásványi anyagok találhatók a vízben, illetőleg milyen a víz kémhatása. Bár ez az utóbbi szűk határok között mozog, a csapvizek és ásványvizek normális esetben lúgosak, 7-8 közti pH-val.) A nagy keménységgel (= hidrogénkarbonát) sincs egészségügyi probléma, hiszen kimutatott, hogy a kemény vizes területeken jellemzően alacsonyabb a szív- és érrendszeri problémák előfordulása.

Más kérdés a klórtartalom. A vizet egy nagy, elvileg zárt hálózatban szállítják a felhasználási helyre. Még ha a hálózatot gondosan karban is tartják, az egyes háztartásokra, lakóházakra már nem terjedhet ki a felelősség. De ha a víz bárhol egy kicsit is szennyeződik néhány mikroszkopikus élőlénnyel, a szolgáltatóra fog mindenki mutogatni. Szóval klórt bele - zutty, s akkor még Náncsinéni hatvanéves "egérrágta" vízvezetékén érkező víztől sem lesz hasmars. Tehát a klór azt az elenyésző elvi(!) esélyt igyekszik nullára csökkenteni, hogy a víz mikrobiálisan szennyeződhet a szállítás során. Viszont ugyanígy van elvi lehetőség arra, hogy a PET palackból oldódjon valami nem mikrobiológiai, hanem kémiai szennyeződés a benne tárolt vízbe, különösképp ha UV sugárzás is segít a dologban. Erre nincs megelőzési javaslat még.

Mondjuk ami engem visszatart az ásványvíztől, az a műanyag palackok ijesztő környezeti terhelése. Ehhez persze kellett nekem pár félév hulladékgazdálkodási tanulmány néhány szeméttelep-látogatással egybekötve, hogy az életben többször ne vegyek le műanyag palackot a polcról. Aki erre rálát egyszer testközelből, megérti ezt.

Szóval én csapvizet iszom. Legtöbbször kiforralva vagy épp teaként, napi 1-1,5 litert tisztán.

2017. okt. 29. 01:16
 32/41 anonim ***** válasza:
61%

"PET palackból oldódjon valami "

ha valakit érdekel: ftalát néven tud utánaolvasni

[link]

2017. okt. 29. 07:49
 33/41 anonim ***** válasza:
79%

# 32 vagyok.

Aki lepontozott az vagy cáfolja meg amit írtam ( ami nehéz lesz, mert az bizonyított tény) vagy egészítse ki a többi kioldódó szer listájával!

2017. okt. 29. 11:56
 34/41 anonim válasza:
61%
Sós vizet.Az jó a torokra,nem marja.Igyad,egészséges. :)
2017. okt. 31. 00:19
 35/41 anonim válasza:
100%

Csapvizet szoktam inni. Elég klóros nálunk a víz, de én általában megvárom hogy elillanjon belőle.

A 32-es válaszoló állítását megcáfolom, ugyanis a ftalát egy lágyítószer, amit PET palackok előállításánál nem alkalmaznak, mivel nincs rá szükség. Ha pedig nincs benne ftalát, akkor nem is tud belőle kioldódni.

2017. okt. 31. 04:31
 36/41 Mansour ***** válasza:
0%

"nagyon finom volt az otthoni víz, még a suliba is azt vittem"

Miért, a suliban nem volt csap?

2017. okt. 31. 10:29
 37/41 anonim ***** válasza:
100%

"Kedves" utolsó válaszoló! De, természetesen volt csap az iskolában is, de esküszöm teljesen más ízű volt az ottani víz. Emiatt vittem inkább otthonról.

Remélem nem fáj neked az akkori döntésem :)

2017. nov. 1. 07:34
 38/41 anonim ***** válasza:
100%
Évekig ittam palackozott vizet, a közelmúltban arra jutottam, hogy egy rettenetesen környezetterhelő szokás (csomagolás, szállítás, ezer cikk van a neten), így visszatértem a csapvízre. Itt, Pesten a minőség rendben van, a csőböl kicsit kiengedve, nem lesz csőízű. Gondolj bele, a világ népességének komoly hányada alig jut, vagy egyáltalán nem jut tiszta vízhez, te meg cipeled fel a boltból, pedig ott van a csőben szinte ingyen.
2017. nov. 1. 14:42
 39/41 anonim válasza:
80%
én palackozottat iszom általában, de semmi bajom nincs az itthoni csapvízzel, ha elfogyott a palackozott. más helyeken változó, mert sajnos nagy variációk tudnak néha lenni - van, ahol tényleg ihatatlan a csapvíz, akár szó szerint ártalmas, vagy csak iszonyú gusztustalan az íze.
2017. nov. 1. 17:58
 40/41 anonim válasza:
100%
Csapvizet
2018. márc. 4. 19:46
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!